Hlavní navigace

TEST ReadyNAS Duo: k datům pořádnou rychlostí

30. 4. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jak možná tušíte, řešením je síťový server. K dispozici je mnoho modelů i značek v různých cenách. Zatímco fungovat budou všechny, ty levné vám však nabídnou doslova hlemýždí přenosovou rychlost (vždyť kdo by chtěl film čtvrt hodiny stahovat do počítače před tím, než si jej pustí?). Ty pokročilejší - a pochopitelně také mírně dražší - vás však budou hýčkat a rozmazlovat. Jako například ReadyNas Duo od společnosti Netgear, který přenáší data opravdu rychle a navíc přidává pořádnou dávku užitečných funkcí.

Dva pěkně do průvanu

ReadyNas Duo je síťový server ukrytý v nevelké kovové skříňce. Jeho rozměry jsou z velké části dány dvěma třiapůlplacovými disky, kterými jej lze osadit. Podporovány jsou disky s rozhraními SATA nebo SATAII, k serveru lze připojit také další periferie prostřednictvím tří vysokorychlostních USB portů. Disky se vkládají z přední části zařízení po odklopení dvířek z perforovanou přední části pro snadnější chlazení. O to se stará centrální ventilátor umístěny v zadní části za disky, jehož otáčky jsou řízeny automaticky v závislosti na teplotě disků, při maximálních otáčkách umí být bohužel opravdu hlučný.

Zařízení je v prodeji ve třech verzích lišících se výchozí kapacitou pevného disku (500 MB, 750 MB nebo 1 TB), přičemž je vždy osazen pouze jeden disk. Druhý slot je volný a můžete jej kdykoli později rozšířit o disk druhý. Přitom můžete použít některý z režimů zajišťovaných systémem X-RAID: můžete druhý disk použít pro zrcadlení obsahu prvního disku (a získat tak větší bezpečnost uložených dat).

Když na rychlosti záleží

Je skvělé, že ReadyNas Duo nediskriminuje také uživatele operačních systémů jiných než Microsoft Windows. Data totiž sdílí také nativním protokolem počítačů Apple (AFP) i systémů postavených na Linuxu nebo Unixu (NFS). Podpora Sdílení souborů systému Windows je pak automatická. Kromě toho nabízí možnost také sdílení připojených USB disků a tiskáren, streamování hudby, fotografií a filmů pro multimediální přehrávače zapojené ve vaší síti. Zajímavá je také možnost vytvořit osobní webovou stránku z uložených fotografií pro jejich snadné prezentování ostatním uživatelům v síti. Server lze také nastavit tak, abyste měli přístup k uloženým datům také z internetu; musíte však mít od poskytovatele internetového připojení přiřazenu veřejnou IP síťovou adresu.

U zařízení této třídy by bylo trestuhodné, kdyby neobsahoval také vestavěný BitTorrent klient pro přímé stahování souborů z internetu. Vše lze ovládat z webového administračního rozhraní, stačí pouze na server nahrát .torrent soubor a ReadyNas se postará o jeho stažení a uložení. Kromě toho lze stahovat stahovat soubory také z webových nebo FTP serverů. Prvotní instalace je i přes velké množství voleb a funkcí jednoduchá, nápomocné jsou také konfigurační nástroje přítomné na dodávaném cédéčku ve verzích pro Windows i pro počítače se systémem Mac OS X.

V oblasti přenosové rychlosti splňuje NetGear vše, co slibuje. Rychlost zápisu se stabilně pohybuje na hodnotě 26 MB/s, rychlost čtení dat pak lehce překonává hranici 50 MB/s. Ano, jsou to hodnoty srovnatelné s leckterým pevným diskem vestavěným přímo ve vašem počítači nebo notebooku. Pokud tedy připojíte ReadyNas Duo prostřednictvím rychlého gigabitového síťového rozhraní, můžete jej bez obav použít také pro střih videa nebo i pro spouštění virtualizovaných počítačů s obrazu pevného disku uloženého právě na tomto síťovém serveru. Rychlost přenosu výrazně neklesá ani v případě menších pracovních skupin.

Plusy a mínusy

 +  dílenské zpracování
 +  přenosová rychlost
 +  nabídka funkcí
 +  multiplatformnost

 -   hlučnější chlazení
 -  chybí lokalizace

Informace

Zapůjčil: NETGEAR (www.netgear.cz)
Cena: 7 551 korun (verze s 500 GB diskem)

Parametry: interní disk 2× SATA I/II, síť 10/100/1 000 MB/s; připojení 3x USB 2.0; možnosti sdílení CIFS/SMB, AFP, NFS, HTTP/S, FTP/S, RSYNC; funkce vyměnitelnost za chodu, streamování videa (UPnP, MCE), kompatibilní se Sony Playstation 3 a Microsoft Xbox 360; vnitřní paměť 256 MB, 64 MB flash; podporované platformy Windows, Mac, Linux, Unix; hmotnost 2,07 kg; rozměry 142 × 101 × 222 mm

Byl pro vás článek přínosný?