Hlavní navigace

Teplovodivá pasta v Ivy Bridge zhoršuje teplotu čipu až o 20 °C

12. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ještě před uvedením procesorů architektury Ivy Bridge vyplulo na povrch, že čipy skýtají horší možnosti k přetaktování ve srovnání se svými o rok staršími předchůdci. Při zvyšování frekvence a zejména napětí pak také poměrně výrazně roste jejich teplota. Jak jste si mohli přečíst dříve, redaktoři serveru Overclockers.com našli příčinu v materiálu, který se stará o kontakt čipu s rozvaděčem tepla. Dříve používané letování totiž Intel nahradil běžnou teplovodivou pastou. Že za špatným přetaktováním a vysokými teplotami stojí právě ona, ověřil nyní experiment serveru PC Watch.

Při něm byla teplovodivá pasta z výroby nahrazena postupně dvěma druhy nadstandardních past. Nešlo tedy o test běhu bez rozvaděče, ten byl po přemazání vrácen na místo. Dosažené přetaktování a naměřené teploty tak poměrně dobře ukazují, do jaké míry šlápl Intel vedle. Výsledky jím použité pasty totiž nevypadají dvakrát dobře.

 

Vyzkoušena byla jednak pasta OCZ Freeze Extreme, demonstrující schopnosti dražších past, a vedle ní pak Coollaboratory Liquid Pro, která je údajně tvořena kapalnými slitinami kovů. U této pasty výrobce uvádí teplenou vodivost 82 W/mK, což by se mělo blížit vlastnostem letovaného spoje (jehož vodivost v Overclockers.com odhadli na přibližně 80 W/mK).

 Procesor Core i7-3770K se sejmutým rozvaděčem tepla

U obou materiálů bylo naměřeno značné zlepšení teplot, což naznačuje, že problém nemusí být už v samotném použití pasty, jako spíše v kvalitě zvoleného materiálu. Již na základní frekvenci procesoru Core i7-3770K došlo k snížení teploty v zátěži o 8 °C (OCZ), respektive 11 °C (Coollaboratory). Po přetaktování na 4,6 GHz a nastavení napětí na 1,2 V se rozdíl dál zvětšil. Zatímco pasta Intelu vyhnala teplotu jádra na 84 °C, pasta OCZ ji srazila na 69 °C a pasta Coollaboratory až na 64 °C, což je rozdíl celých dvaceti stupňů. Pasta Liquid Pro také posunula strop stabilního přetaktování. Procesor s ní běžel stabilně na 5 GHz při napětí 1,55 V. Šlo přitom o vzduchové chlazení, při testu byl použit chladič Thermalright Silver Arrow SB-E. Jistou útěchou je zde snad jen, že špatná pasta procesoru nijak neubližuje v klidovém stavu. Lví podíl na tom však má velmi nízký příkon v této situaci.

Že je Intelem zvolená pasta nevhodná pro přetaktování, je tak asi nade vší pochybnost prokázáno. Zcela zřejmě neumožňuje dostatečně rychlý odvod odpadního tepla do rozvaděče a pasivu. Je jasné, že Intel má na zřeteli v prvé řadě OEM trh, a to zejména ten mobilní, kde je tepelný výkon v zátěži proti desktopu značně zredukován. U modelů s označením K už však tato omluva poněkud kulhá, neboť tyto procesory jsou téměř oficiálně určené k přetaktování. Nabízí se však úvaha, že společnost lepší materiál u K čipů nevyužívá proto, aby přetaktovávače motivovala k nákupu dražších procesorů pro socket 2011. Použití nekvalitní pasty totiž vlastně slouží jako nástroj diferenciace produktů, podobně jako například deaktivace technologie HT nebo instrukčních sad AES-NI a AVX.

Zdroje: VR-Zone, PC Watch

Byl pro vás článek přínosný?