Hlavní navigace

Konečně známe termín: AM4 desky s čipsetem B550 se začnou prodávat v půlce června

18. 4. 2020

Sdílet

Poslední měsíce jsme tu měli cosi jako seriál očekávání procesorů Comet Lake pro desktop a jejich nové platformy LGA 1200, přičemž datum se pořád měnilo, až se nakonec ustálilo na poměrně pozdní konec května. Ovšem existuje něco, kde takováto čekací sága trvá ještě déle: desky s čipsety AMD B550, které přinesou levnější platformu s PCI Expressem 4.0 pro Ryzeny 3000. Ty vyhlížíme minimálně od loňského léta. Vypadá to, že už i pro ně známe termín – mohly bychom se jich dočkat krátce po vydání Comet Lake.  

B550 bude představeno krátce před vydáním platformy Intel LGA 1200

Web WCCFtech koncem minulého týdne přinesl zprávu, že pro vydání desek s čipsety B550 už je stanovené datum: mají být uvedeny 16. června (pro slovenské čtenáře: júna). Toto by mělo být už přímo reálné započetí prodeje desek v obchodech, což je potěšitelné, byť většina z vás by asi byla raději, kdyby vydání bylo dřív. AMD ale má čipset formálně (na papíře) odhalit ještě o něco dřív, údajně 21. května.

V tento den by tedy mělo AMD definitivně potvrdit specifikace a případně vyhlásit nějaké další novinky, pokud bude něco takového s uvedením nového čipsetu spojeno. Nedávno jsme informovali o zrušení hybridního úložiště AMD StoreMI, které bylo licencované od firmy Enmotus, přičemž AMD na tento kvartál ohlásilo nějakou náhradu. Ta by tím pádem mohla být odhalená právě onoho 21. května/mája.

Tip: AMD zrušilo hybridní úložiště pro Ryzeny StoreMI. Chystá nativní náhradu

Výrobci základních desek nejspíše odhalí svoje modely s čipsetem B550 ve stejný den, takže o nich hned budou nějaké informace. Zda vyjdou ten samý den také recenze, ale nevíme, spíše asi budou až později. Teoreticky by to mohlo být třeba až v den startu prodeje 16. června.

Vyjít by měla i lowendová verze A520

Uvedená data jsou výslovně uvedená jako termíny odhalení a začátku prodeje platformy AMD B550. Ale podle dalších zdrojů by současně nebo skoro současně měla být uvedená i levnější verze této nové generace čipsetu nazvaná A520. Je tedy pravděpodobné, že desky s tímto čipsetem vyjdou krátce poté, i když nemusí být nutně uvedeny hned ve stejný den. A520 by se mělo od B550 lišit mírně zhoršenou výbavou (lze čekat, že například bude méně portů USB 3.1 Gen2/SuperSpeed USB 10Gbps). Zejména by ale rozdíl měl být v tom, že B550 bude podporovat přetaktování procesoru a A520 nikoliv. A520 asi bude používáno hlavně na těch nejlevnějších deskách.

B550 a A520 by měly přinést podporu PCI Expressu 4.0 masám

Desky s čipsety B550 a A520 by měly přinést podporu PCI Express 4.0 s procesory Ryzen 3000 Matisse. PCIe 4.0 by mělo být podporováno na slotu PCIe ×16 pro grafickou kartu a na prvním slotu M.2, které jsou vyvedené z procesoru. Na rozdíl od čipsetu AMD X570 asi nebude PCIe 4.0 podporováno přímo na linkách vedoucích z čipové sady, tam by ale mohlo nově být podporované PCIe 3.0. O dalších novinkách této generace čipsetů zatím nebylo nic zjištěno.

AMD cipset X570 slajdy 11 Přínos PCIe 4.0 pro NVMe SSD s rozhraním PCIe 4.0 ×4 dle AMD

Tyto čipsety by měly obecně být levnější (což se promítne v ceně desek) a také úspornější. Lze asi čekat nižší příkon PC mimo zátěž a také by tyto čipsety neměly vyžadovat použití aktivních chladičů. Tyto desky tedy budou pro mainstreamového zákazníka asi výrazně atraktivnější, byť nebudou tak dobře vybavené konektivitou a luxusnějšími funkcemi.

Čekali jste/čekáte na desky s čipsety AMD B550?

Zdroj: WCCFtech

Byl pro vás článek přínosný?