Hlavní navigace

Test levných chladičů: Evercool a Thermaltake

29. 12. 2007

Sdílet

Zdroj: Redakce

Evercool Buffalo

První část testu, obsahující recenze Arctic Cooling Freezer 7 Pro a Cooler Master Hyper TX2, najdete v tomto článku.

Evercool Buffalo

Model od Evercool mi konstrukcí připomínal Arctic Cooling Freezer 7 Pro, také jeho instalace byla stejně jednoduchá a rychlá. Na rozdíl od Arctic Coolingu společnost Evercool pastu nedává přímo na základna chladiče, ale dostanete ji zvlášť. Pasta je lepivá, žvýkačkovitá a její rovnoměrné nanesení není zrovna snadné.

Evercool Buffalo  
rozměry 110 × 72 × 143 mm
otáčky za minutu max. 1 800
průtok vzduchu výrobce neuvádí
hmotnost 500 g
konektor 3-pin
kompatibilita LGA 775
cena 375 Kč

Býk od Evercool je uložen v jednoduché černé bedýnce s velkou fotkou chladiče na obalu. Buffalo se vyrábí pro patice AMD i Intel, na obalu je uvedeno, která verze se uvnitř nachází. Najdete zde také jednoduchý fotonávod k instalaci chladiče.

Design Buffala sice připomíná Freezer 7 Pro, je ale výraznější. Na horní straně, která bude přes průhlednou bočnici vidět, je umístěno velké logo se dvěma bojujícími býky. Zaujmou také lopatky, které jsou barveny na červeno, jinak se ale jedná o klasickou konstrukci chladiče tohoto typu.

Chladič se bohužel nedodává s nanesenou pastou, ta je k němu přiložena zvlášť. To může být pro někoho výhoda, pro někoho mínus. Základna je klasicky měděná, dvě heatpipe jsou k ní uchyceny hliníkovým blokem, konstrukce je u všech testovaných chladičů velmi podobná. Uvidíme, zda ušetření jedné heatpipe oproti AC Freezeru nebo Cooler Masteru Hyper TX, nepřinese horší chladicí účinek.

Thermaltake TMG i1

Thermaltake TMG i1

Jako o něco dražší než Buffalo, ale také kvalitněji zpracovaný, se nám představuje zástupce nižší třídy chladičů od Thermaltake.

Thermaltake TMGi1  
rozměry 117 × 102 × 141 mm
otáčky za minutu 300–2 500
průtok vzduchu
35,14 cfm
hmotnost 525 g
konektor 4-pin (PWM)
kompatibilita LGA 775
cena 653 Kč

Balení je o něco rozměrnější než u Buffala, jinak je velmi podobné, dokonce i barevným laděním. Na přední straně je jako u Buffala velká fotografie. Zadní strana vyzdvihuje antivibrační technologie a v grafu srovnává hlučnost a účinnost chlazení TMG i1 oproti boxovanému chladiči.

Kvalita zpracování konstrukce je úplně jinde než u Buffala a je tady znát výrobce, který jen nerad dělá kvůli ceně kompromisy. Model od Thermaltake má velice podobnou konstrukci, liší se však počtem heatpipe. Uvidíme jak se jedna heatpipe navíc projeví v účinnosti chladiče ve srovnání s tří- či dvouheatpipovou konkurencí.

Chladič se dodává samotný s nanesenou pastou, jiné příslušenství v balení nenajdete. Zajímavě tvarované lopatky by podle výrobce měli přinášet nižší hlučnost. Stejně tak antivibrační pružinky, které jsou zdůrazněny i na obalu.

Výsledky testů, zhodnocení

Jak jsme testovali

Chladiče jsme testovali na sestavě uložené ve skříni Cooler Master Centurion 534 Lite. Pozici zadního ventilátoru obsadila zregulovaná Noctua NF-S12-1200. K měření teploty jádra jsme využili program CoreTemp Beta 0.95.4, okolní součástky na základní desce jsme měřili pomocí infra teploměru, teplota okolí byla 23 oC.

Procesor Core 2 Duo byl zatěžován programem Orthos, hodnota byla odečtena po 10 minutách zátěže. Čidlo desky (čtené například SpeedFanem a dalšími programy) ukazuje zhruba o 8–10 oC nižší teplotu než CoreTemp.

Procesor Intel Core 2 Duo E6750 @ 2,66 GHz, 8× 333 MHz, 1,225 V
Základní deska Asus P5K-E WiFi AP
Čipová sada Intel P35
Grafická karta ATI Radeon X1600 XT 256 MB s AeroCool VM-101
Chlazení

Chladiče CPU:
Boxovaný chladič (Q6600)
Cooler Master Hyper TX2
Arctic Cooling Freezer 7 Pro
Evercool Buffalo
Thermaltake TMG i1

Ventilátory:
1× Noctua NF-S12-1200

Pevný disk WD Caviar SE16 250 GB
Paměť 2× 1 GB Kingston HyperX DDR2-800 Ultra Low Latency CL3 @ 4-4-4-15
Zdroj Akasa Green Power 500 W
Operační systém Windows Vista Ultimate, 32-bit

Při nehlučných 1100 ot./min se při nečinnosti procesoru dostal boxovaný chladič až na neúnosných 51,5 oC, všechny ostatní chladiče můžete takto bez obav provozovat.

Maximální otáčky: Boxovaný chladič (1 800), Cooler Master Hyper TX 2 (1 800), Arctic Cooling Freezer 7 Pro (2 400), Evercool Buffalo (1 800), Thermaltake TMG i1 (2 500)

V zátěži na 1 100 ot./min už boxovaný chladič nestíhal a po překonání hranice 72 oC jsem test ukončil. Model od Cooler Master zvládl procesor uchladit na slušných 66 oC, to ale ještě pořád není ideální. Nejlepší byl Arctic Cooling Freezer 7 Pro, ten při 1 100 ot./min a plně zatíženém procesoru uchladil na 63 oC. Všimněte si překvapivě dobrého výsledku Buffala, dvě heatpipe se nejeví jako výrazný handicap.

Chlazení okolních součástek na desce šlo nejlépe modelu od Cooler Master, ten díky plastovému usměrňovači vzduchu dosáhl nejnižších teplot okolí. Otázkou je, jestli mu právě plastový usměrňovač neuškodil při chlazení procesoru, kde ho Freezer 7 Pro porazil.

Hlučnost

Chladiče jsou uvedeny v pořadí od nejtiššího po nejhlučnější dle mého subjektivního úsudku:

  1. Thermaltake TMG i1 – velice tichý chod zajišťují speciálně tvarované lopatky, ventilátor bez rámečku a speciální ložiska. Chod je díky těmto technologiím hladký a nerušivý i ve vyšších otáčkách. To vše plus PWM rovná se jasný vítěz, co se hlučnosti týče.
  2. Arctic Cooling Freezer 7 Pro – předběhl Hyper TX2, i když v nízkých otáčkách byl hlučnější. Při 1 800 otáčkách už byl hlasitější model od Cooler Master. To spolu s nepřítomností PWM odsunulo Hyper TX2 na třetí příčku.
  3. Cooler Master Hyper TX2 – Hyper TX2 je při stejných otáčkách o něco hlučnější než Freezer 7 Pro kvůli hustšímu žebrování, navíc bez ovládání otáček pracuje pořád na plných 1 800, při kterých už, stejně jako Freezer Pro, slyšitelně hučí.
  4. Evercool Buffalo – v hlučnosti není o moc lepší než chladič boxovaný. Slyšitelně hlučí už od 1 100 otáček a připojuje se 3-pinovým konektorem, takže na PWM můžete zapomenout.
  5. Intel Boxovaný chladič, výrobce: Foxconn (z balení Intel Core 2 Quad Q6600)

Zhodnocení

Evercool Buffalo

+ Cena
+ Jednoduchá instalace
+ Překvapivě dobrý výkon

- Hlučnost

Thermaltake TMG i1

+ Tichý chod
+ Kvalitní zpracování
+ 4-pin PWM
- Cena
- Výkon neodpovídá ceně

Cooler Master Hyper TX2

+ Chlazení okolí procesoru
+ Kompatibilita (patice: Intel 775 a AMD AM2, 939, 754; vyměnitelný větrák)

- Nepraktická instalace
- Hlučnost při vyšších otáčkách

Arctic Cooling Freezer 7 Pro

+ Snadná instalace
+ Chladící výkon
+ Tichý provoz a 4-pin PWM napájení

- Kompatibilita (pouze LGA 775, pro AMD je třeba Freezer 64 Pro)
- Horší chlazení okolí patice

Všechny čtyři jinak si velice podobné chladiče mají své místo na slunci. Každý vás osloví při jiném kritériu výběru:

  • chcete ten úplně nejtišší chladič: Thermaltake TMG i1
  • chcete chladič, který nejúčinněji uchladí procesor: Arctic Cooling Freezer 7 Pro
  • máte potíže s teplotou součástek kolem patice: Cooler Master Hyper TX2
  • je pro vás důležitá každá koruna (například při sériové stavbě sestav) a stačí vám hlavně solidní výkon: Evercool Buffalo

Pokud se však podíváte na všechny výsledky: chlazení procesoru, hlučnost a zkombinujete je s cenou, budete zřejmě jako my jasně vidět, že Arctic Cooling Freezer 7 Pro zůstává ve své cenové kategorii nepřekonán. Tedy alespoň v konkurenci chladičů, které jsme už na ExtraHardware.cz otestovali.

První část testu, obsahující recenze Arctic Cooling Freezer 7 Pro a Cooler Master Hyper TX2, najdete v tomto článku.

Za zapůčení chladiče Thermaltake TMG i1 děkujeme společnosti TN Trade

Za zapůčení chladiče Evercool Buffalo děkujeme společnosti Bostar

Byl pro vás článek přínosný?