Hlavní navigace

Tesla se stala druhou nejhodnotnější automobilkou světa, před ní je pouze Toyota

22. 1. 2020

Sdílet

Hodnota akcií automobilky Elona Muska posílila a vůbec poprvé překonala 100 miliard dolarů. Tesla má nyní hodnotu zhruba 104 miliard (asi 2200 miliard korun), Volkswagen 99 miliard. To ji zařadilo na druhé místo a na dohled má už jen jediného konkurenta – Toyotu, která je někde u 200 miliard tržní kapitalizace.

Jde o ceny akcií, na počty prodaných aut je však poměr Tesly zanedbatelný a v grafu by téměř nebyla vidět (367 500 aut vs. 11 milionů aut; i když včetně Audi, Seatu, Škody a Porsche).

Tesla Volkswagen akcie Hodnota akcií Tesly (modrá linka) a Volkswagenu (oranžová) indexu Nasdaq

Ještě před dvěma lety přitom Tesla „stála“ okolo 5,7 miliard a byla stěží v první dvacítce. Již v té době ale měla mnohem vyšší hodnotu, než například Škoda Auto. Překonání této hranice pro Muska teoreticky znamená i cestu k odměně (tranše) v přepočtu asi 8 miliard korun. Tesla totiž samozřejmě není jen jeho, velké slovo mají investoři. Pravidla navíc určují, že tuto hodnotu musí nějakou dobu udržet.

Tip: Tesla otevírá první prodejnu v Česku

Tip: Pět aut, která (možná) inspirovala Teslu Cybetruck

Tesla zdvojásobila cenu akcií na dvojnásobek za poslední kvartál, dosáhla zisku a obecně se jí v poslední době daří. Celkově však automobilový trh podle analytiků čekají slabší časy, takže je otázkou, jak se povede právě Tesle, která je závislá na elektroautech.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.