Hlavní navigace

Test prokázal, že většina lidí na televizoru nepozná rozdíl mezi 4K a 8K

9. 3. 2020

Sdílet

Pro stejné podmínky testu byly všechny klipy přehrávané na 88" 8K OLED televizoru od LG (série Z9) a nešlo ani o dva různé „releasy“. 4K klipy byly downscalovány z 8K originálů a poté na počítači znovu upscalovány na 8K (7680 × 4320 px) za pomoci cubické interpolace (Nuke cubic filter). Čímž se zamezilo tomu, aby 4K obraz vylepšoval obrazový procesor televizoru. Tahle interpolace v podstatě spojí čtyři pixely v jeden s použitím jen malého rozmazání.

Celkem sedm klipů zahrnující trailery filmů či záběry přírody tak byly pro televizor přehrávány všechny v 8K, polovina jich ale byla nativně ve 4K (v 8K kontejneru). Dunkirk byl 8K sken ze 70mm filmu, Bug's Life je animovaný render (do 8K speciálně pro tuto studii) a dva snímky Cave a Spaceship byly natočené v 8K na digitální kameru. Všechny klipy byly ve vysokém dynamickém kontrastu HDR10.

8K vs 4K studie 1 zdroj Warner Bros MaxFALL: Maximum Frame Average Light Level) Max CLL: Maximum Content Light Level (zdroj Warner Bros)

Diváci seděli ve dvou řadách ve vzdálenosti od 1,5 po 3 metry.Podle mezinárodní telekomunikační unie (ITU) je průměrná sledovací vzdálenost v domácnosti 2,1 metru (platí zřejmě pro 88" úhlopříčku).

8K je „velmi mírně“ lepší

Každý klip trvající zhruba deset sekund byl puštěný třikrát. Test zohledňoval i zraková omezení některých účastníků, přičemž ti s ostřejším zrakem označovali 8K za lepší častěji. Klipy byly přehrávány přímo z počítače přes čtyři 12Gb linky a rozhraní HDMI 2.1 v počtu snímků 24 a s 10b hloubkou barev. Což vyžadovalo datový tok 3 GB/s (opravdu velké B).

8K vs 4K studie 4 zdroj Warner Bros (zdroj Warner Bros)

V průměru sledující uvedli, že 8K je velmi mírně lepší. Ve většině případů ale odpověděli, že obraz jim připadá stejný, a pouze u posledního klipu (záběry přírody) s malým náskokem vyhrálo 8K. Klipy neviděli hned po sobě, test trval tři dny. Už jen fakt, že velká část diváků označila 4K za lepší značí, že respondenti často spíše hádali.

8K vs 4K studie 2 zdroj Warner Bros Výsledky

Pokud by upscaling ze 4K nechali pořadatelé na televizoru. pravděpodobně by byl náskok 8K ještě menší. Tento test neříká, že by 8K televizory neměly smysl. Spíše takto za zbytečný označuje 8K obsah, neboť špičkové televizory za pomoci umělé inteligence (poprvé Samsung) dokáží obraz (který není zrovna v SD) neuvěřitelně vylepšit.

zdroj: Samsung

8K televizory mají smysl při velkých úhlopříčkách a při sledování z menší vzdálenosti. Což nejsou nereálné scénáře. Pokud bychom brali čistě rozlišení lidského oka (zhruba 57 ppd), tak 4K stačí i na opravdu obří úhlopříčku, ale to platí pro statický obraz. V případě filmu ale platí jiné zákonitosti.

zdroj: techhive

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.