Hlavní navigace

Virtuálové mají lepší tarify než O2, T-Mobile i Vodafone, tady je důkaz

15. 4. 2019

Sdílet


Asociace českých virtuálních operátorů si stěžuje na neférové velkoobchodní ceny, které si účtují síťoví operátoři. Kvůli nim pak nemohou nabídnout konkurenceschopné tarify. Český telekomunikační úřad provedl analýzu, na jejímž závěru by mohla trh začít regulovat. Z dokumentu vyplývá, že virtuálové snadno konkurují v předplacenkách a obecně základních tarifech s menším množstvím jednotek, ale u nejvyšších tarifů se nechytají.

Existují ale výjimky. Ve specifických případech můžete u virtuálů ušetřit stovky korun a získat i více dat. Těmi výjimkami jsou Tesco Mobile a Emtéčko. Oba hostují v síti O2, první z nich je navíc z poloviny vlastněn právě O2.

Když se nechcete vázat

Oním specifickým případem je to, že budete chtít tarif bez dvouletého úvazku. Za úvazek vám operátoři dají slevu okolo 150 Kč na měsíc, v případě O2 a T-Mobilu jsou součástí úvazku také bonusová data. Smlouvy uzavřené na dobu neurčitou žádné výhody (kromě možnosti je kdykoliv zrušit) nemají a operátoři se snaží všemožné maskovat, že takové nabídky vůbec mají.

Emtéčko má smlouvy rovnou bez úvazku, Tesco Mobile dokonce funguje jako předplacenka. Oba nabízejí neomezené tarify s 5+ gigabajty dat za mnohem lepší ceny než O2, T-Mobile a Vodafone. Vlastně je předčí, i kdybyste si u velkých operátorů nakonec sjednali úvazek. Oba navíc mají výhodnější FUP reset. Za nižší poplatek obnoví celý balíček dat, zatímco velcí operátoři vám za dvě stovky dají gigabajt.

Emtéčko nabízí tarif Mega za 486 Kč s neomezeným voláním a SMS. K němu lze za 275 Kč dokoupit 5 GB nebo za 419 Kč rovnou 10 GB. FUP reset je pak za polovinu. Za 716 Kč měsíčně tak dostanete neomezenku s 5 GB nebo za 905 Kč s 10 GB. U Emtéčka navíc funguje trik, jak získat ještě více dat za méně peněz, ale tento přehled už jím nechci komplikovat. Věnovali jsme se mu ve zvláštním článku.

Tesco Mobile má hodně chaotický web, ale při větším soustředění také objevíte perly. K předplacence lze dokupovat různé balíčky. Za 549 Kč dostanete 5 GB dat na měsíc. Po vyčerpání můžete FUP resetovat a získat dalších pět giga jen za 79 Kč! K tomuto balíčku lze dokoupit neomezené volání a SMS za 50 Kč na týden, tedy 200 Kč na měsíc. Za 749 Kč dostanete neomezenku s 5 GB.

Tesco má navíc do konce roku akci a datové balíčky aktivované pomocí SMS nebo z mobilní aplikace jsou o polovinu větší. Za oněch 549 Kč tak místo 5 GB dostanete 7,5 GB. Výhoda ale platí jen do konce roku a při resetu FUP se obnoví jen základní balíček, tudíž 5 GB. PS: Tyto datové balíčky nelze kupovat za bonusový kredit.

Srovnání tarifů bez závazku v ceně do 1000 Kč
Tarif Cena Volání a SMS Data FUP reset
O2 899 Kč neomezeně 1,5 GB ne, 249 Kč (2 GB)
T-Mobile 949 Kč neomezeně 4 GB ne, 49 Kč (100 MB), 229 Kč (1,2 GB)
Vodafone 971 Kč neomezeně 5 + 2 GB* ne, 99 Kč (250 MB), 199 Kč (1 GB)
Tesco Mobile 749 Kč neomezeně 5 + 2,5 GB** 79 Kč (5 GB)
Emtéčko 716 Kč neomezeně 5 GB 138 Kč
Emtéčko 905 Kč neomezeně 10 GB 210 Kč

* Bonusová data lze získat v aplikaci Můj Vodafone, akce může kdykoliv skončit, byť trvá už rok.
** Bonusová data lze získat jen do konce roku 2019

Byl pro vás článek přínosný?