Hlavní navigace

Test herních klávesnic: tlačítka na zničení protivníka do 2000 Kč

28. 6. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod: herní tlačítka na zničení protivníka

U počítačové klávesnice není v naprosté většině situací důvod pro bezdrát a u herního provedení to platí dvojnásob. Současně nejsou zákazníci příliš ochotní investovat do drahých modelů – do testu jsme proto zvolili herní drátové klávesnice v ceně zhruba do 2 000 Kč, kde se nám sešlo 10 modelů.

Mechanické spínače Cherry v levnějších klávesnicích ještě nenajdete, ale i s obyčejnými může být stisk příjemný a s jistou odezvou. Klávesnice vám musí podobně jako myš dobře padnout do rukou.

Velmi přitom záleží na rozložení kláves. Standardní české má dvouřádkový Enter, krátký levý Shift a delší Backspace. Dvouřádkový Enter je velkou výhodou, na krátký Shift ovšem někteří uživatelé píšící všemi deseti trochu nadávají. Já jej naopak preferuji a využívám pro namapování znaků pro apostrof a palce.

Druhá varianta s dlouhým levým Shiftem a jednořádkovým Enterem se používá pro US mezinárodní rozložení. Další rozložení s Enterem přes tři tlačítka a krátkým Backspacem bývalo na klávesnicích v daleké historii, stále se ho však drží třeba Genius.

Tip: 10× svítící klávesnice: test periferií pro noční ptáky

U herních klávesnic často chybí znaky pro diakritiku. Vyrábět háčky a čárky pro malý trh u dražších klávesnic, kterých se prodá relativně málo, se výrobcům moc nevyplácí. Na hraní tyto znaky nepotřebujete, ale pro jinou činnost (i na herní klávesnici se totiž občas píše) už ano. Dokážete se bez nich obejít, nebo mají klávesnice s diakritikou konkurenční výhodu? Podle nás mají.

Přehnaný design se občas projevuje ve fontu. Rádoby herní mimozemské písmo je hezké prvních pár pohledů, a poté zjistíte, že od sebe některá písmena skoro nerozeznáte. Specialistou na to je třeba Razor.

Více oceňujeme kvalitně provedené podsvícení. Nejvhodnější barvou je bílá, nicméně výrobci vychází vstříc hardcore hráčům, a tak hrají prim červená a modrá. Nic naplat, že z nich spíše bolí oči a různé pulzování a blikání (ano, i takové funkce herní klávesnice mají) už je úplně k ničemu.

Herní tlačítka navíc

Přídavné herní klávesy, jimž můžete přiřadit vlastní funkce, jsou u herní klávesnice skoro povinnost. Naprogramujete jim makro či spuštění aplikace. Záleží však na jejich umístění a provedení – aby byly dobře po ruce při hraní a přitom nepřekážely při psaní.

Takový sloupec kláves nalevo od Escapu způsobí, že léta zažité klávesy jsou najednou posunuté jinam, a to vede k překlepům. Oceňujeme provedení herních kláves třeba v poloviční výšce, hlavně když jdou hmatově odlišit.

V zápalu herního boje taky často nečekáte na puštění jedné klávesy před zmáčknutím jiné. Od toho je tu anti-ghosting, který si stisky zapamatuje a provede ve správném pořadí. Disponuje jím většina klávesnic, často však ne pro všechny klávesy, ale jen pro určitou oblast kolem znaků WASD.

 

To samostatná multimediální tlačítka pro ovládání hudebního přehrávače musí každý ocenit. Přepínání skladeb se ovládá lépe, když to není přes zkratku Fn+něco a na změnu hlasitosti funguje nejlépe kolečko (jako má Gigabyte).

Ovládací aplikace jsou dostupné jen k některým klávesnicím. Můžete přes ně komfortněji naprogramovat přídavné klávesy či si vyhrát s podsvícením. Jen tři klávesnice jsou zcela bez softwaru, přičemž sehnat aplikaci k Alienwaru je docela problém.

Je až překvapivé, jak si výrobci myslí, že pozlacený USB konektor je v něčem lepší. Není. Užitečný je naopak USB hub, který dovoluje ke klávesnici připojit třeba myš, případně i sluchátka. Jen na fl ashdisk se nehodí, jelikož všechny v testu zvládají maximálně pomalejší USB 2.0.

Zalman ZM-K400G v testu není kvůli své nízké ceně 530 Kč, ale když teď můžeme zpětně srovnávat, rozhodně by se tu neztratil. Najdete jej v Extra PC 6/2013. Za pozornost stojí ještě Corsair Raptor K30, který v CZ verzi sice překračuje cenu 2 000 Kč, ale bez diakritiky stojí o tři stovky méně a vypadá velmi použitelně. V testu velmi příjemně překvapila levná klávesnice Gigabyte Force K7, která překonala mnohé dražší modely a líbil se nám také Alienware TactX, ovšem celkovým vítězem je Roccat Isku.

 

Partner testu:

 

Klávesnice Alienware, Genius a Gamdias zapůjčil:

 

1. Roccat Isku

Roccat má celkem tři řady herních klávesnic. Dražší Ryos, Isku a Arvo, která ale není vhodná na běžné používání. Isku je nejdražší klávesnice testu, a to má ještě variantu Isku FX (liší se třeba vícebarevným podsvícením).


 

Isku má zespodu gumové prvky, dokonce i výklopné nožičky jsou z pogumovaného materiálu. Guma je i pod područkou, a Isku tak na stole drží jako přibitý. Klávesy mají příjemný vysoký zdvih a nízkou tuhost, mačkají se příjemně.

Roccat Isku
zdvih kláves vysoký
počet kláves 105+5
česká diakritika ano
podsvícení kláves modrá (5 úrovní)
anti-ghosting ano
připojení / délka kabelu USB / 200 cm
USB hub ne
proudový odběr z USB neuvedeno
software Roccat Isku Driver
rozměry a hmotnost 509 × 247 × 30 / 950 g
Cena a záruka
zahájení prodeje listopad 2013
záruka 2 roky
zapůjčil
cena 1999 Kč

Isku má delší integrovanou podložku pod zápěstí a celkově jde o rozměrově větší klávesnici. Na spodní straně jsou žlábky pro vedení kabelu.


 

Rozložení kláves je zcela standardní, nechybí česká diakritika (společná se slovenskou) a klávesy mají dostatečně čitelný font. Na levé straně je sloupec pěti programovatelných tlačítek M1 až M5, přičemž začínají níže a nepřekážejí tak dobře nahmatatelnému Esc. Na Isku se dá psát poměrně rychle. Pokud jste ale navyklí, že vlevo má být Ctrl či Shift, budou i tak překážet. M-klávesy měly mít nižší profil.

 

Nad standardními klávesami je ještě osm přídavným tlačítek s kompletními multimediálními funkcemi a spuštěním prohlížeče. Vlevo od nich je tlačítko REC pro nahrávání maker spolu s indikací aktuálního profilu. Nad kurzorovým blokem najdete tlačítko pro zapnutí podsvícení. Pod mezerníkem jsou pak ještě tlačítka T1–T3, jež slouží pro přepínání profilů. Celkem můžete uložit klidně 180 maker a samozřejmě nechybí anti-ghosting.


 M-klávesy se trochu pletou

Klávesy jsou podsvícené rovnoměrně modrou barvou o pěti úrovních a světlo mezi nimi nijak neuniká. Ruší pouze silná modrá záře indikační diody profilů vlevo nahoře.


 Výborně provedená multimediální tlačítka

Caps Lock je v základu vypnutý – Roccat to nazývá Easy-Shift+, přes který umožňuje naprogramovat na klávesy v okolí Caps Locku další funkce a Caps Lock poté funguje pro některé klávesy (prvních pět sloupců) jako Fn.

Aplikace se jmenuje Isku Driver a umožňuje naprogramovat M-klávesy i s využitím Easy-Shift+. Tudy můžete i přepnout profil vaší herní myši, pokud je také značky Roccat a podporuje Roccat Talk.


 

 

Na dalších záložkách v ní nastavíte multimediální tlačítka. I když prohlížeč je zde stále interpretován jako IE, funguje i v jiných. Lze i změnit rychlost kláves a nastavit, po jaké době bez činnosti dojde ke ztlumení jasu.


 Indikační diody září více než písmena

Jednou z funkcí, která jde tlačítkům přiřadit, je odpočítávání. Oznámí vám to mužský herní hlas a využijete to kromě her třeba i jako minutku při vaření. Pro řadu her jsou akce přednastavené, stačí si vybrat a přiřadit vaší zkratce. Hlasem je oznámena i změna profilu. Isku je dobrá a drahá herní klávesnice.

 

Plusy / mínusy
  podsvícení
  kvalita kláves
  funkce Caps Locku
  pevně drží na stole
  samostatná multimediální tlačítka
  silná modrá indikace profilu
   provedení M-kláves
  vyšší cena
Hodnocení
rozložení kláves 100 %
programovatelné klávesy 90 %
multimediální tlačítka 90 %
podsvícení 70 %
celkem 88 %

 

 

 

2. Gamdias Ares Essential

Gamdias má v nabídce herní klávesnice Hermes a dražší verzi Ares, cenově dostupný je ale jen set klávesnice s myší Ares Essential. V sadě je optická myš Ourea, která samotná stojí 550 Kč. Je lehce pogumovaná, má jedno boční tlačítko nalevo a druhé napravo, nad kolečkem potom přepínání dpi. V těle skrývá čtyři 5g závažíčka.


 

Poměrně vysoká klávesnice nemá podložku pod zápěstí. Zespodu ji drží gumové podložky a pogumované jsou dokonce výklopné nožičky. Disponuje klasickým rozložením kláves, ale bez zapnutého podsvícení má dost nečitelné popisky. Dodělávaná česká diakritika je sice už od výrobce provedena laserem, ale bohužel velmi titěrně. Na levé straně vůbec není klávesa Win.

Gamdias Ares Essential
zdvih kláves vysoký
počet kláves 105+9
česká diakritika ano
podsvícení kláves zelená, červená, žlutá (4 úrovně)
anti-ghosting ano, 19 kláves
připojení / délka kabelu USB / 200 cm
USB hub ne
proudový odběr z USB 290 mA
software Hera
rozměry a hmotnost 477 × 185 × 30 mm / 880 g
Cena a záruka
zahájení prodeje říjen 2014
záruka 2 roky
zapůjčil
cena 1199 Kč

Celkem devět přídavných kláves Gamdias navrhl dobře. Tři jsou nalevo, tři pod mezerníkem a tři pod pravým Ctrl. Všechny mají sníženou výšku, takže se při psaní poslepu nepletou. Rozložení kláves i provedení přídavných kláves je až na chybějící alespoň malou mezeru mezi Caps Lockem a znakem A vymyšlené dobře.


 

Klávesy nalevo mají funkce pro zapnutí podsvícení (střídá se zelené, červené a světle žluté), další funguje na užitečné prohození šipek s WASD (na šipkách začnou opravdu fungovat písmena WASD) a poslední pro zrychlení střelby ve hrách. Šestice kláves dole je označená F6 až F11, což je vzhledem ke stejně označeným klávesám horní řady trochu matoucí. Můžete jim přiřadit různá makra a jejich podsvícení je napevno oranžové.


 Zajímavé provedení přídavných kláves | Svítící NumLock jako indikační klávesa (jen slabě)
 

Intenzitu podsvícení můžete měnit ve třech úrovních pomocí Fn+PgUp a PgDn. Podobné piktogramy jsou ještě vedle BackSpace a mají měnit rychlost pulzace. Tlumené červené diody Lock kláves nijak neoslňují, navíc jsou zpracované hezky – místo červené tečky svítí rovnou nápis Num Lock.


 

Ares má rovnoměrné podsvícení, které je pro čitelnost znaků nutné i ve dne. Tedy až na diakritiku, která je sice dobře podsvícená, ale stále velmi titěrná. Na počeštěné verzi mi vadí nevytištěné Y mezi znaky T a U, kde u většiny kláves bývá obojetné Y/Z. Zřejmě jde původně o německou verzi, nicméně klávesy si fanoušci českého qwerty mohou celkem snadno fyzicky prohodit.


 
 
 Příjemné podsvícení ve třech barvách

Přes Fn fungují i sekundární funkce F-kláves. Zapnete jimi svůj multimediální přehrávač či ovládáte hlasitost, pro přepínání skladeb ale musí být okno aktivní. Další zkratky spustí prohlížeč, kalkulačku a email. Ovládací aplikace se jmenuje Hera. Umožňuje vytvořit a přiřadit makra, na jiné klávesy nastavit časovač i se zvukovým alarmem (můžete nahrát svůj vlastní).

Plusy / mínusy
  provedení přídavných kláves
  kvalita podsvícení 
  prohození šipek a WASD 
  cena
  není oddělený CapsLock 
  nečitelná diakritika
Hodnocení
rozložení kláves 100 %
programovatelné klávesy 90 %
multimediální tlačítka 50 %
podsvícení 90 %
celkem 83 %

 

 

3. Genius GX Gaming Manticore

Genius má v prodeji ještě levnější modely klávesnic Imperator a Imperator Pro. Manticore je poměrně široká klávesnice vyrobená z na dotek příjemného plastu a červené pruhy na bocích jsou imitací hliníku. Na spodní straně má šikovné drážky pro vedení kabelu a nechybí ani pogumované výklopné nožičky.


 

Rozložení kláves dá zavzpomínat na layout používaný v minulých letech – obří Enter s krátkým Backspacem a dlouhým levým Shiftem, to se už často nevidí. Manticore je možné (ne nutné) zapojit dvěma USB konektory. Za numerickým blokem totiž najdete dvouportový USB hub. Pro samotnou klávesnici stačí zapojit jedno USB.

Genius GX Gaming Manticore
zdvih kláves vysoký
počet kláves 104+8
česká diakritika ano
podsvícení kláves RGB (3 úrovně)
anti-ghosting ano, 20 kláves okolo WASD
připojení / délka kabelu 2× USB / 160 cm
USB hub 2× USB 2.0
proudový odběr z USB 750 mA
software Manticore Gaming Keyboard
rozměry a hmotnost 543 × 200 × 30 mm / 1003 g
Cena a záruka
zahájení prodeje srpen 2013
záruka 2 roky
zapůjčil
cena 1499 Kč

Použité písmo na klávesách je něco mezi herním a patkovým fontem a popravdě čitelnosti příliš nepřispívá. Samozřejmě nechybí diakritika včetně slovenských znaků. Trochu zvláštně vypadá zkrácené slovo PAU místo pause. Zdvih a odezva kláves jsou dostatečně pohodlné.


 

 Druhou funkcí většiny F-kláves je zrychlení střelby (v sedmi stupních). Klávesy mají příjemnou odezvu i zdvih a ani nejsou moc hlučné.


 Sekundární funkce F-kláves jsou dost jednotvárné

Přídavné klávesy na levé straně mají poloviční výšku a jsou tvarované pro dobré odlišení od zbytku klávesnice. Je jich celkem osm a jsou oddělené po dvou. Díky jejich provedení se nebudou příliš plést při běžném psaní. Pod mezerníkem najdete přepínač tří profilů, celkem tedy 24 maker.


 Ergonomické provedení G-kláves

Nad klávesnicí jsou umístěna široká multimediální tlačítka, ovšem bez přepínání vpřed a zpět. Ta na krajích slouží pro zapnutí podsvícení (tři úrovně jasu) a nahrávání maker. Anti-ghosting funguje na 20 kláves v okolí WASD a mezerníku.

 

Klávesy mají příjemné a téměř rovnoměrné červené podsvícení. Na mezerníku svítí logo škorpiona. Prostřední blok šipek svítí zeleně a numerický blok tmavě modře, stejně jako indikace Lock kláves.


 
 

To lze změnit v aplikaci Manticore Gaming Keyboard (bohužel vyžaduje restart počítače), kde si pro jednotlivé sekce zvolíte jakoukoliv barvu podle RGB hodnot. V ovládací aplikaci lze osmi G-klávesám přiřadit makro, spuštění programu či funkce typu kopírovat. Stejně tak lze zaměnit kteroukoliv klávesu za jiná znak. Manticore si tato nastavení uloží do 32kB vnitřní paměti. Horní tlačítka a tlačítka pro změnu profilu měnit nelze.


 Barvu podsvícení volíte pro jednotlivé části klávesnice

Zakázat klávesy Win lze u jednotlivých profilů. V aplikaci také můžete zvolit barvu podsvícení včetně různé intenzity. Manticore se Geniusu celkem povedl.

 

Plusy / mínusy
  provedení přídavných kláves 
  volba podsvícení
  rozložení kláves
  multimédia bez přepínání skladeb
Hodnocení
rozložení kláves 90 %
programovatelné klávesy 90 %
multimediální tlačítka 50 %
podsvícení 90 %
celkem 80 %

 

4. Logitech G105

Etalon výrobců herních klávesnic se do testu vešel pouze modelem G105. Existuje v českém provedení (dvouřádkový Enter, krátký levý Shift) i anglickém, ale ani jedna varianta nemusí mít diakritiky, což byl i náš případ. V prodeji by však měla být i česká verze.


 

Kurzorové šipky a klávesy WASD jsou barevně zvýrazněné (šedé s tmavými popiskami), jinak jde o jednoduchou plastovou klávesnici s netradičním červeným zabarvením celé spodní strany. Pogumované nožičky jsou bohužel jen vepředu, klávesnice tak na stole nesedí zcela pevně. V horní části jsou na klávesnici dva průhledy, což je spíše designové řešení bez většího účelu.

Logitech G105
zdvih kláves vysoký
počet kláves 105+6
česká diakritika ano
podsvícení kláves modrá (2 úrovně)
anti-ghosting ano, 6 kláves
připojení / délka kabelu USB / 200 cm
USB hub ne
proudový odběr z USB 250 mA
software Logitech Gaming Software
rozměry a hmotnost 480 × 191 × 19 mm / 836 g
Cena a záruka
zahájení prodeje říjen 2011
záruka 2 roky
zapůjčil
cena 1549 Kč

Na levé straně je šest po dvou oddělených přídavných kláves G1 až G6. Mají stejné provedení jako zbytek klávesnice, a proto lze kvůli nim hůře nahmatat klávesy Esc či Ctrl. Zdvih i odezva kláves jsou ovšem povedené a na klávesnici se jinak dobře píše. Anti-ghosting umožňuje stisk až šesti kláves současně.


 

Nad nimi jsou menší tlačítka pro přepínání tří profilů a tlačítko pro nahrání makra. Nad F-klávesami pak ještě samostatný vypínač Win kláves a zapnutí podsvícení kláves. Barvu měnit nemůžete, k dispozici jsou dvě úrovně modré barvy.


 G-klávesy budou trochu překážet | Multimediální funkce jsou dost upozaděny
 

Druhou funkcí některých kláves je ovládání multimédií přes Fn. Piktogramy jsou vyvedeny oranžově na přední stěně tlačítek, ale už nejsou nijak podsvícené ani čitelné, takže této funkce nebudete využívat příliš často. Podsvícení kláves má příjemnou rovnoměrnost a mezi tlačítky příliš neprosvítá.

 

Aplikace Logitech Gaming umožňuje přiřadit G-klávesám makra, napsání bloku textu (a jeho odeslání ve hře soupeři), spuštění libovolného zástupce, spuštění aplikace, nebo i funkce myši (klik či posun). Pokud makro naprogramujete přímo přes tlačítko MR, v aplikaci se ukáže jako QuickMacro. Makrem lze i změnit DPI myši, pokud ji máte značky Logitech.


 

 

Aplikace umožňuje i nahrávání stisknutých kláves a jejich zobrazení jako heatmapu. Uvidíte tak, které klávesy mačkáte častěji.


 Modrofialové, ale velmi čitelné podsvícení

G105 svou vysokou cenu ospravedlňuje jen kvalitním provedením kláves a ovládací aplikací, rozšířené možnosti jsou spíše omezené (plně je najdete v dražších modelech Logitechu). Design bez výstřelků ale dovoluje použití i jako běžné pracovní klávesnice.

Plusy / mínusy
  zdvih i odezva kláves 
  povedená aplikace
  provedení G-kláves
  nemá područku
  levnější vzhled
Hodnocení
rozložení kláves 100 %
programovatelné klávesy 50 %
multimediální tlačítka 50 %
podsvícení 85 %
celkem 71 %

 

5. Gigabyte Force K7

Značka Gigabyte není v perifériích tolik známá, a je to škoda. Má hodně povedený model Aivia Osmium, který ale trpí občasným softwarovým zaseknutím odeslaného znaku. A když se to stane třeba ve Wordu, máte o zábavu postaráno.


 

Velmi dobře vypadá levnější Aivia K8100, která nabídne různou tuhost pro různé bloky kláves, disponuje USB hubem, interní pamětí a programovatelnými tlačítky. Bohužel zase postrádá návykové ovládání hlasitosti kolečkem a má jen méně pohodlná dotyková tlačítka. V testu máme ještě o něco levnější Force K7, která je za svou cenu vynikající.

Gigabyte Force K7
zdvih kláves nízký
počet kláves 105
česká diakritika ano
podsvícení kláves modrá, zelená, azurová (plynulá regulace kolečkem)
anti-ghosting ano, 7 kláves WASDQE, Shift, mezerník
připojení / délka kabelu USB / 180 cm
USB hub ne
proudový odběr z USB 100 mA
software ne
rozměry a hmotnost 480 × 192 × 27 mm / 1100 g
Cena a záruka
zahájení prodeje prosinec 2013
záruka 2 roky
zapůjčil
cena 1015 Kč

Kompaktní vpředu nízká klávesnice má krátkou integrovanou područku a delší nepotřebuje. Má velké klávesy se standardním rozložením (dvouřádkový Enter, krátký levý Shift) a kvalitní provedení znaků české diakritiky. Font je standardní, takže velmi dobře čitelný.


 

Gumové plošky na spodní straně doplňují další na výklopných nožičkách, klávesnice tak na stole drží pevně. Kvalitní opletený kabel má trochu zbytečně pozlacený USB konektor, ale aspoň jej při zapojování lépe odlišíte.


 Kolečko na hlasitost je největším trumfem Gigabytu

Klávesy mají nůžkový mechanismus a v oblasti kláves kolem WASD a mezerníku funguje anti-ghosting. Odezva při psaní je velmi pohodlná, jen mezerník jde více ztuha a hodila by se alespoň malá mezera mezi Caps Lockem a znakem A.

 

Naprosto skvělá jsou ale kolečka nad F-klávesami. Levým měníte intenzitu jasu a mačkáním přepínáte barvy mezi modrou, zelenou a azurovou. Podsvit je ale docela tlumený a více jasu svítí mezi klávesami. Druhým kolečkem ovládáte hlasitost a jeho stiskem dojde ke ztlumení. Kolečka jsou také podsvícena, ovšem ostré podsvícení indikátorů Lock kláves dojem trochu kazí.


 Na F-klávesách jsou zkratky pro spuštění Googlu či Twitteru

Přes druhou funkci F-kláves spustíte kalkulačku, prohlížeč, hudební přehrávač, poštovního klienta a správce úloh. Netradičně také umí také spustit tři webové stránky: Google, Facebook a Twitter. Dělá to tak, že napíše adresu webu do příkazového pole Windows, čímž se spustí i prohlížeč.


 
 
 Podsvícení ve třech barvách ovládáte kolečkem, ale není moc silné

 

Rovnoměrnost podsvícení je téměř stoprocentní, drobně jiný odstín má jen horní řada, ale působí to na živo spíše jako plus. Force K7 je v testu skoro nejlevnější, ale velmi příjemně překvapil. Nízký zdvih není na škodu a a kolečka jsou velmi návyková.

 

Plusy / mínusy
  ovládací kolečka
  tři barvy podsvícení
  pogumované nožičky
  tichý chod
  tužší chod některých kláves
  příliš silné indikace Lock kláves 
  nemá mezeru mezi Caps Lockem
Hodnocení
rozložení kláves 100 %
programovatelné klávesy 0 %
multimediální tlačítka 90 %
podsvícení 90 %
celkem 70 %

 

6. Alienware TactX Keyboard

Značka Alienware je herní značkou Dellu. TactX je už docela starý model a na svém webu Alienware paradoxně doporučuje klávesnici Roccat Isku FX, přesto by byla škoda stále prodávaný TactX minout. Některé konstrukční a aplikační prvky jsou až příliš podobné Logitechu, který se na návrhu zřejmě podílel.


 

Na první pohled nádherná klávesnice má hezky zpracovaná multimediální tlačítka s hlavou mimozemšťana uprostřed. Rozložení je zcela standardní a existuje i verze s dlouhým levým shiftem, ale zase polovičním Enterem. Ani jedna nemá diakritiku.

Alienware TactX Keyboard
zdvih kláves vysoký
počet kláves 105+6
česká diakritika ne
podsvícení kláves RGB, v základu modrá
anti-ghosting ano, okolo WASD
připojení / délka kabelu 2× USB / 180 cm
USB hub ne
proudový odběr z USB 1000 mA
software Alienware Command Center / CI
rozměry a hmotnost 485 × 240 × 30 mm / 1100 g
Cena a záruka
zahájení prodeje červen 2010
záruka 2 roky
zapůjčil
cena 1760 Kč

Font je jinak velmi pěkný a čitelný i bez podsvícení (které tu také najdete). Klávesy jsou ohraničené světlou linkou. Stisk i odezva kláves jsou velmi dobré, klávesy jsou však o něco užší, a to i opticky kvůli lince, která jinak pomáhá se do nich správně trefit.


 

TactX drží na stole velmi pevně, má kvalitně pogumované nožičky, které jdou vzadu samozřejmě vyklopit. K počítači se připojuje přes dvojici USB, jelikož proudový odběr je až 1A (a to nemá žádný hub). Podle návodu byste měli zapojit obě. Klávesnice funguje už s jedním USB, podsvícení se ale aktivuje, až když zapojíte i druhé USB.


 Přídavné klávesy jsou vyšší

Šest přídavných kláves na levé straně bohužel svým provedením trochu překáží. Escape či Ctrl kvůli nim nejsou v tradičním prvním sloupci. Přitom by stačilo, aby je Dell udělal s poloviční či třetinovou výškou. V příslušenství je odpojitelná podložka pod zápěstí.

 

Vlevo nahoře se tlačítky 1–3 přepínají profily. Hned vedle je kvalitně provedený posuvný zámek kláves Win pro herní režim, na stejném místě na pravé straně pak tlačítko pro ztlumení zvuku.


 Hezké ovládání multimédií

Aplikace Alienware TactX Keyboard CI vypadá hezky, ale je z roku 2012 a umí pouze nastavit makra pro přídavné klávesy. Kromě maker zvládne i odeslat celý text, přiřadit spuštění programu nebo otevření složky. Pro nadšence umí i skripty v jazyce LUA, se kterým dokážete docela hodně. Třeba měnit barvu podsvícení po stisku nějaké klávesy.


 

To je ale vše, více toho nenabízí. Barvu podsvícení zde nezměníte, ta to je potřeba AlienFX, respektive Alienware Command Center, který v balení nenajdete, a na webu je kvůli stáří také potíž. Klávesnice je, co se podsvětlení týče, rozdělena na dvě zóny. Multimediální tlačítka s hlavou jsou tou druhou a každé jde nastavit libovolná barva. V základu svítí modře a lehce prosvěcuje i mezi klávesami.


Podsvícení je slabší a bez aplikace pouze modré

Existuje i verze s polovičním Enterem a dlouhým Shiftem, ale ani jedna nemá diakritiku. Některým uživatelům by mohlo vadit (jinak efektní) zkosení obou kláves Ctrl. TactX je celkem dobrá klávesnice, jen je už docela stará.

Plusy / mínusy
  krásné kvalitní provedení 
  jemné podsvícení  samostatná multimediální tlačítka
  chybí diakritika 
  provedení bočních přídavných kláves 
  problémy s aplikací
Hodnocení
rozložení kláves 95 %
programovatelné klávesy 50 %
multimediální tlačítka 80 %
podsvícení 50 %
celkem 69 %

 

7. Razer DeathStalker

DeathStalker je kromě Gigabytu jediná klávesnice s nízkým zdvihem kláves. Známý výrobce herních periferií Razer má v nabídce ještě levnější Deathstalker Essentials, BlackWidow s mechanickými spínači a Anansi, která má pod mezerníkem sedm dalších tlačítek pro palec.

Nabízí také mnohem dražší verzi DeathStalker Ultimate s programovatelnými klávesami na levé i pravé straně. Hlavně ty napravo vypadají luxusně a mají pod sebou barevný displej, který funguje i jako touchpad. Jste ovšem ochuzeni o klasický numerický blok, který lze nahradit právě jedním módem dotykové plochy.

Razer DeathStalker
zdvih kláves nízký
počet kláves 105
česká diakritika ne
podsvícení kláves zelená (téměř plynulá regulace)
anti-ghosting ano, 10 kláves
připojení / délka kabelu USB / 150 cm
USB hub ne
proudový odběr z USB 350 mA
software Razer Synapse 2.0
rozměry a hmotnost 515 × 190 × 20 mm / 1086 g
Cena a záruka
zahájení prodeje listopad 2012
záruka 2 roky
zapůjčil
cena 1899 Kč

Testovaná verze DeathStalkeru tyto prvky sice postrádá, zato ji seženete za dostupnou cenu. Má nízký profil a integrovanou podložku pod zápěstí. Rozložení kláves je pouze US, s dlouhým levým Shiftem a poloviční klávesou Enter. Diakritika chybí.

Ploché klávesy nejsou nijak tvarované pro bříška prstů, což jistotě stisku příliš nepřidá. Kabel není opletený, zato nechybí zbytečně pozlacený USB konektor. Plast okolo kláves je dost nudný, od Razeru jsme čekali více.

Popisky nejsou bez podsvícení téměř čitelné, Razer navíc použil herní font. Zapnuté zelené podsvícení tak bude nutností. Právě s ním ale původně škaredý herní font trochu vynikne a regulace je téměř plynulá – tlačítky přepínáte asi dvacet úrovní jasu.

 

Přídavné funkce ovládáte přes Fn+horní řadu kláves. Regulujete jimi hlasitost, multimédia, nahrávání maker, herní mód (vypne klávesu Win) a měníte intenzitu podsvícení. Nad numerickým blokem je pětice indikačních diod. Tři jsou klasické pro Lock klávesy, další dávají vědět o vypnuté klávese Win a poslední bliká při nahrávání makra.


Multimediální funkce tlačítek nejsou moc pohodlné

Software Razer Synapse 2.0 je „cloud-based“ (je společné i pro myši od Razeru), takže po vás vyžaduje registraci. Vaše nastavení se potom uloží na serveru Razeru a neztratíte jej ani po přeinstalování Windows. Uložení do vnitřní paměti klávesnice by ale bylo lepším řešením.


 

Každá jednotlivá klávesa jde v profilu přemapovat na jinou, nebo ke spuštění makra či aplikace. První profil na psaní si asi takto měnit nebudete, ale druhý herní už ano. Razer má užitečnou schopnost ztlumit podsvícení klávesnice v momentě, kdy zhasne monitor. V herním režimu můžete nechat vypínat nejen klávesu Win, ale třeba i zkratky Alt+Tab a Alt+F4.


Hezké podsvícení, ale stále hůře čitelný font

DeathStalker má řadu dobrých funkcí, ale layout kláves a celkově levnější provedení nás odrazují. Nicméně dražší modely od Razoru vypadají mnohem lépe.

 

Plusy / mínusy
  příjemné zelené podsvícení
  všechny klávesy jsou programovatelné v profilech
  nemá český layout ani popisky
   ploché klávesy
Hodnocení
rozložení kláves 80 %
programovatelné klávesy 50 %
multimediální tlačítka 50 %
podsvícení 70 %
celkem 63 %

 

 

8. Mad Catz Cyborg V.7

Původně šlo o značku Saitek, kterou ale Mad Catz koupil. V prodeji je i Cyborg V.5 s diakritikou, ale bez okolních přídavných tlačítek.

Cyborg V.7 připojíte k počítači kromě USB kabelu také dvěma jacky a druhým USB. Má totiž na těle USB hub a zdířky pro sluchátka s mikrofonem. Rozložení kláves je standardní české, ale popisky anglické. Také V.7 by měla existovat s českými popisky a mírně jiným designem, ale momentálně není dostupná.

Mad Catz Cyborg V.7
zdvih kláves vysoký
počet kláves 105+12
česká diakritika ne
podsvícení kláves zelená, červená, oranžová, žlutá, světle zelená (4 úrovně)
anti-ghosting ano, WASDQE
připojení / délka kabelu USB / 150 cm
USB hub 2× USB 2.0, 2× jack
proudový odběr z USB 500 mA
software Smart Technology Programming
rozměry a hmotnost 535 × 190 × 38 mm / 1330 g
Cena a záruka
zahájení prodeje duben 2011
záruka 2 roky
zapůjčil
cena 1590 Kč

Výklopné nožičky nejsou pogumované a najdete je dokonce i vepředu. Klávesnice se tak hodně nadzvedne a můžete k ní přicvaknout velkou podložku zápěstí. Na obou bocích najdete pětici programovatelných tlačítek. Jelikož mají úplně jiné provedení (mačkají se spíše z boku), nebudete si je plést se zbytkem klávesnice.

Avšak k nechtěnému stisku dlaněmi občas i tak dochází. Klávesy WASD, mezerník a kurzorové šipky jsou zvýrazněny lesklým povrchem. Pro fungování USB hubu je potřeba zapojit druhé USB a využijete i jacky na sluchátka s mikrofonem. Anti-ghosting funguje pro klávesy WASDQE a některé herní klávesy jsou lehce pokovené.


S nastavením podsvícení si můžete vyhrát, ale příliš rovnoměrné není

Nad klávesami je takové malé řídící středisko – několik dotykových tlačítek ovládajících hlasitost a podsvícení kláves. Logo uprostřed je také dotykové a přepíná normální a herní (červený) mód, ve kterém je zablokovaná klávesa Win.

 

Další je regulace hlasitosti, ovšem naznačený posuvník je jen pro parádu. Pokračují drobná tlačítka pro ovládání multimédií a barvu a intenzitu podsvícení měníte pomocí šipek úplně vpravo.


USB hub a dvojice jacků pro sluchátka s mikrofonem

Piktogramy klávesnice slouží pro nastavení barev jednotlivým sekcím – třeba WASD červeně, numerický blok oranžově a šipky zeleně. V nabídce barev je pak ještě žlutá a světle zelená pro postranní bloky tlačítek. Podsvícení kláves je (celkem efektně) viditelné i mezi znaky.

Senzorová tlačítka nereagují zrovna „jako na iPadu“ a jakmile si to jednou nastavíte, znovu už se do toho pouštět nebudete. Prostá aplikace by splnila účel lépe, stejně tak ovládání hlasitosti přes kolečko nebo normální tlačítka.

 

Aplikace Smart Technology Programming umožňuje stáhnout herní profily pro tlačítka pro konkrétní hry, nebo i pro některý software, nicméně ručně si většinou zvolíte lepší zkratky. Cyborg V.7 je provedením dotykových tlačítek vhodný spíš pro mladší uživatele.

 

Plusy / mínusy
  možnost ovlivnit barvy i jas jednotlivých sekcí
  klávesnice  hub na USB a sluchátka
  nepohodlná dotyková tlačítka
Hodnocení
rozložení kláves 90 %
programovatelné klávesy 60 %
multimediální tlačítka 20 %
podsvícení 70 %
celkem 60 %

 

9. A4-Tech Bloody B2100

Se značkou A4-Tech máme velmi dobré zkušenosti na poli levných myší. Klávesnici jsme proto do testu rádi vzali i přes její nízkou cenu. Někde ji najdete pod označením Q2100. Dodává se v setu s myší. Lepší model Bloody B540 s podsvícenými klávesami už u nás v prodeji bohužel není.

 

Myš je model Q9, má podsvícené kolečko červeně a duhově oblast pod dlaní. Má tlačítko pro dvojklik, pro změnu dpi, na boku dvě tlačítka pro zpět a vpřed. Podle zvoleného DPI se rozbliká kolečko. Jinak jde o klasickou levnější myš, která neurazí a na hry se dá použít.

A4-Tech Bloody B2100
zdvih kláves vysoký
počet kláves 104
česká diakritika ano
podsvícení kláves ne, jen okolo kláves zeleně (4 úrovně)
anti-ghosting neuvedeno
připojení / délka kabelu USB / 180 cm
USB hub ne
proudový odběr z USB 150 mA
software ne
rozměry a hmotnost 475 × 190 × 35 / 910 g
Cena a záruka
zahájení prodeje listopad 2014
záruka 2 roky
zapůjčil
cena 999 Kč

Bloody B2100 má zespodu gumové plošky a i výklopné nožičky jsou pogumované, na stole tedy drží dobře. Klávesnice ovšem působí spíše levně, i když současně bytelně a je odolná proti polití. Už na začátku ale můžeme potvrdit, že myši umí A4-Tech mnohem lépe.

Klávesy WASD v červeném provedení jsou velkou dominantou a mají zdrsněný silikonový povrch. Váže se k nim menší podložka pod levé zápěstí. Je odnímatelná a popravdě na místě příliš nedrží – ke klávesnici je zaháknuta jen v jednom bodě. Ale svůj účel splní a zřejmě bude lepší ji zacvaknout vždy jen pro hraní.


Silikonové klávesy WASD

Rozložení je standardní až na dlouhý levý Shift (v českém rozložení je krátký), který ale řadě lidí vyhovuje. Na kurzorových šipkách najdete znaky pro změnu jasu, takový notebookový styl, ale zde jimi měníte jas zeleného podsvitu okolo kláves. Samotné znaky podsvětlené nejsou a barvu nemůžete změnit. Ovládací aplikace KeyDominator jsou dostupné až pro dražší, u nás neprodávané modely.

 

F-klávesy mají sekundární multimediální funkce, ale fungují, jen když máte okno s přehrávačem nahoře. Fn najdete u klávesy AltGr. Indikace Locků svítí červeně a nijak neoslňují. Na ploše nad klávesami svítí červeně logo značky Bloody, efektní krvavá ruka.


Nepříliš ergonomické ovládání hlasitosti

Nad numerickým blokem jsou tlačítka pro změnu hlasitosti. A protože jsou dále od sebe a jiná tlačítka zde nenajdete, ovládají se poměrně dobře. Pokud je podržíte, je změna hlasitosti opravdu rychlá. Stejnou funkci mají sekundární F2 a F3, ovládání hlasitosti je trochu nesmyslně zdvojeno – a přitom nejlepší možný způsob kolečkem zde není.


Podsvícení pouze mezi klávesami, ale čitelnosti to trochu pomáhá

Klávesy mají vysoký zdvih ze staré školy. Při psaní trochu neohrabaný, ale do kláves se nebudete bát při hře mlátit. Bloody B2100 je nejlevnější a dostanete k ní i průměrnou myš. Za stejnou cenu ale můžete mít i mnohem lepší klávesnici od Gigabytu, jen bez myši.

 

Plusy / mínusy
  zdrsněné WASD 
  nízká cena 
  myš v balení
  méně pohodlné psaní
  podsvícení pouze okolo kláves
Hodnocení
rozložení kláves 90 %
programovatelné klávesy 0 %
multimediální tlačítka 50 %
podsvícení 20 %
celkem 40 %

 

10. E-Blue Auroza

Japonská značka periférií z roku 1999 není mezi zavedenými výrobci ještě tolik známá. Zaměřuje se na designové herní periferie a Auroza skutečně na první pohled vypadá zajímavě. Klávesnice je decentně oplastovaná, přičemž náznaky mřížek působí jako skryté reproduktory a světlé plochy na horních rozích jsou jako dělané pro herní podsvícení.

Kabel pro připojení k počítači je modře opletený. Zespodu jsou gumové prvky jen na přední straně, vzadu není pogumováno nic, takže klávesnice na stole drží pevně jen částečně.

E-Blue Auroza
zdvih kláves vysoký
počet kláves 104
česká diakritika ne
podsvícení kláves ne, jen modře svítící loga
anti-ghosting ano, 13 kláves
připojení / délka kabelu USB / 160 cm
USB hub ne
proudový odběr z USB 250 mA
software ne
rozměry a hmotnost 5508 × 222 × 41 mm / 1300 g
Cena a záruka
zahájení prodeje únor 2015
záruka 2 roky
zapůjčil
cena 1489 Kč

Auroza má klasické rozložení kláves, liší se jen dlouhým levým Shiftem. Modré písmo na černých klávesách ale není příliš čitelné, navíc je provedeno jakýmsi herním fontem a jednotlivé znaky nejsou podsvícené. To všechno komfort psaní snižuje, i když odezva kláves není špatná a kromě mezerníku i docela tichá.

Kurzorové šipky a znaky WASD jsou navíc lesklé, na nich byste písmena nepřečetli už vůbec. Auroza nemá české popisky, ale v balení od distributora najdete přelepky s diakritikou (bílé na průhledné).

Auroza neobsahuje žádná přídavná tlačítka. Přídavná tlačítka zde jsou jen druhé funkce F-kláves přes variantu Fn (designové tlačítko vedle pravého Ctrl). Vedle něj je klávesa vypínající levou klávesu Win. E-Blue uvádí 16 multimediálních kláves, tak to jsou ony.

 

Ovládáte jimi spuštění emailu, prohlížeče a multimediálního přehrávače. Klávesnice není podsvícená, pouze modře pulzují plochy v horních rozích a logo E-Blue. Přes Fn+Escape můžete modrou barvu změnit na červenou nebo oranžovou a přes Fn+F1 celou klávesnici zamknete.


Popisky jsou trochu kontrastní

Zajímavější je změna doby trvání stisku kláves. Přes Fn+Del se přepínáte mezi  40/50/60 slov za sekundu. Když podržíte nějakou klávesu déle, dojde k napsání více písmen, ale užití je spíše ve hrách.


Svítí jen loga výrobce

Stisk kláves je velmi měkký a tichý, jen mezerník je poměrně hlučný. Klávesy pod prsty trochu kloužou.
Auroza má v nabídce ještě podstatně levnější klávesnice Mazer či Cobra. Vzhledem k tomu, co nabízí, je poměrně drahá. Mnohem lepší službu odvede i levný Zalman ZM-K400G.

Plusy / mínusy
  kvalitní tělo
  nemá podsvícení kláves
  české popisky pouze nalepovací
  hůře čitelný font 
  vyšší cena
Hodnocení
rozložení kláves 90 %
programovatelné klávesy 0 %
multimediální tlačítka 50 %
podsvícení 10 %
celkem 38 %

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.