Hlavní navigace

Test: Kapesní přehrávač s DVB-T

20. 10. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

p>Musím se přiznat, že první dojem z přístroje nebyl nejlepší. Jeho bílé tělo z plastu s perleťovou povrchovou úpravou zkrátka vypadá levně. Nu což, řeknete si, vždyť tento přehrávač také levný je. Ale po delším používání jsem názor trochu změnil: přehrávač je dostatečně pevný, plasty jsou dobře slícovány, nikde se nic neprohýbá ani vrže. To máte stejné jako například s levným notebookem Asus Eee PC: černá verze vypadá o pořádný kus profesionálněji než bílá. A když tak nad tím přemýšlím, vsadil bych se, že tělo přehrávače TP-3000 je vyrobeno z naprosto stejného plastu, jako tělo bílého Asusu Eee PC.

 

Pojďme ale na prohlídku. Velkou část přední strany přehrávače zabírá barevný displej. Má úhlopříčku tři palce, rozlišení 320 x 240 obrazových bodů, moderní LED podsvícení a patří mezi ty kvalitní. Na přímém slunci však jeho čitelnost drasticky klesá. Vpravo vedle displeje je umístěn dostatečně hlasitý reproduktor, čtyřsměrový ovládací kříž a tři dvojice ovládacích tlačítek. Jimi ovládáte všechny funkce přístroje, na dálkové ovládání rovnou zapomeňte.

Fotogalerie: přehrávač TP-3000

(celá galerie)

Konektorová nabídka zahrnuje jeden miniUSB port (který však slouží pouze pro napájení přehrávače), klasický sluchátkový konektor, malý konektor pro připojení prutové antény (v balení jsou dvě: jedna na delším kabelu s magnetickou základnou a druhá pro přímé použití na televizi) a slot pro vložení paměťové karty. Podporovány jsou SD karty včetně rozšíření SHDC, problémy jsem neměl ani s kartami o velikosti 16 GB.

Uživatelské prostředí přehrávače je lokalizováno do češtiny. Tedy abych řekl pravdu, obávám se mnohé termíny nazývat českými a doufám, že v další verzi firmwaru potkáme naši mateřštinu v mnohem méně zmasakrované podobně. Update firmwaru není problém: lze jej jednoduše provést prostřednictvím SD karty.

Poznámka: pokud video nevidíte (pouze se jakoby dlouze načítá), používáte bohužel chybovou (tato chyba způsobuje chybné rozpoznání vaší verze) betaverzi Flash modulu ve vašem prohlížeči. Prosím, nainstalujte si v tomto případě aktuální verzi (odkaz ke stažení), která je k dispozici zdarma. Děkuji. 

Přehrávač je napájen prostřednictvím tří tužkových baterií. Můžete tak snadno používat libovolné akumulátory a na cestách nezůstanete odkázání na přítomnost elektrické sítě (zkrátka si na dovolenou koupíte dva balíčky alkalických článků). Výhradu mám pouze k jejich počtu: tři vybité akumulátory jsou problém, protože většina běžně dostupných nabíječek pracuje pouze se sudým počtem článků. Nemůžete tak v případě vybití jedné sady akumulátorů použít druhou, musíte čekat, až vybijete obě (tedy dvakrát po třech článcích).

V první řadě televize

Funkcí, které je výrobcem věnováno nejvíce prostoru, je digitální televize. Podporován je standard DVB-T a proto si mobilní digitální televizi vychutnáte v centrech měst, které již mají pokrytí tímto signálem. Pokud máte dobrý signál, je sledování televize radostí. Obraz je nádherně ostrý, podání barev je věrné. Přestože je rozlišení displeje přibližně poloviční s plným rozlišením televizního vysílání, zůstávají bez problému čitelné jak titulky, tak i další texty a doprovodná grafika (například drobné texty na meteorologických mapách v relacích o počasí). Záznam z digitální televize nelze ukládat na paměťovou kartu (ne že bych měl takto zvrhlé potřeby, jen vím, že se na to určitě někdo v diskusi zeptá).

Plně podporováno je také EPG, která však má problémy se správným zobrazením české diakritiky. Jednotlivé multiplexy můžete ladit jak manuálně, tak v plně automatickém režimu. V režimu manuálním zobrazuje přehrávač aktuální sílu a kvalitu přijímaného signálu, můžete tak snadno upravit umístění antény. Jednotlivé programy se přepínají kurzorovým křížem ve vertikálním směru, v horizontálním pak měníte úroveň hlasitosti.

Fotogalerie: uživatelské prostředí televize

(celá galerie)

Výrobce se ve svých materiálech chlubí potlačením Dopplerova efektu, díky čemu má být televize sledovatelná také v jedoucím vozidle. Chtěl jsem si to ověřit, opravdu chtěl. Ale po celém dnu ježdění pro Brně jsem nenašel jedinou rovnou silnici (s patřičným rychlostním limitem), která by byla konstantě pokryta DVB-T signálem. Buď se jednalo o cestu s maximální rychlostí 50 km/h (ve které televize fungovala bez problémů), nebo cestu rychlejší, na které jsem se dostal z dohledu vysílač dřív, než ručička tachometru polechtala alespoň osmdesátku...

Slušná podpora formátů

Vždy po zapnutí přehrávače se spustí v režimu televize. Pokud chcete používat jeho dalších funkcí (přehrávání filmů, hudby, digitálních fotografií nebo hraní her), musíte se přepnout prostřednictvím příslušné nabídky hlavního menu.

Videopřehrávač potěší slušnou podporou formátů: zvládá jak XviD, tak i novější DivX (od verze 4) včetně rozšíření GMC nebo QPel; popere se také s formátem MPEG1/2 produkovaným digitálními fotoaparáty. Videa není potřeba překódovávat do nižšího rozlišení jako u mnoha jiných kapesních přehrávačů, stačí je jen nahrát na paměťovou kartu. Filmy musí mít zvuk ve formátu MP3, s prostorovým AC3 zvukem si neporadí.

Fotogalerie: uživatelské rozhraní přehrávače

(celá galerie)

Přehrávač podporuje titulky včetně správného zobrazení českých znaků (formát SRT, kódování ISO8859-2), aby je však zobrazil, musí se jmenovat stejně jako film a jejich název nesmí být delší než osm znaků. Přehrávač je vykresluje bílým fontem na černém pozadí a přestože jsou malé (což je vzhledem k rozměrům displeje pochopitelné), jsou bez větších problémů čitelné.

Při přehrávání můžete pouze film pozastavit a přetáčet (v krocích 2x, 4x, 8x, 16x). Aktuální pozici nelze ukládat a poté se přímo na ni vrátit.

Zahraje i pobaví

Hudební přehrávač je jednoduchý, přehraje soubory MP3. Přehrává buďto postupně všechny soubory v aktuálním adresáři nebo prostřednictvím shuffle režimu. Možnosti nastavení equalizéru jsou omezeny, použijete se pouze nastavení zvuku provedené při konfiguraci televizního vysílání.

Prohlížeč fotografií si poradí s formátem JPEG, lze přepínat mezi jednotlivými fotografiemi, prohlížet jejich náhledy nebo spustit jejich přehrávání ve formě slideshow.

Přehrávač TP-3000 (3 035 korun)
K testu zápujčil: TESPO s.r.o. (www.tespo.com | www.jetflash.cz)
displej 3" LTPS LCD panel (LED podsvícení), 320x240 rozlišení, jas: 300 cd/m2, kontrast: 300:1, rozměry a hmotnost: 110 x 62 x 22 mm, 100g, DVB-T příjem na všech frekvenčních pásmech (6/7/8 MHz), teletext a EPG podpora, menu v několika jazycích vč. češtiny, podpora DVB-T FM rádia, SD / MMC / SDHC rozhraní pro video, hudbu a přehrávání obrázků, zabudovaná vysoce citlivá terrestriální anténa, kompenzace Doppler jevu (sledování TV při pohybu), stereo výstup (pro sluchátka), MPEG 1/ 2/ 4 podpora, MP3 podpora, JPEG podpora, aktualizace firmware z SD karty

 +  cena
 +  rozměry a hmotnost
 +  velmi dobrá podbora videoformátů včetně titulků
 +  kvalitní displej

 -  lichý počet baterií
 -  nepřesný kurzorový kříž

Přehrávač nabízí také dvě jednoduché hry. První hru Box Man možná znáte pod názvem Sokoban a nejde o nic menšího, než o logistický problém spočívající v přemísťování beden do určených pozic. Druhou hrou je klasický Tetris.

Proč vzít nebo nevzít?

Mám opravdu moc rád zařízení, u kterých já závěrečný verdikt stejně snadný, jako v případě TP-3000. Pokud hledáte kapesní přehrávač s dobrým displejem a slušnou podporou videoformátů, berte jej. Přehrávač sice nemá žádnou vestavěnou paměť, nízká cena SD karet a jejich praktičnost však dokáže tuto slabinu vyvážit. Jeho cena je velmi dobrá a kromě přehrávače získáte také kvalitní digitální televizi na cesty. A nebojte se, jednou DVB-T signál jistě dorazí i k vám.

 Odkazy k tématu: TP-3000

Byl pro vás článek přínosný?