Hlavní navigace

TEST A-Data Eee Series: stylové paměťové doplňky

30. 4. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

V této sérii získáte prozatím dva produkty: paměťovou SDHC kartu (internetová cena 1 291 korun za 16 GB verzi) a stylový USB flashdisk (internetová cena 807 korun za 8 GB verzi). K dispozici jsem měl oba modely s kapacitou 8 GB, oba jsou vyrobený v bílé barvě (černé varianty výrobce bohužel nenabízí).

Paměťová karta je standardu SDHC a její rychlostní označení ji řadí do třídy Class 6. Díky tomu ji můžete použít také pro instalaci operačního systému, její rychlost je však ve srovnání s vnitřním SSD diskem Asusu Eee mírně nižší: zatímco rychlost čtení z SSD disku se průměrně pohybuje okolo 21.45 MB/s, rychlost čtení z paměťové karty je 13.96 MB/s (měřeno programem hdparm v7.5). Rychlost zápisu je u obou disků srovnatelná.

Daleko zajímavější je však flashdisk (přeci jenom paměťová karta je jen paměťová karta). Je malý, elegantní a pochopitelně bílý. Zajímavě je řešen jeho konektor, který je celý skryt v jeho těle a před použitím je jej nutné vysunout prostřednictvím malého posuvníku na jednom z boků. Přestože je zajištěn zarážkou proti náhodnému zasunutí, při silnějším tlaku do konektoru rád zajíždí zpět do těla.

Největší výhradu však mám k provedení konektoru. Ten je totiž řešen pouze jako destička s kontaktními plochami (tedy bez horního oplechování bez fixačních zarážek), vinou které se flashdisk odpojuje i při menším tlaku kolmo ne její osu. Pokud máte počítač položen na stole, bude vše v pořádku: jakmile jej ale položíte například na kolena nebo na pohovku, disk se poctivě odpojí, aby se ihned v zápětí poslušně připojil a po chvíli zase odpojil a tak stále dokola v závislosti na tlaku na něj nebo notebook.

Fotogalerie: doplňky A-Data Eee Series

 

(celá galerie)

Jeho rychlost je však velmi dobrá: rychlost čtení se pohybovala nad hranicí 30 MB/s, rychlost zápisu pak dosáhla hodnoty 18.90 MB/s.

Pokud tedy máte rádi značku Eee a chcete ji mít také na doplňcích, pak není co řešit. Především pokud máte Eee PC v bílé barvě, budete opravdu styloví - ale bílá čárka na boku černého modelu neruší natolik, aby mě přinutila napravit tuto drobnost černým lihovým fixem. U flashdisku zamrzí nejistý konektor, může se však jednat o problém konkrétního kusu.

Byl pro vás článek přínosný?