Hlavní navigace

TEST: MC Square X1 - psychowalkman svítí, hraje, uklidňuje

1. 5. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Sám jsem k podobným tvrzením, která jsou navíc provázena marketingovými kampaněmi velmi skeptický. Protože mám ale dlouhodobé problémy s usínáním, rozhodl jsem se přístroj na vlastní kůži vyzkoušet.

Do rukou se mi dostal kompletní balíček, který obsahuje psychowalkman MC Square X1, brýle s integrovanými sluchátky, samostatná sluchátka, potřebné kabely a sadu 6 CD s namluvenou výukou angličtiny. Výukový kurz angličtiny nemusí být běžnou součástí balení, námi testovaný vzorek obsahuje sadu cédéček jako bonus zdarma.

Je to walkman, nebo ne

AVS přístrojů je na trhu celá řada. Námi testovaný MC Square X1, na jehož zadní straně najdete nápis "made in Korea", je tak trochu jiný. Na rozdíl od většiny svých kolegů se totiž zároveň jedná o MP3 přehrávač s barevným displejem, který umožňuje i prohlížet fotografie a text, poslouchat rádio a dokonce i nahrávat zvuk.

Integrovanou paměť 512 MB můžete díky paměťové kartě typu MicroSD rozšířit až o 2 GB. Technické zpracování přístroje je na velmi vysoké úrovni. Nikde nic nevrže, spodní strana je vyrobena z kvalitního tuhého plastu, vrchní strana z lesklého černého plexiskla.

Velmi mě potěšilo nejen poctivé zpracování, ale hlavně dotykové ovládání. Místo běžných tlačítek se stačí dotknout podsvětlených ikon. Na boku ale najdete i čtyři běžná tlačítka (zapnutí/vypnutí přístroje, nahrávání, volba paměti a funkce Hold pro zamknutí ostatních ovládacích prvků).

Přístroj můžete přepnout do několika režimů, nejdůležitější je pochopitelně funkce AVS (psychowalkman) a běžné přehrávání hudby v MP3. Ovládání přehrávače je vcelku dobře vyřešené, kvůli značnému množství funkcí ale musíte chvíli hledat než se zorientujete. Menu přístroje je pochopitelně v angličtině, pokud ovšem nedáte přednost korejštině.

Součástí balení jsou namluvená výuková CD s angličtinou. Namluvené fráze si můžete nahrát do přehrávače a začít s výukou. Do teď se jedná o běžný přehrávač. Jakmile ale připojíte brýle a přepnete se do režimu AVS, mění se běžný přehrávač v psychowalkman.

Všelijaké blikání

Celý nedočkavý jsem připojil brýle s integrovanými sluchátky, nasadil je na oči, zasunul sluchátka do uší, zapnul přístroj a čekal co se bude dít.

 Fotogalerie: MC Square X1 AJ

(celá galerie)

K dispozici je celkem šest odlišných režimů, které mají za cíl stimulovat mozek pro odlišné situace: pre-relaxace, relaxace, koncentrace, výuka jazyka, vitalizace a hluboký spánek. Brýle jsou na vnitřní straně opatřeny pro každé oko čtyřmi LED diodami, které dle zvoleného programu blikají. Nutno podotknout, že přístroj se používá se zavřenýma očima, protože jinak by bylo delší používání nepříjemné. Úroveň světla můžete plynule regulovat na přehrávači.

Zvolil jsem režim koncentrace. Kromě blikání je do sluchátek vysílán současně přerušovaný zvuk. Na pozadí navíc může například šumět moře. Můžete si vybrat i další zvuky na pozadí, nebo je i vypnout.

Protože jsem mimo jiné hudebník, začal mi po chvíli přerušovaný zvuk (který je přerušován synchronizovaně s blikáním) značně vadit. Jedná se totiž o jeden jediný tón stejné výšky, který se neustále opakuje. Vhodnější by bylo nějaké klapání. Komu ale tento zvukový vjem nevyhovuje, může stejně jako já jednoduše vypojit sluchátka. Někomu naopak může pomoci při relaxaci.

Co jsme zjistili?

Pokud jste dočetli až sem, netrpělivě asi čekáte na to jediné. Chcete slyšet jednoznačnou odpověď, zda psychowalkman funguje. Prosté ano či ne ale říci opravdu nemohu, ač jsem si to velmi na začátku testování přál. Ačkoliv jsem realista a skeptik vůči podobným "zaručeně fungujícím metodám", musím říci, že subjektivně to určité účinky má.

Nejprve mi trvalo si na stimulaci zvyknout. Využíval jsem zejména vizuální podněty s nasazenými brýlemi bez sluchátek. Zcela upřímně musím prohlásit, že netuším, zda se více jedná o placebo efekt či stimulaci frekvence mozku. Po několikadenním používání se mi o trochu zlepšil spánek, přesněji řečeno proces usínání.

Lepší koncentrace jako takové jsem naopak nedosáhl, nebo alespoň ne takové, abych mohl zodpovědně prohlásit, že je to díky tomuto přístroji. Reakce na stimulaci jsou ale velmi individuální, což mi potvrdili kolegové a přátelé. Jeden z nich totiž naopak tvrdí, že se mu podařilo dosáhnout právě lepší koncentrace. Vůbec ale dle vlastních slov netuší, zda je to způsobeno audiovizuální stimulací, placebo efektem nebo pouhým soustředěním.

Psychowalkman MC Square X1 AJ (13 990 korun)
K testu zápujčil: Hemisféry CZ (www.hemisfery.cz)

rozměry 14 x 9 x 6 cm, 1,3" barevný LCD displej, dotyková tlačítka, světelné brýle typu "vše v jednom" s integrovanými sluchátky, samostatná, sluchátka do uší potlačují hluk okolního prostředí, nastavitelná hlasitost a intenzita světla a zvuku, USB připojení k počítači, interní USB paměť 512 MB plug and play, nahrávání hlasu až 30 hodin, zabudovaný mikrofon, nahrávání a přehrávání zvuku z externího vstupu (AUX In), mp3 přehrávač, funkce vyhledávání souboru, prohlížení textu i během poslechu hudby, prohlížení obrázků v JPG, jejich zvětšování a zmenšování, biorytmus - po zadání data narození získáte svůj biorytmus na každý den, hodiny

 +  dostupné režimy
 +  dílenské zpracování a množství funkcí
 +  rozměry a hmotnost

 -  pro někoho cena

Někdy jsem se cítil po režimu pro spánek skutečně velmi unavený, někdy jsem ale dosáhl téhož s režimem pro koncentraci. Individuální zkušenosti ostatních účasníků jsou někdy i opačné, někteří jedinci totiž naopak nemohli dosáhnout lepšího spánku, ale dokázali se rychleji dle vlastního vyjádření naučit anglické fráze. Nakolik to ovlivnil psychowalkmen (ať už stimulací frekvence nebo jen lepšími podmínkami pro soustředění díky odlišným vjemům) a nakolik shoda okolností, nikdo ze zúčastněných samozřejmě říci neumí.

Jaký je tedy můj osobní závěr? Pokud máte o psychowalkman zájem, námi testovaný přístroj mohu doporučit k vyzkoušení, protože je velmi poctivě zpracován a nabízí i další funkce. Některé firmy nabízí možnost zapůjčit jimi prodávaný přístroj zdarma na určitou dobu, neměl by to tedy být velký problém. 

 Odkazy k tématu: MC Square X1 AJ

Byl pro vás článek přínosný?