Hlavní navigace

Téměř instantní nabíjení mobilu: Xiaomi 11T Pro zvládne 5000 mAh za 21 minut

4. 10. 2021

Sdílet

Zdroj: Cnews.cz
Nová vlajková loď od Xiaomi má velmi rychlé nabíjení. V balení dostanete 120W nabíječku, čemuž odpovídají i její rozměry (bez konektoru má asi 6 × 6 cm). Výrobce se chlubí, že se na 100 % dostane už za 17 minut.

Test výdrže si nechám až na recenzi, ale u nabíjení to šlo tak rychle, že jsem musel upravit metodiku. Už delší dobu sice měřím nabíjení nejen za jednu hodinu, ale raději po třiceti minutách, ovšem s tímto kouskem to muselo být zase jinak. Za půl hodiny totiž na displeji dávno svítilo 100 %.

Prezentace rychlosti nabíjení občas vynechávají důležitý parametr a tím je kapacita akumulátoru. Nabít rychle malou kapacitu je jednodušší. Xiaomi 11T Pro má ale 5000 mAh, více než minulé modely Mi 11 a rychlost vynikne ještě více.

Nutno dodat, že Xiaomi si k tomu pomáhá kromě silného adaptéru i tím, že akumulátor je ve skutečnosti složený ze dvou samostatných článků, které se dobíjejí paralelně. Dalo by se říct, že do každého jde ve špičce 60 W. Parametry nabíječky uvádí, že 120 W dosahuje při napětí 20 V a proudu 6 A.

Hlavní obrazovka nastavení baterie
Hlavní obrazovka nastavení baterie
Xiaomi celkem přehledně uvádí, co která změna přinese
Xiaomi celkem přehledně uvádí, co která změna přinese
a nabízí i další režimy optimalizace.
a nabízí i další režimy optimalizace.

Xiaomi uvádí nabítí za 17 minut, což podle jejich metodiky znamená ze 2 do 100 %. Ve dvou procentech by se telefon měl bezpečně vypnout a i po stovce ještě chvíli nabíjení dobíhá.

Ze 2 na 100 za 17, z nuly za 21

Měřit ze dvou procent by mi dávalo smysl v případě, kdyby byl telefon takto výrobcem nastavený. Tedy že se při 2 % vypne. Ale Xiaomi alespoň podle ukazatele jede až do nuly. Má to takto více výrobců a výsledný efekt je ten, že po připojení k nabíječce potom ještě pár minut nepůjde telefon zapnout.

Xiaomi 11T Pro nabíjení 120W Xiaomi 11T Pro

Ze stavu vypnutí jsem tedy telefon připojil k originálnímu adaptéru, jak to šlo jej zapnul, a měřil čas. Po 15 minutách se ukazatel dostal na 78 % a po udávaných 17 minutách na 88 %. Nabíjení postupně zrychluje, stejně tak u téměř plné baterie zase zpomaluje, což je pro životnost žádoucí. Plného stavu 100 % jsem docílil po 21 minutách. Ne tedy inzerovaných 17 minut, ale i tak krásný výsledek.

Pokud jsem telefon nenechal úplně vypnout, ale začal nabíjet při 1 %, dostal jsem se za 17 minut na 99 %. Telefon je u nabíjení mírně vlažný, ale rozhodně se nepřehřívá.

Chcete u smartphonu rychlé nabíjení?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.