Hlavní navigace

TEST: PDA s navigačními geny

30. 4. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kapesní počítač MIO P360

A nebylo by to ani MIO, kdyby její kapesní počítač nebyl schopen satelitní navigace. To si uvědomíte již při vybalování zařízení z krabice: kromě samotné šedé krabičky kapesního počítače se na vás vysype opravdu bohaté příslušenství včetně autonabíječky a držáku na čelní sklo automobilu. Drobnosti jako datový kabel, běžnou síťovou nabíječku nebo cédéčko s ovladači a softwarem snad ani nemá smysl zmiňovat.

Samotný přístroj je kapesní počítač ve své nejryzejší podobě. Hranatá plastová krabička působí spíše retro dojmem, celý přístroj je díky kombinaci stříbrných plastů elegantní i při svých větších rozměrech. Velkou část jeho přední strany zabírá barevný dotykový displej, který však nabízí rozlišení pouze 320 x 240 obrazových bodů. Slovo bohužel jsem použil především s ohledem k úhlopříčce displeje, která má za následek až nepřirozeně velké body. Dnes již standardnější VGA rozlišení by přístroji slušelo o pořádný kus více.

Pod displejem najdete dvojici softwarových tlačítek a čtyřsměrový ovládací joystick. Jeho chod je měkký a při ovládání tak nesmíte palec příliš tisknout. Svůj úkol, tedy ovládání kurzoru v prostředí operačního systému, však zvládá dobře.

Mám rád výrobce, kteří preferují standardní konektory před vlastním řešením a MIO je naštěstí jedním z nich. Ve spodní části totiž najdete standardní miniUSB konektor, který kromě komunikace s počítačem slouží také pro dobíjení akumulátoru kapesního počítače. Ovšem sluchátkový výstup již standardní není: jedná se pouze o 2,5 mm jack, který omezuje velké množství použitelného příslušenství. Potěšitelný je naopak vestavěný mikrofon, jehož vstup se ukrývá na spodní hraně přístroje.


Držák na čelní sklo: pomsta šíleného designéra. Jakmile jej však zkrotíte, drží ukázkově...

Je zadního rohu spodní hrany můžete vyjmout ovládací stylu. Ten je docela krátký a ve větší dlani se nedrží příliš pohodlně. Řešením by mohl být vysunovací model, který by bylo možné rozložit do větší délky.

S vlastní i cizí anténou

Anténa satelitního navigátoru je umístěna v horní části zadní plastové stěny, k dispozici zde máte také konektor pro připojení externí antény. Zaujmout může také jednoduché monofonní reproduktorek, který je dostatečně hlasitý pro pokyny hlasové navigace v běžném automobilu. Výrobce použil osvědčený navigační čipset SiRF Star III, který patří ke slušnému standardu ve své kategorii.

MIO P360 lze zakoupit také v balíku s navigační aplikací a mapovými podklady, protože se však jedná o standardní aplikaci MIOmap, zvolil jsem pro test základní variantu bez této aplikace. Můžete tím ušetřit peníze v případě, že jste si již dříve zakoupili jinou navigační aplikaci, například konkurenční TOMTOM. Vyzkoušel jsem verzi Navigator 6 EEE a fungoval na tomto přístroji bez problémů.

Hardwarové parametry jsou velmi slušné. Hodně potěší rychlý procesor Samsung S3C2443 taktovaný na frekvenci 400 MHz, který operačním systémem Windows Mobile 6 Classic hýbe opravdu obstojně. Procesor má k dispozici 64 megabajtů operační paměti a celý jeden gigabajtů úložné paměti typu flash. Toto množství je dostatečné snad pro všechny současné navigační aplikace a jejich mapy. Všechna potřebná data tak uložíte do této vnitřní paměti a rozšiřující slot pro paměťové karty typu MMC nebo SD tak zůstane volný pro další použití.

MIO P360 ve fotogalerii

 

(celá galerie)

Integrovaný Li-Ion akumulátor o kapacitě 1 350 mAh slibuje dostatečnou výdrž na akumulátory, bohužel při testování jsem se dostal při navigaci na průměrnou hodnotu dvě a půl hodiny. Tuto dobu však lze zvýšit až na dvojnásobek instalací některé z utilit třetích stran určených k dynamickému taktování procesoru a pečlivějším nastavení šetření energií v prostředí navigační aplikace.

Co mne však zarazilo, je naprostá absence jakékoli bezdrátové konektivity. Skutečně, MIO P360 nenabídne ani stařičký infračervený port, ani modernější Bluetooth nebo bezdrátovou Wi-Fi síťovou kartu. Je sice pravda, že tyto neduhy lze řešit prostřednictvím příslušné komunikační karty vložené do SD slotu, toto řešení však zbytečně zvyšuje cenu samotného přístroj.

Kapesní počítač MIO P360 (6 652 korun)

procesor 400 MHz, 32bit Samsung S3C2443, Windows Mobile 6, ROM 1024 MB, RAM 64 MB, displej 3.5 ", barevný transflektivní TFT , 65536 barev, rozlišení 240×320, vestavěný GPS přijímač SiRF Star III , 20 kanálů, podpora karet MMC, SD, SDHC, SDIO, vestavěný mikrofon a reproduktor (mono), výstup na sluchátka 2.5 mm konektor, baterie Lithium-ion 1350 mAh, rozměry 72 × 115 × 17.8 mm, hmotnost 170 gramů s baterií


 +  slušná rychlost
 +  velikost úložné paměti
 +  citlivý GPS modul s výstupem pro anténu

 -  absence bezdrátové konektivity
 -  krátký stylus
 -  uživatelsky nevyměnitelný akumulátor

 

Co říci závěrem?

Kdyby MIO P360 obsahovalo alespoň podporu pro Bluetooth nebo dnes již konfekční Wi-Fi, neměl bych mu v podstatě co vyčíst. Kapesní počítač bez možnosti připojení na internetu (vždyť penetrace Wi-Fi přístupových bodů v běžných domácnostech se stále zvyšuje) tak degraduje povedený přístroj spíše do role chytřejší satelitní navigace. Dlouho jsem tak přemýšlel, jestli mezi mínusy zařadit (vzhledem k absenci těchto funkcí) cenu zařízení: přibližně šest a půl tisíce. Nakonec jsem tak neudělal, protože ve skutečnosti si moc nevyberete: pokud sáhnete například pro iPaqu 114 Classic pak ušetříte pět set korun a získáte Bluetooth i Wi-Fi, ale zase přijdete o gigabajt vnitřní paměti i GPS přijímač. A jiný kapesní počítač v této ceně na trhu vlastně nenajdete. Takže rychlý závěr: MIO P360 je rychlý kapesní počítač za přiměřenou cenu, s citlivou GPS navigací a velkou vnitřní pamětí.

P. S. Ale to Wi-Fi tam být mohlo...

 Odkazy k tématu: MIO P360 (Sunnysoft) | HP iPAQ 114 Classic (Sunnysoft)

Byl pro vás článek přínosný?