Menu Zavřít

Tesla více než zdvojnásobila ztrátu, zároveň ale zvýšila výrobu i tržby

2. 8. 2018
Autor: čtk

Americký výrobce elektrovozů Tesla prohloubil ve druhém čtvrtletí ztrátu na 718 milionů dolarů (necelých 16 miliard korun), meziročně ji tedy více než zdvojnásobil. Firma miliardáře Elona Muska ale zvýšila výrobu i tržby. Její akcie proto po uzavření amerických burz přidávaly více než devět procent.

Tržby Tesly se v období od dubna do června zvýšily o 43 procent na čtyři miliardy dolarů (téměř 88 miliard korun). Společnost totiž na trh dodala více než 40 tisíc aut, včetně 18 tisíc vozů vozů Modelu 3 určeného pro masový trh.

V červenci se jí několikrát podařilo splnit cíl vyrobit 5000 kusů Modelu 3 týdně. V příštím čtvrtletí jich chce na trh dodat 50 tisíc až 55 tisíc kusů. Do konce srpna by to mělo být 6000 vozů týdně a brzy 10 tisíc vozů týdně, uvedl její šéf v dopise akcionářům. Od hranice 7000 vozů za týden bude podle Muska Tesla trvale ziskovou firmou.

Vývoj hodnoty akcií Tesly Tesla Chart

Výdaje Tesly sice i nadále výrazně převyšují její příjmy, nicméně odtok hotovosti nebyl tak silný, jak se obávali analytici. Někteří experti se domnívají, že firma bude potřebovat další kapitál, ale Musk to stále odmítá. Během telekonference, která následuje vždy po předložení kvartálních výsledků, se šéf Tesly také omluvil za svůj poslední výstup, kdy otázky analytiků označil za suché a nudné a odmítl na ně odpovídat.

Tesla před nedávnem oznámila, že se chystá postavit novou továrnu v Číně. Podle Muska do své první výrobny v zahraničí investuje dvě miliardy dolarů (téměř 44 miliard korun), dřívější informace uváděly až pět miliard dolarů. Produkovat by továrna měla 250 tisíc vozů ročně.

BRAND24

Nejdůležitější muž světa. Musk může postavit na hlavu to, jak žijeme

 Elon Musk

Čtěte také:

Elektromobily se vyplatí. Už po 4 letech provozu poráží auta s běžným motorem

Příliš drahá Tesla. Majitelé vozů Model S v Německu musí vrátit subvence

Samořídící auto za 78 tisíc: německý startup našel řešení pro běžné smrtelníky

Čínský Musk chce porazit Teslu. Prodává o polovinu levněji, bankrotu se nebojí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).