Hlavní navigace

TEST: přídavná externí baterie

30. 4. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce


Externí akumulátor je příjemně malý

Ta je opravdu výrazná a pro uživatele, kteří nevlastní notebook a hledají externí akumulátor pro použití například s MP3 přehrávačem nebo mobilem, je tak jeho použití velmi nepraktické. Pokud patříte k této druhé skupině, mám pro vás lepší tip: externí bateriový modul Philips SCE4430.

Ten je opravdu kompaktní, při hmotnosti 88 gramů disponuje rozměry 60 x 87 x 16 milimetrů. Snadno se tak přenáší a ještě snadněji ovládá. Na horní straně totiž najdete tlačítko a čtyři světelné diody. Ty svým svitem ukazují zbývající energii v akumulátoru (je typu Li-Pol a jeho kapacita je 2 000 mAh). Nesvítí ale pořád, ale rozsvítí se na krátkou chvíli vždy po stisknutí tlačítka. Pokud svítí všechny čtyři, je baterie plně nabita. Pokud bliká poslední, je zcela vybitá a potřebuje připojit k elektrické síti. 

Nabije přes USB

Výstup energie je realizován prostřednictvím běžného USB portu, díky kterému můžete připojit a dobíjet jakékoli zařízení, které používá k dobíjení právě tento typ počítačového portu. Velmi dobře tak lze nabíjet nejrůznější multimediální přehrávače včetně iPodů nebo kapesních počítačů.

Primárně však výrobce předpokládá využití pro dobíjení mobilního telefonu. Součástí balení jsou totiž adaptéry pro přímé připojení mobilů od Nokie (obě velikosti napájecího konektoru), Samsungu, Motoroly a Sony Ericssonu. Nabíjení mobilů funguje bez problémů a stejně rychle, jako při použití výrobcem dodávané nabíječky. Plně nabitým Philipsem SCE4430 lze běžný mobil nabít dvakrát.

 Fotogalerie: Philips SCE4430

(celá galerie)

Ale abych jen nechválil: externí akumulátor Philips lze použít pouze pro nabíjení zařízení vyžadujících nízký odběr elektrické energie. Výrobce hovoří o možnosti nabíjení pouze těch přístrojů, kterým postačí napětí 5 V a maximální proud 350 mA. Právě tento nízký nabíjecí proud je v mnoha případech problém, protože i běžný počítačový port může nabíjet vyšším proudem (až 500 mA). Je tedy možné, že dobití zařízení prostřednictvím Philipsu SCE4430 tak bude trvat déle, než kolik by trvalo dobití přímo z USB portu. Na napájení notebooků a jiných náročnějších zařízení tedy raději rovnou zapomeňte.

Philips SCE4430 (990 korun)

kapacita baterie: 2000mAh, Li-Pol, jmenovité vstupní napětí 5 V ss, max 50, jmenovité výstupní napětí 5,6 V ss, max 350 mA, doba nabíjení 4,5 - 6,5 hod., v balení jsou dodávány konektory: Nokia, Nokia 2mm, mini USB, Samsung, Motorola, Sony Ericsson


 +  rozměry a hmotnost
 +  cena
 +  univerzálnost

 -  nižší nabíjecí proud
 -  omezené použití pouze na drobné spotřebiče

Zhodnocení a závěr

Když si tedy vše shrneme: Philips SCE4430 je malé zařízení s dostatečným počtem redukcí, které na cestách dokáže zdvojnásobit (v případě kapesních počítačů nebo navigací) nebo až ztrojnásobit (to v případě dobíjení mobilního telefonu). Co mne však překvapilo je překvapivě nízká cena, protože v nabídkách webových obchodů lze tento bateriový pack zakoupit za méně než tisíc korun. Řešit tak budete dilema: koupit ke své Nokii druhý vnitřní akumulátor o kapacitě 1 300 mAh (model BP-5L) za přibližně 1 200 korun, nebo za tisícovku Philips SCE4430 s kapacitou 2 000 mAh a získat tak možnost napájet i jiné přístroje.

 Odkazy k tématu: Philips SCE4430 (Amilo.cz)  Philips SCE4430 (přehled trhu) | Prestigion Power Bank

Byl pro vás článek přínosný?