Hlavní navigace

Test chladičů (box): Alpine, Big Shuriken, Ruby Orb, …

21. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

 

Úvod a Arctic Cooling Alpine 11 Pro

 

Jak bylo slíbeno v předešlých dílech, podíváme se nyní na zoubek chladičům foukajícím vzduch kolmo na základní desku. V tomto dílu se představí šest chladičů různé koncepce a zkusíme si na výsledných teplotách ukázat, jak byly jednotlivé inovace přínosné. Asi nejlepší by bylo sehnat přímo dobové chladiče, bohužel tento úkol je asi nadlidský, proto byly zvoleny dnešní ekvivalenty, nebo nevyprodané skladové zásoby.

Celou procházku začnete u obyčejného kusu hliníku, přejdete k vějířovitým chladičům, přidáte heatpipe až se ocitnete v moderní době reprezentované typickým box chladičem dnešní doby.

Výsledky na přetaktovaném procesoru jsou samozřejmě porovnatelné s předchozími testy, bohužel většina chladičů postrádala výkon na uchlazení takto žhavého kusu a byly proto pro vzájemné porovnání změřeny i na netaktovaném CPU.

Arctic Cooling Alpine 11 Pro Rev. 2

Jelikož dnešní díl z části pojímám jako hrubý průlet historií koncepcí, nesmí chybět klasika v podobě velké hliníkové kostky s ventilátorem na vrchní straně. Toto splňuje Alpine 11 Pro od známého výrobce Arctic Cooling.

Nikdo nemůže čekat zázračné vychytávky, něco málo ale výrobce přeci jen uvádí:

  • Ultra tichý 92mm ventilátor s PWM
  • Optimalizovaný tvar pro efektivní vyzáření tepla
  • Patentované uchycení ventilátoru, eliminující vibrace
  • Nanesena teplovodivá pasta MX-2
  • Snadná instalace přes push-piny

Balení

Malá kartonová krabička, ze které můžete přečíst všechny údaje o chladiči, je hodně poddajná a pominu-li plastový výlisek zespodu, chladič v ní není prakticky nijak chráněn. Samotnému heatsinku to asi nijak nevadí, na kusu hliníku se nemá moc co poničit, ale ventilátor by mohl k nějaké újmě přijít relativně snadno.

Příslušenství

Za nízkou cenu nemůžete čekat žádné orgie a tak kromě montážního příslušenství narazíte jen na nálepku s logem výrobce a stručný čtyřjazyčný manuál.

Na chladiči je samozřejmě připevněn 92mm bílý ventilátor s PWM.

Popis

Kdo z vás pamatuje doby Athlonů XP může prakticky popis chladiče přeskočit. Jeden kus hliníku s masivní základnou, z níž vybíhá třicet jedna žeber o tloušťce 1 mm. Rozestupy mezi žebry činí 2 mm.

O nějaké dedikované základně nemůže být ani řeč, hliníkový blok je pouze opracován do požadovaného tvaru. Nutno podotknout, že kvalita povrchu je nízká, zachránit by to měla přiaplikovaná pasta MX-2.

Asi nejzajímavější na celém chladiči je ventilátor, resp. jeho uchycení na gumových trnech, absorbujících vibrace.

Instalace

Montáž na základní desku je typická pro chladiče od tohoto výrobce. Z hliníkového bloku sejmete rámeček s ventilátorem, ten následně pomocí plastových trnů zajistíte v otvorech kolem patice. Na tuto konstrukci posadíte chladič s ventilátorem a vše zajistíte šrouby. Snadné, ale velkou důvěru k tomuto řešení nemám.

Parametry

podporované patice

Intel LGA 775

rozměry [mm]

105,3 × 113,4 × 85

hmotnost pasivu [g]

 428 g

počet heatpipe

N/A

počet lamel

31

materiál základny

hliník

materiál lamel pasivu

hliník

rozměry větráku [mm]

92 × 92 × 25

otáčky větráku [rpm]

500–2000

PWM

Ano

udávaná max. hlučnost

0,4 Sone

průtok vzduchu [cfm]

36,7

Ložiska

stránka na webu výrobce

Arctic Cooling 

cena [Kč]

240

 

Testování

Chladič podle očekávání nezvládal uchladit přetaktované čtyřjádro, proto byl otestován na základní frekvenci, ventilátor jsem zreguloval na 1500 rpm. Zvukový projev ventilátoru je průměrný, při testovaných 1500 ot./min. byl již jasně zřetelný.             

 

Thermaltake Ruby Orb

  

 

Thermaltake Ruby Orb

Při výběru chladičů do testu jsem zavzpomínal na staré časy a vzpomněl si na dobu, kdy byly v kurzu chladiče vějířovitého typu bez heatpipe. Velmi mě zajímalo, jak si tato koncepce poradí s moderními procesory;z dostupných chladičů tohoto typu jsem vybral Thermaltake Ruby Orb od společnosti Thermaltake.

Mezi hlavní taháky patří:

  • Patentovaná radiální větvená žebra, umožňující výborný průtok vzduchu
  • Vysoký počet žeber, sto čtyřicet kusů pro maximální plochu odevzdávající teplo
  • Tichý ventilátor s červeným LED podsvícením
  • Univerzální design pro uchycení na patice LGA 775 a AMD 754/939/940/AM2

Balení

Chladič k vám dorazí v nezataveném blistru, do nějž je vloženo několik potištěných papírů se základními informacemi o výrobku. Zajímavě je uloženo příslušenství, krabička má v blistru vylisované vlastní místo.

Ochrana chladiče je dle mě neadekvátní, na druhou stranu pasiv je tak masivní, že mu menší nárazy neuškodí.

Příslušenství

Z potištěné kartonové krabičky postupně vysypete anglicky psaný přehledný manuál, backplate pro instalaci na patice AMD, montážní příslušenství a malé balení teplovodivé pasty, zabalené v igelitovém pytlíku.

Popis

Musím uznat, že po vybalení na mě chladič zanechal silný dojem. Eloxovaný hliník má pěkný odstín a chladič se tváří velmi masivně. Jak jsem již zmínil výše, koncepce je stará a heatpipe byste hledali marně. Z velké základny se radiálně rozbíhá třicet čtyři žeber, ta se dále vidličnatě dvakrát dělí, což dohromady tvoří 136 žeber. Aby byl naplněn slib o sto čtyřiceti žebrech, čtyři žebra se dělí místo dvou na tři menší. 6ebra mají na koncích tloušťku 0,2 mm a rozestupy činí v průměru 2-3 mm, údaj je nepřesný z důvodu různého zohýbání žeber.


Výřezy v žebrech tvoří prohlubeň, v níž se nachází červeně podsvícený ventilátor o průměru 120 mm. Po demontáži pod ním objevíte pouze vedoucí až k základně. Ta eloxovaná není, nicméně kvalita zpracování je chvályhodná a je přítomen mírný zrcadlový efekt. Těsně nad základnou ještě objevíte montážní sponu.

Instalace

Instalace je snadná. Pouze našroubujete dodané spony k základní desce a na ně poté přichytíte chladič šrouby.                Bohužel výrobce nedodává backplate a deska se nepříjemně prohýbá.

 

Parametry

podporované patice

Intel LGA 775, AMD K8/AM2

rozměry [mm]

140 × 140 × 66

hmotnost pasivu [g]

545 g

počet heatpipe

N/A

počet lamel

140

materiál základny

hliník

materiál lamel pasivu

hliník

rozměry větráku [mm]

120 × 120 × 25

otáčky větráku [rpm]

1700 ± 10%

PWM

Ne

udávaná max. hlučnost [dBA]

17

průtok vzduchu [cfm]

77,85

Ložiska

 

stránka na webu výrobce

Thermaltake 

cena [Kč]

750

 

Testování

Absence teplovodivých trubiček se projevila v neschopnosti uchladit přetaktovaný procesor. I při maximálních otáčkách se PC po dosažení teploty zhruba 80 °C resetovalo, proto byl i tento pěkný kus hliníku změřen na 1500 ot. /min. na nepřetaktovaném procesoru. Mile mě překvapil ventilátor, choval se velice kultivovaně, nicméně kvalit nejlepších kusů na trhu nedosahuje.

 

Arctic Cooling Freezer 7 LP

 

Arctic Cooling Freezer 7 LP

Do testu jsem chtěl nějakého reprezentanta obyčejných chladičů pouze podpořených malým počtem teplovodivých trubiček. Takové kusy se ukazovaly z počátku doby technologie heatpipe. Jedním z posledních sehnatelných je AC Freezer 7LP.

Skromný chladič je na webové prezentaci výrobce vychvalován takto:

  • Dvě heatpipe
  • Designováno pro low profile systémy
  • 80mm PWM ventilátor
  • Patentované uchycení ventilátoru eliminující bzučivý zvuk
  • Předaplikovaná teplovodivá pasta
  • Snadná instalace přes push-pins
  • Bezpečný transport díky nízké hmotnosti
  • Šest let záruka

Balení

Chladič obdržíte v opravdu spartánském balení. Vše je schováno v malém blistru, v němž se nachází potištěný papír s informacemi o chladiči.

Příslušenství

U této kategorie nemůžete čekat žádné velké orgie, přibaleno je pouze to nejnutnější. Montážní spony na LGA775 a nálepka s logem výrobce.

Nesmíme opomenout ani 80mm PWM ventilátor.

Popis

Miniaturní chladič je tvořen 40 žebry o tloušťce 0,3 mm a rozestupy mezi nimi činí 2 mm. Zespod a shora jsou žebra spojena zámečky. Dvě teplovodivé trubičky o průměru 6 mm vycházejí z hrubě opracované měděné základny do horní části žebroví.

Černý ventilátor je součástí rámečku na uchycení k základní desce.

Instalace

Montáž není nic záživného, naopak jsem si s chutí zanadával. Začnete uchycením plastových pacek k základní desce. To provedete protažením plastového push pinu a jeho fixací zasunutím plastového čepu. Síla potřebná k fixaci byla taková, že jsem si musel pomáhat malým kladívkem. Po tomto martýriu už jen posadíte chladič na procesor a dlouhými šrouby prostrčenými rámečkem ventilátoru vše spojíte do jednoho celku.

Parametry

podporované patice

Intel LGA 775

rozměry [mm]

109 × 108 × 42

hmotnost pasivu [g]

263 g

počet heatpipe

2

počet lamel

40

materiál základny

měď

materiál lamel pasivu

hliník

rozměry větráku [mm]

80 × 80 × 15

otáčky větráku [rpm]

600-2000

PWM

Ano

udávaná max. hlučnost [Sone]

0,5

průtok vzduchu [cfm]

28

Ložiska

 

stránka na webu výrobce

Arctic Cooling 

cena [Kč]

300

 

Testování

Na přetaktovaných frekvencích chladič bohužel zklamal a tak byl opět měřen a základní frekvenci a 1500 rpm.

Dodaný ventilátor je zhruba do 1200 otáček příjemně tichý.

 

Zalman CNPS8700 LED

 

Zalman CNPS8700 LED

Asi žádný test chladičů by nebyl kompletní bez zástupce od korejského výrobce PC serepetiček Zalman. Jedná se model CNPS8700 LED, což je inovovaná verze oblíbených vějířů, do kterých byla implementována technologie heatpipe.

Výrobce slibuje toto:

  • Kompatibilita s paticemi Intel LGA775, AMD AM2/K8
  • Kompatibilita s nízkými/HTPC skříněmi
  • Heatsink z čisté mědi, aerodynamicky optimalizovaný pro ideální průtok vzduchu
  • Patentovaný tvar heatpipe
  • Ultra-tenká 0,2mm žebra
  • Ventilátor o průměru 110 mm chladící celou základní desku a komponenty na ní
  • Bez hluku či vibrací v tichém režimu
  • Přibalen regulátor otáček Fan Mate 2

Balení

Kartonová krabice se střídmým potiskem a všemi informacemi o výrobku, vás nejspíše zaujme výřezem na chladič a jeho základnu. Než se dostanete ke kýženému výrobku, musíte nejdříve odstranit menší oddíl s příslušenstvím a následně nezatavený blistr.

Ochrana je podle mého názoru na dostatečné úrovni, i když jemná žebra se dají ohnout relativně snadno.

Příslušenství

Výrobce přibalil montážní sady na patice Intel LGA775 a AMD K8/AM2, v případě LGA775 naleznete v balení i plastový backplate. Podle webu je ale možné sehnat i spony na modernější patice. Ochuzeni nebudete ani o manuál v angličtině a „rozsypaném čaji“ a o leták propagující stájové 3D monitory. Mimo těchto samozřejmých záležitostí se můžete ještě těšit na malé balení teplovodivé pasty, nálepku a jednoduchý regulátor otáček Fan Mate 2.

Součástí chladiče je i modře podsvícený ventilátor.

Popis

Měděné chladiče vypadají vždy dobře a nejinak je tomu v tomto případě. Koncepce připomíná předchozí chladič, sto sedmdesát dva žeber, s vyraženým logem výrobce, o tloušťce 0,2 mm se od základny radiálně rozbíhá a tvoří tvar podobný květu. Zajímavé je, že se inženýři Zalmanu rozhodli oddělit žebra od základny a přenos tepla tak obstarávají pouze dvě teplovodivé trubičky o průměru 6 mm. Ač jsou žebra k heatpipe připájena, zpozorujete ještě pomocné dráty, či miniaturní heatpipe v dolní části žeber, chránící žebra před náhodným ohnutím.


Základna chladiče je opracovaná dokonale, nemusela by se stydět ani v přítomnosti opravdového zrcadla.

Instalace

Montáž na základní desku mi trochu hnula žlučí. Vše začnete tradičně přiložením backplate na zadní stranu základní desky a sešroubováním s plastovým rámečkem na druhé straně. Kámen úrazu přichází u spony, tu nejdříve prostrčíte tělesem chladiče a poté na jednu stranu nasadíte očko patřící do plastového rámečku. V teorii vše vypadá snadně, ale nedostatek pracovního místa udělá své a instalace se trochu protáhne.      

 

Parametry

podporované patice

Intel LGA 775, AMD K8/AM2

rozměry [mm]

120 × 123 × 67

hmotnost pasivu [g]

475 g

počet heatpipe

2

počet lamel

172

materiál základny

měď

materiál lamel pasivu

měď

rozměry větráku [mm]

110 × 110 × 25

otáčky větráku [rpm]

1150 –2300 ± 10%

PWM

Ne

udávaná max. hlučnost [dBA]

17,5 –33 ± 10%

průtok vzduchu [cfm]

Ložiska

2× Ball–Bearing

stránka na webu výrobce

Zalman 

cena [Kč]

750

 

Testování

Chladič s modře podsvíceným tichým ventilátorem byl jedním z favoritů.  Chladič dokázal na 1500 a 1900 rpm uchladit i přetaktovaný procesor, nicméně pro účely srovnání jsem ho změřil i na základní frekvenci a 1500 otáčkách.

 

Gelid Silent Spirit

 

Gelid Silent Spirit

Dalším vývojovým krokem bylo oddělení plochy odevzdávající teplo od základny. Tuto koncepci nám tu reprezentuje Gelid Silent Spirit.

 Výrobce, spojený s Arctic Cooling, prezentuje tento chladič následovně:

  • Čtyři heatpipe
  • Jedinečný design žeber
  • Optimalizovaný úhel žeber
  • Vylepšený průtok vzduchu
  • Protivibrační uchycení ventilátoru

Balení

Menší kartonová krabice s průzorem na samotný chladič nikoho určitě neurazí. Důležité informace jsou na krabici přehledně vytištěny. Od dodavatele jsem obdržel i menší krabičku s montážní sponou pro LGA 1366 ve stejném duchu.

Uvnitř je chladič chráněn v plastovém nezataveném blistru a mezi základnou a žebry je vložen kousek pěny. Již jsem viděl lépe vyřešené balení, ale myslím, že vzhledem k malé hmotnosti chladiče nebude přeprava problém.

Příslušenství

Dodané příslušenství není nijak bohaté, kromě montážních spon na LGA775 /1366 a AMD AM2 je přítomna pouze nálepka s logem výrobce. Teplovodivá pasta je již předaplikována.

Součásti chladiče je i 100mm ventilátor s inteligentním průběhem PWM křivky.

Popis

První věcí, co nejspíše zaujme vaši pozornost je uklonění žeber vůči základně o pár stupňů. Žebra jsou vůbec řešena zajímavě. Z celkového počtu čtyřiceti 0,3mm žeber jich dvacet vystupuje nad rovinu zbylých, mělo by to nejspíše pomoci průtoku vzduchu. Přenos tepla by pak měly podpořit drobné výstupky po celé ploše žeber. Na bocích žeber jsou dvě řady zámečků, držících je pohromadě. Teplovodivé trubičky jsou celkem čtyři, jejich průměr činí 6 mm.


Setkávají se v měděné základně, na které je již předaplikována teplovodivá pasta. Povrch základny nepatří mezi nejpovedenější a stopy po opracování jsou jasně zřetelné.  Na druhé straně základny se doslova vyhřívá malý hliníkový pasivek.

Dodaný ventilátor je uchycen na gumových trnech, přenos vibrací by tím pádem měl být minulostí.

Instalace

Na montáži pomocí klasických push-pinů není moc co vysvětlovat. Slícujete je s otvory kolem socketu a zamáčknete. Pro tyto malé chladiče je to snad i dostatečné, nicméně důvěru v tento systém nemám.


Parametry

podporované patice

Intel LGA 775/1366, AMD K8/AM2/AM2+/AM3

rozměry [mm]

108 × 100,5 × 125

hmotnost pasivu [g]

370 g

počet heatpipe

4

počet lamel

44

materiál základny

měď

materiál lamel pasivu

hliník

rozměry větráku [mm]

100,5 × 100,5 × 45

otáčky větráku [rpm]

900-2400

PWM

Ano

udávaná max. hlučnost [dBA]

10-25,8

průtok vzduchu [cfm]

45,8 max

Ložiska

Hydro Dynamic Bearing

stránka na webu výrobce

Gelid Solutions 

cena [Kč]

510

 

Testování

Na maximální otáčky, odpovídající těm ve specifikacích, zvládl chladič uchladit přetaktovaný procesor, nicméně výkon nebyl závratný, proto bylo opět přistoupeno ke změření výkonu na nepřetaktovaném CPU a 1500 rpm.

 

Scythe Big Shuriken

 

Scythe Big Shuriken

Do krátké procházky historií koncepcí chladičů jsem zařadil i model Big Shuriken od firmy Scythe. Výkonostně mezi testované chladiče zapadne dobře a jeho malé rozměry ho podobně jako ostatní testované kusy předurčují do malých skříní.

Výrobce na svých stránkách tvrdí o chladiči následující:

  • Extrémně nízký – 58 mm vysoký profil umožňující instalaci i do nejmenších skříní
  • V.T.M.S – nově vyvinutý bezšroubkový systém instalace
  • Nový ventilátor Slip Stream – vysoký průtok vzduchu, nízký profil a zanedbatelná hlučnost
  • Možnost osadit běžné 120mm ventilátory

Balení

Kartonová krabice, v níž chladič obdržíte, má velice zajímavý potisk chlubící se všemi vymoženostmi výrobku uvnitř. Po otevření můžete být nemile překvapeni, chladič nemá žádnou další ochranu a je tak vystaven na pospas přepravním službám. Nutno podotknout, že mě dorazil chladič absolutně v pořádku.

Příslušenství

Menší kartonová krabička uvnitř balení ukrývá veškeré příslušenství. To se skládá ze spon na současné patice a zataveného pytlíčku s teplovodivou pastou. Spony pro patice Intelu jsou řešeny velmi zajímavě, plastové push-piny se v ocelové sponě pouze nastaví na příslušné rozteče.

Popis

Big Shuriken se skládá ze dvou výrazných částí spojených teplovodivými trubičkami. Horní část je tvořena sedmdesáti šesti žebry o tloušťce 0,3 mm a vzdálenost mezi jednotlivými žebry činí 1,5 mm.  Z boků a svrchu jsou žebra navzájem přidržována zámečky. Na spodní straně žeber objevíte osm drážek pro 6mm teplovodivé trubičky. Celkem jsou přítomny čtyři trubičky, každá prochází základnou a stáčí se k žebrům.


Spodní část je tvořena základnou a větším hliníkovým pasivem. Pokud si ho prohlédnete pozorně, objevíte zářezy pro instalaci spon. Základna je vyrobena z poniklované mědi, díky tomu je přítomen výrazný zrcadlový efekt, nicméně stopy po opracování jsou viditelné.

Zajímavý je i dodávaný ventilátor, má tloušťku pouze 12 mm. Díky tomu je celková výška pouhých 58 mm.

Instalace

Zvolené spony zamáčknete do výřezů v hliníkovém pasivu. Následuje nacvaknutí push-pinů do otvorů kolem socketu. Není to příjemná práce, rozměrné žebroví brání pohodlnému přístupu a nakonec jsem byl nucen odmontovat chladič severního můstku.

Parametry

podporované patice

Intel 478/LGA 775/1156/1366, AMD K8/AM2/AM2+/AM3

rozměry [mm]

125 × 135 × 85

hmotnost pasivu [g]

405 g

počet heatpipe

4

počet lamel

76

materiál základny

Poniklovaná měď

materiál lamel pasivu

hliník

rozměry větráku [mm]

120 × 120 × 12

otáčky větráku [rpm]

650-1600

PWM

Ano

udávaná max. hlučnost [dBA]

12,91-28,89

průtok vzduchu [cfm]

15,77-38,05

Ložiska

Sleeve Bearing

stránka na webu výrobce

Scythe-EU 

cena [Kč]

720

 

Testování

Na maximální otáčky, které dosáhly 1750 rpm, bylo možné zvládnout přetaktovaný procesor, ovšem teploty nebyly nijak oslňující. Opět proběhl i test na nepřetaktovaném procesoru.

Dodaný ventilátor je krásně tichý a jeho výměnu bych při nedostatku prostoru hodně zvažoval.

 

Testovací sestava a metodika

 

Testovací sestava

Na test procesorů byl oproti testům skříní vyměněn procesor, dvoujádrový Intel Core 2 Duo E6750 byl nahrazen čtyřjádrovým kusem ze stejné stáje, modelem Q6600 rev. G0. Protože jsem chtěl chladiče co nejvíce zatížit, byl z důvodu dosažení vyššího odpadního tepla navíc přetaktován na 3300 MHz při napětí 1,5 V v BIOSu, což znamenalo 1,36 V pod zátěží v programu CPU-Z.

Základní deska

Gigabyte GA-EP45-DS3R

Paměť

2× 1 GB OCZ Reaper DDR2-1066

Grafická karta

XFX GeForce 8800 Ultra Extreme

Procesor

Intel Core 2 Quad Q6600 @ 3,3 GHz (Kentsfield, G0)

Pevný disk

Western Digital Caviar SE16 WD3200AAKS

Přídavné ventilátory

Nanoxia FX-12 2000, Nexus D12SL-12 PWM

Zdroj

Enermax Modu82+ 525 W

 

Q6600

Testovací metodika

Všechny chladiče v tomto i v následujících testech budou testovány stejnou metodikou pro možnost jejich dalšího porovnávání. Při návrhu metodiky jsem měl na zřeteli především tři body. Omezení chyby měření na akceptovatelnou mez, relativní časovou nenáročnost měření kvůli možnosti zahrnutí většího množství produktů a nakonec snadnou montáž na základní desku při zachování modelu proudění vzduchu v počítačové skříni.

Z výše zmíněných bodů mi vyšla výroba kartonové náhražky skříně a kontrola teploty vstupního vzduchu. Krabice má objem přibližně podobný jako větší počítačová skříň a jsou v ní nainstalovány dva 12cm ventilátory na pozicích, kde by je každá slušná opravdová skříň měla. V krabici jsou během testů uloženy všechny komponenty včetně zdroje, ten má pro omezení jeho vlivu na tok vzduchu v krabici zajištěn vlastní ventilační otvory. Po instalaci a zajištění komponent na předem daná místa byla krabice zaizolována lepenkou. Teplota vstupního vzduchu se pohybovala vždy kolem 20 °C, odchylky při jednotlivých měřeních nebyly větší jak 1 °C.

Testbed

Teploty jsem odčítal z interního senzoru v procesoru, vzhledem k použití stejného kusu CPU na všechny testy, bych zde chybu neviděl nijak kritickou. Jako vstupní a výstupní ventilátor byly použity chladiče FX12-2000 od firmy Nanoxia, běžící na 1000 ot. /min.  V případě, že testovací chladič neměl v balení ventilátor, použil jsem na jeho náhradu Nexus D12SL-12 PWM. Chladiče jsem testoval postupně s ventilátorem běžícím na 800, 1100, 1500 a vždy s nastavením, které jsem považoval za maximální možnou efektivitu při rozumné hlučnosti, to je vždy popsáno u jednotlivých chladičů.

Procesor byl zatěžován v programu OCCT 3.1.0 a z grafů  toho samého programu byly i odčítány teploty. Testování probíhalo tak, že po zapnutí PC jsem nechal běžet systém 10 min. pod zátěží pro zahřátí a následně jsem 10 min. čekal do dalších testů. Program byl nastaven na 15min. test, během něhož nejdříve měří 1 min. bez zátěže, následuje 10 minut zátěže a poté 4 minuty opět bez zátěže, na úplném konci byly odečteny teploty v idle. Z výsledných grafů byla odečtena maximální teplota na všech jádrech a vypočítán jejich aritmetický průměr.

 

Výsledky testů

 

Výsledky testů

Stabilních teplot na standardním testovacím nastavení dosáhly pouze tři chladiče a to ještě krom Zalmanu na plné otáčky. Byly jimi Scythe Big Shuriken, Gelid Silent Spirit a Zalman CNPS8700.

Teplota přetaktovaného procesoru
  idle (desktop Windows) burn (zátěž čtyř jader)
  1500 ot./min maximální otáčky 1500 ot./min maximální otáčky
Scythe Big Shuriken   44,5   74,8
Gelid Silent Spirit   42,0   71,5
Zalman CNPS8700 40,8 37,8 73,8 70,8

 

Už teploty v idle napovídají, že výsledky chladičů nebudou oproti předchozím žádná sláva. Z trojice statečných vyšel nejlépe Zalman CNPS8700, ovšem opět v porovnání s předešlými testy jde o zmar a bídu.

Graf

Po snížení odpadního tepla procesoru se situace uklidnila a i ty nejmenší chladiče začaly stíhat. Nejlépe si v idle vedly oba vějíře.

V zátěži se však situace trochu změnila. Ve výsledku se utvořily tři dvojičky s podobnými výkony. Nejlepším byl bezpochyby Zalman CNPS8700, následovaný modelem Silent Spirit od Gelidu. Na chvostu se s výrazným odstupem umístily oba modely od Arctic Cooling s takřka shodným výsledkem.

 

Verdikt

 

Verdikt

Jak dnešní test shrnout? Do nově budované tabulky mnoho zajímavého nepřinesl, malinké chladiče mezi obry z předcházejících dílů neměly moc šancí.

Pojďme se ale na chladiče podívat v rámci jejich technologií. Na posledním místě nepřekvapivě skončil Arctic Cooling Alpine 11 Pro, ukázalo se, že nejstarší cesta opravdu byla slepá a zvětšování chladičů, ani přidávání měděných jader nemělo valný přínos.

Další dvě místa jsou mírně překvapivá, hlavně z toho pohledu, že to jsou chladiče s heatpipe, nicméně se to dá zcela jednoduše vysvětlit jejich celkovou nízkou hmotností a z toho vyplývající malou vyzařovací plochou.


Vějíř Thermaltake Ruby Orb se umístil na třetím místě s nevelkým odstupem od Gelid Silent Spirit. Na to, že nemá žádné heatpipe je to pěkný výsledek a pokud by v testu byl jeden z původních celoměděných chladičů od Zalmanu, mohlo to dopadnout naopak. I vítěz ukazuje, jak je tato koncepce alespoň u méně hřejících procesorů účinná, verze vylepšená o heatpipe s mírným náskokem celý test vyhrála.

Po zvýšení množství odpadního tepla se ukázalo, že heatpipe jsou přínosem, určitě není náhodou, že přetaktovaný procesor se podařilo uchladit jenom trojici chladičů s heatpipe a Ruby Orb zůstal vzadu.

Žádná hodnocení samozřejmě tento test nebudu rozdávat, testovány byly chladiče z jiné výkonnostní třídy, než by se na to slušelo. Ovšem nesmutněte, pracuje se na dalším díle, ve kterém se proti sobě postaví nejtěžší váhy tzv. box chladičů.

 

Za zapůjčení chladičů Arctic Cooling a Gelid děkujeme společnosti Bostar

Za zapůjčení chladičů Scythe, Thermaltake a Zalman děkujeme společnosti TN Trade

Byl pro vás článek přínosný?