Hlavní navigace

Televizory Sony pro rok 2019: první 8K a dva OLEDy

21. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce

Sony na CESu představilo svou novou řadu televizorů pro rok 2019. Vedle nástupce OLEDového modelu (po loňské AFx následuje označení AGx) je tu i nová vlajková loď ZG9 s rozlišením 8K. Sony přidává funkce jako Dolby Atmos, Airplay 2, IMAX Enhanced, přímé zadní podsvícení i u řady X a konečně i nový dálkový ovladač. Sony se drží konceptu dvou vlajkových lodí – OLEDové (řada A) a klasické LCD (řada Z), přičemž více technologií i vyšší cenu najdete u LCD. Zatímco rozlišení 4K najdete už i v levných modelech a Full HD dnes koupí jen největší šetřílci, tak 8K pomalu vystrkuje růžky. V případě Sony není u 8K takový důraz na umělou inteligenci a vylepšování nízkého rozlišení, jako spíše na jemnější obraz z krátké vzdálenosti. Způsob upscalování je ovšem velmi podobný, akorát tomu Sony neříká AI. Ovšem optimální vzdálenost od obrazovky záleží i na rozlišení = proto Sony nyní vyrábí téměř stopalcový 8K televizor.

Sony AG9 (OLED)

Nový OLEDový televizor AG9 (ve Spojených státech pod názvem A9G), nahradí model AF9. Pro připomenutí, to byl ten s výklopnou opírací nohou, která zdá se zmizí. Dodávat se bude v klasických úhlopříčkách 55, 65 a také obřích 77". Nový design zahrnuje lepší možnosti v uchycení na zeď přes vlastní tenký držák, ale bude kompatibilní i se systémem VESA.

Sony AG9

Obrazovým procesorem zůstává X1 Ultimate. Kromě zvukového standardu Dolby Atmos podporuje i HDR standard Dolby Vision (nechybí ani HLG a HDR10+), Netflix Calibrated Mode a IMAX Enhanced. Sony tradičně nabízí i dva vlastní filmové režimy. IMAX Enhanced využijete poprvé u titulů Venom a nového Spidermana.

Sony AG8 (OLED)

Druhým televizorem s panelem typu OLED je model AG8 v úhlopříčkách 55 a 65". Proti vlajkové lodi se liší hlavně absencí podpory Dolby Atmos. Sony zůstává i u své technologie Accoustic Surface, tedy reproduktorů hrajících skrz displej. U vyššího modelu AG9 mají být reproduktory o něco silnější. Sony u novinek nezmiňuje příliš technických parametrů, takže ani verzi HDMI nevíme. Mohlo by už jít o nové HDMI 2.1.

Sony AG8

Sony ZG9 s rozlišením 8K

Jak už to u Sony bývá, OLEDový televizor není ten nejvíc napěchovaný technologiemi. Skutečná vlajková loď je u Sony řada Z a její nový zástupce model ZG9 (po loňské ZF9) s rozlišením 8K. Poté, co 8K televizor představil na Ifě Samsung jej ostatní výrobci začali dotahovat.

ZG9 je klasické vylepšené LCD s plným zadním podsvícením, lokálním stmíváním a technologiemi X-Wide Angle (pro lepší pozorovací úhly u VA panelu) a X-Motion Clarity. Kontrast by tak měl být v řadě scén stejně dobrý jako u OLEDu a Sony tvrdí, že je proti běžným LCD až dvacetinásobný. Také nejvyšší jas má prý být obrovský, a to Sony už dříve atakovalo hranici 1000 nitů (samozřejmě jen bodově). Hlavně u HDR by mělo být patrné zlepšení, neboť při vyšším jasu půjde na více pixelech lépe škálovat odstíny.

Sony ZG9

Tahle obří obrazovka přijde na trh v úhlopříčkách 85 a 98". Pro srovnání 8K QLED od Samsungu koupíte i v 65". HDR je zde opět ve standardech Dolby Vision, HLG10 a HDR10. Jen HDR10+ (prosazovaný právě Samsungem a Philipsem) chybí.

Zvuk řeší nový audiosystém. Typické reproduktory mířící dolů doplňují ještě další mířící naopak nahoru. V případě připojení externích reproduktorů mohou ty interní hrát roli centrálního reproduktoru.

To nejzajímavější ale bude, jestli Sony dokázalo s 8K obrazem taková kouzla i u signálu v nižším rozlišení, jako právě Samsung. Podle prvních zpráv se zdá, že (logicky) používá podobný princip, tedy databázi několika tisíc 8K snímků společně s analýzou objektů v obraze. 8K televizor dostane i HDMI v patřičném standardu HDMI 2.1, obsah v 8K však prakticky ještě není dostupný a tohle rozlišení bude pro HDMI aktivováno až při pozdějším upgradu firmwaru.

Další televizory

Dalšími v pořadí jsou televizory řady X. Tři modely XG95, XG90 a XG85 v úhlopříčkách 49 až 85". Až na poslední by u všech mělo být přímé zadní podsvícení i podpora tří formátů HDR (HDR10, HLG a Dolby Vision) spolu s obrazovými režimy Netflix Calibrated a IMAX Enhanced.

Vyšší model XG95 obsahuje i loni představenou funkci X-Motion Clarity, která pro zvýšení plynulosti vkládá černý snímek. Všechny letošní televizory už přijdou s novým Androidem TV 8 Oreo. Většinou jej doprovází nějaký pomalý MediaTek, ovšem Sony zmiňuje „nový procesor, který zkrátí dobu zapnutí a spouštění aplikací“.

Již samozřejmostí je podpora hlasového ovládání přes Google Assistent (a u některých modelů i Apple HomeKit). U některých modelů je mikrofon přímo v televizoru, u jiných v dálkovém ovládání. Sony zmiňuje i nový chytrý dálkový ovladač, který nebude směrový (RF)

Nový dálkový ovladač

Velké mínus televizorů Sony snad konečně zmizí. Pogumovaný dálkový ovladač u předchozích generací patřil k nejslabším, což docela kazilo zážitek z pěkného obrazu i zvuku. Novinka bude prozatím dostupná u modelů Z, A (OLEDy) a u XG95.

Nový dálkový ovladač (foto: Flatpanelshd.com)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.