Menu Zavřít

Nejotravnější email v roce 2018? „Nevím, zda jsi četl můj poslední mail.“

3. 9. 2018
Autor: Profimedia.cz

Firma Adobe provedla mezi tisícovkou lidí na kancelářských pozicích průzkum, který zjišťuje, jak v práci využívají emaily. Jednou z otázek bylo i to, jaké pracovní maily považují za nejotravnější. Přední místa obsadily formulace, které podprahově vyvolávají negativní emoce.

Co je horší než přeplněná pracovní emailová schránka? Některé typy formulací v elektronické poště od kolegů, které vás spolehlivě rozčílí. Firma Adobe v průzkumu, který uspořádala v červnu mezi americkými zaměstnanci, dospěla k závěru, že nejčastěji lidem vadí email s formulací „Nevím, zda jsi viděl můj poslední email“. Takové vyjádření hodnotí jako nejotravnější 25 procent respondentů.

Formulaci „viz můj poslední email“ nesnáší 13 procent lidí, na třetím místě se s 11 procenty umístila slova „viz naše předchozí konverzace“. Kristin Naragonová, jež ve společnosti Adobe zastává pozici ředitelky emailových řešení, tvrdí, že takové maily jsou problematické tím, že vyvolávají negativní emoce.

Emoce emailem nevyjadřujte

I když je komunikace přes elektronickou poštu rychlá a snadná, není vždy jasná nebo dostatečně empatická. „Emoce a původní záměry je občas těžké vyjádřit prostřednictvím emailu. Některé formulace mohou negativně ovlivnit produktivitu práce i firemní kulturu,“ řekla pro CNBC.

Přitom sedmdesát procent Američanů tento způsob komunikace s kolegy v práci preferuje. Často ale netuší, jakým frázím se má vyhnout. Některé formulace v emailové korespondenci působí zbytečně agresivně nebo mají (pasivně) negativní náboj.

Naragonová dokonce varuje před tím, že špatně zvolená věta může nabourat i úspěšnost celého projektu. Spolupracovník nemusí odpovědět, protože v něm vzrůstá frustrace z formy komunikace. „To může poškodit vztahy ve firmě a nakonec i pracovní nasazení,“ dodala.

Jaké jsou nejotravnější emaily? (odpovědi respondentů v procentech)
Nevím, zda si viděl můj poslední mail. 25
Viz můj poslední mail. 13
Viz naše předchozí konverzace. 11
Nějaké aktualizace? 11
Omlouvám se za opakovaný email. 10
Prosím, poraďte. 9

Zdroj: Adobe

BRAND24

Dále čtěte:

Pět věcí, které vám nikdo neřekne, než se stanete šéfem

Chcete ušetřit? Tyhle věci si nikdy nekupujte nové

Neplaťte kartou, vypněte televizi. 34 dobrých rad, jak ušetřit tisíce

15 důvodů, proč ještě nejste bohatí. A nejspíš ani nebudete

Buďte jako Buffett a Gates. Alespoň pět hodin týdně studujte

Bill Gates a Warren Buffett, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).