Hlavní navigace

Test šesti počítačových sestav: počítače patří pod stůl, ne na kolena

25. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Podle čeho vybírat

Do stolního počítače si můžete poskládat komponenty přesně podle vašeho uvážení, nebo využít služeb profesionálů, kteří s tím mají větší zkušenosti. Oslovili jsme dvanáct výrobců počítačů s tím, aby nám dodali ideální a kvalitně provedený počítač vhodný nejen na hry, ale i na práci, s širokými možnostmi připojení dalších zařízení a operačním systémem Windows 7. Podmínkou byla cena do 18 000 Kč, což považujeme za hranici pro rozumně vybaven počítač. U této ceny se také nakonec ukázalo, jaké kompromisy výrobci dělají, když si nemohou sami určit cenu a osadit to nejlepší.

Pro některé značky to byl nepřekonatelný problém. Největší výrobce počítačů společnost HP prodává vhodné multimediální stroje až nad 20 000 Kč a stejný problém měla i Alza. Další na nás zkoušeli různé kličky, jak cenu před vánoci navýšit a z porovnání nakonec vycouvali, případně jsme je vyřadili. Do testu se nám nakonec sešlo šest kousků od značek, které byly schopny vymyslet a dodat vhodnou vánoční sestavu. Ve výsledku vám to usnadní výběr, protože ostatní jsou prostě dražší.

Sestavy zapůjčili:
Acer
Anacomp
Alfa
CZC (Asus)
HAL3000
Lenovo

Vodní hrátky v zatopených thajských továrnách na pevné disky však udělaly všem trochu čáru přes rozpočet. V průběhu testování začaly disky prudce zdražovat až na trojnásobek a udržet cenu nebylo jednoduché. Zavedené světové značky nám poslaly sestavy, jež nabízí běžně, zatímco čeští výrobci povětšinou dodali úplně nové stroje na míru, které budou během prosince ve svých eshopech prodávat.

Na co si dát pozor

V testu jsme se zaměřili na všechno, co považujeme za důležité - což ne vždy koresponduje s nabídkou. Sestava začíná už u dobré skříně. To, že je schovaná pod stolem neznamená, že nemusí být dostatečně kvalitní. Levné skříně vibrují, špatně odvádí teplo a jakákoliv změna, třeba přidání dalšího disku, je stresující záležitostí. Skříň by také měla mít bočnici upevněnou velkými šrouby, které jdou povolit rukou.

 

Uvnitř musí být komponenty pevně uchycené a zároveň snadno přístupné, s vyvázanou kabeláží, která nebránící proudícímu vzduchu. Na přední straně jsme očekávali čtečku karet, a to nejlépe takovou, která zvládne přímo formát microSD bez redukce. Čtečka by také měla být zapojena způsobem, kdy nemáte hned od začátku v systému deset zabraných písmen, což byl naštěstí případ všech sestav.

Notebook patří do kavárny, na doma je stolní počítač

Bohužel ani jeden počítač v testu nenabízí port USB 3.0 na přední straně, přestože by nebyl tak velký problém jej vyvést. Rychlé moderní porty jsme tedy ocenili alespoň vzadu. Kromě starších a potřebných USB 2.0 jsou ty ostatní pomalu na vymření a stejně je již příliš nevyužijete. Výjimečně se může hodit eSATA a FireWire, ale PS/2, LPT i COM dnes už opravdu potřeba nejsou.

Rozdíly jsou stále mezi grafickými konektory. Je vhodné mít digitální výstupy alespoň pro dva monitory, což splnili všichni. Starší konektor DVI a novější HDMI občas doplňuje podceňovaný DisplayPort (DP), ale pokud jste fanda těch lepších monitorů, je DP jasnou volbou. Pro připojení starších zobrazovačů nemusí být nutně vyveden analogový výstup VGA, postačí redukce z DVI-I. Všechny sestavy mají srovnatelné DVD vypalovačky, což bude brzy již zbytná komponenta. V testu je dále nezmiňujeme.

Výkonné železo

Prakticky všude dnes narazíte na procesory Intel na platformě SandyBridge, tedy Core-i3, Core-i5 a Core-i7, které jsou dostatečně výkonné a současně úsporné. Dokonce se čím dál více ukazuje, že výkonnější již potřeba nebudou. Tedy spíše, že jejich výkon vám bude bohatě postačovat po celou morální životnost počítače.

konektoryVšechny sestavy až na jednu upřednostnily grafickou kartu od Nvidie. Vzhledem k cenám nebylo možné osadit ty nejvýkonnější a drahé karty, přesto většina počítačů nezklamala ani ve hrách. Dá se říct, že si zahrajete téměř vše a pouze u nejnovějších pecek bude potřeba ubrat detaily nebo snížit rozlišení.

Disk podle nás a podle nich

Pevný disk bývá bohužel nainstalován téměř vždy tak, jak jej výrobce dostal z továrny, čili vcelku s předinstalovaným operačním systémem. Nemusíte jej hned řezat na kousky, ale mít Windows na terabajtovém oddílu spolu s daty je nešťastné řešení. Pouze Asus prokázal trochu selského rozumu a disk rozdělil na systémový a datový oddíl v rozumném poměru. Nejlépe to ale stejně nakonec vyřešil Anacomp, který dokázal do cenového limitu dostat SSD disk, což je to nejlepší, co dnes můžete svému počítači pro zvýšení svižnosti dopřát.

Systém by měl být na jiném diskovém oddílu, než data

Většinou jsme také postrádali rychlé rozhraní SATA 6G, jehož výhody se projeví až u hodně rychlého disku nebo právě u SSD. To se ale v blízké budoucnosti bude hodit. SSD jako malý systémový disk může být při rostoucích cenách klasických disků nakonec dobrou investicí.

Shareware ne!

Všechny sestavy měly operační systém Windows 7 Home Premium v 64bitové verzi, což je výborné. 32bitový systém, natož Visty již jsou za zenitem a vy můžete mít moderní a rychlý systém i na levnějších počítačích.

Ze zkušeností jsme se také zaměřili na další předinstalované aplikace, které bývají častěji ke škodě, než k užitku. Výrobci je instalují z různých důvodů. Někteří si opravdu myslí, že deset časově omezených aplikací zákazníka potěší, jiní mají smlouvy přímo s firmami a dostávají za nainstalovaný shareware provize. Aby ale předinstalovali pár opravdu vhodných aplikací je často nenapadne. Někteří to ale přece jen zvládli dobře a my jsme je po zásluze pochválili.

Jak jsme testovali?

Sestavy jsme testovali ve čtyřech kategoriích: rovnou měrou jsme hodnotily výkon ve hrách, aplikacích a výbavu. Kouskem do hodnocení přispěla také spotřeba.

Využili jsme čtyři známější hry, z nichž některé zatěžují více grafickou kartu a jiné jsou citlivé i na výkonný procesor. Všechny hry jsme vyzkoušeli při plných detailech a vysokém rozlišení 1920 × 1080 px, následoval je komplexní herní benchmark 3DMark Vantage.

pcmark

V aplikačních testech nám nejvíce prozradil osvědčený PCMark Vantage, ale pro získání hrubého výkonu procesoru jsme zapojili Cinebench R11.5. Ten zjistil nejen maximální výkon, ale i výkon procesoru v aplikacích, které dokáží využít pouze jedno jádro. Na procesoru je založen také test rychlosti dvouprůchodového kódování videa v H.264/AVC, které pomohlo odhalit výkonové rozdíly mezi procesory Core-i3 a Core i-5.

Pevný disk jsme testovali v programu CrystalDiskMark, ve kterém se nejvíce projevila síla nejen SSD disku, ale i rozdíly mezi jednotlivými klasickými disky. Zatímco sekvenční zápis a čtení využijete při kopírování velkých souborů, tak malé soubory odhalí výkon disku při běžné práci ve Windows.

Nehodnotili jsme příslušenství, jelikož klávesnice a myš dodaná k některým sestavám patří mezi ty nejlevnější a pro pohodlnou práci je raději darujte někomu, koho nemáte rádi. Test v této cenové hladině krásně odhalil nejen silné stránky dnešních počítačových sestav, i jejich slabiny. Docílit vyvážené sestavy bylo pro výrobce skutečně obtížné a museli zvolit řadu kompromisů, což jsme přesně chtěli. Výkonný počítač pod stromeček totiž vůbec nemusí být drahý.

Anacomp NEO Game

Český výrobce Anacomp použil velmi pěknou a kvalitní skříň Cooler Master s průhlednou bočnicí, do které namontoval vcelku vyváženou sestavu. Bohužel zde nenajdete čtečku karet, ani USB 3.0 vyvedené vpředu. Dva rychlé USB porty najdete alespoň vzadu.

Největším trumfem Anacompu je SSD disk Kingston V100, který sice mezi SSDčky patří mezi průměr, ale svižnosti systému i tak velmi pomůže. Sekunduje mu 500GB disk Samsung, takže máte ideální kombinaci - SSD na systém a klasický úsporný disk na data.

 

Ve vyvážené sestavě najdete výkonné překvapení: SSD disk

SSD disk velmi pomohl aplikačnímu výkonu, ale je bohužel připojen na starší rozhraní SATA 3G. Použitá levnější základní deska rychlejší SATA nemá, což je zrovna u SSD škoda. Konkrétně tento disk by však už moc velký nárůst rychlosti na novějším rozhraní nezaznamenal. Výkon disku je kromě zápisu i tak podstatně vyšší, než u konkurence.

Výkon dále obstarává procesor Core i5 na 3 GHz chlazený obyčejným nízkým ventilátorem a grafická karta Sapphire HD6770 Vapor-X. Herní výkon nepatří mezi absolutní špičku, ale Vapor-X je tichý a téměř netopí. Karta navíc podporuje technologii Eyefinity, takže k ní připojíte více monitorů a má také DisplayPort, což jsme bodově ocenili. V herních testech skončil Anacomp v průměru.

Tichá a dostatečně výkonná sestava je vhodná pro náročnější domácí práci a i hry na ní poběží dobře. Jako k jediné navíc dostanete originální CD s Windows 7, obnova systému tak bude hračkou za všech okolností.

 Pohled z boku Grafická karta s Vapor-X je tichá a netopí Na systém SSD, na data klasický dsk USB 3.0 najdete alespoň vzadu

Naměřili jsme (herní výkon)
Crysis (1920 × 1080) max. detaily 19 fps
World in Conflict (1920 × 1080) max. detaily 39 fps
Stalker: Call of Pripyat (1920 × 1080) max. detaily 36 fps
Trackmania (1920 × 1080) max. detaily 55 fps
3DMark Vantage (celkem) 11 240 bodů

 

Naměřili jsme (aplikační výkon)
PCMark Vantage (celkem) 13 384 bodů
Cinebench R11.5 (64b), xCPU/1CPU 5,0/1,3 bodů
Převod videa H.264/AVC dva průchody 26 fps
CrystalDiskMark sekvenční čtení / zápis 255/117 MB/s
CrystalDiskMark čtení / zápis 512K 179/56 MB/s
CrystalDiskMark čtení / zápis 4K 11/14 MB/s
Spotřeba bez zátěže / vytížení CPU / vytížení grafiky 53/113/137 W

 

Plusy / mínusy
  SSD disk
  kvalitní skříň
  vyvážený výkon
  chybí čtečka karet
  chybí SATA 6G

 

ExtraNázor
herní výkon 81 %
aplikační výkon 94 %
spotřeba 75 %
výbava 81 %
Celkem 84 %

 

Parametry
Cena 17 999 Kč včetně DPH
Názor 84 %
Zapůjčil Anacomp
Anacomp NEO Game
procesor Intel Core i5-2320 (4× 3 GHz)
grafická karta Sapphire HD6770 Vapor-X (1GB GDDR5)
pevný disk 64 GB SSD (Kingston SSDNow V100) + 500 GB (Samsung SpinPoint F3)
operační paměť 2× 2 GB RAM (DDR3, Kingston)
základní deska Asus P8H61-M LE
skříň CoolerMaster Elite 430
přední konektory 2× USB 2.0, audio
zadní konektory HDMI, DisplayPort, 2× DVI-I, integrované DVI-D a D-Sub, 4× USB 2.0, 2× USB 3.0, PS/2, LAN, 3× audio
zdroj Fortron 400 W
operační systém Windows 7 Home Premium (64b)

Alfa Silent Intel Top

Sestava z Alfy je jako obvykle osazená v pěkné skříni Cooler Master. Lesklý povrch přední strany je však spíše na škodu. Nabídne čtečku karet zvládající formát microSD bez redukce a na zadní straně najdete tu nejširší nabídka konektorů z celého testu - kromě rychlé USB 3.0 a starších USB 2.0 je zde eSATA i FireWire.

Po sundání bočnice je vidět, že tento model skříně Cooler Master zase tak skvělý není. Některé plechy nedrží pravé úhly, což sice na funkčnost nemá moc velký vliv a při montáži to chce jen větší sílu, ale nevýhody tu najdete. Horší totiž je, že nejde vymontovat pevný disk, aniž byste předtím vyjmuli čelo skříně. Kabely jsou ve skříni vyvázány pěkně a nijak nebudou bránit účinnému chlazení.

 

Alfa nabízí vysoký herní výkon a výbornou rozšiřitelnost do budoucna

Přestože nejsou použity žádné odhlučňovací prostředky, je díky výběru komponentů sestava docela tichá, však to má také v názvu. Alfa osadila jediný pevný disk o kapacitě 1 TB a nijak jej nerozdělila. Je zapojen do rychlého rozhraní SATA 6G, což mu sice na výkonu nijak nepřidá, ale znamená to jednu důležitou věc: přítomnost tohoto rozhraní je výborná pro budoucí dokoupení SSD disku. Žádná jiná sestava v testu toto rozhraní nemá a čeká je tak v budoucnu nejspíše čeká dokupování řadiče.

Sestava Silent Intel Top překvapila vysokým herním výkonem díky rychlé grafické kartě GeForce ENGTX560 DC. Aplikační testy už byl trochu slabší. Zaujmout tak může hlavně hráče. Alfa je na další rozšiřování připravena nejlépe.

 

 Cooler Master Elite 311 příliš nedrží pravé úhly Obyčejný pevný disk SATA 3G je připojen do nového rozhraní SATA 6G Pevný disk nejde odmontovat bez sundání čela skříně Alfa nabízí vzadu nejvíce konektorů v celém testu

 

Naměřili jsme (herní výkon)
Crysis (1920 × 1080) max. detaily 28 fps
World in Conflict (1920 × 1080) max. detaily 60 fps
Stalker: Call of Pripyat (1920 × 1080) max. detaily 56 fps
Trackmania (1920 × 1080) max. detaily 76 fps
3DMark Vantage (celkem) 13 962 bodů

 

Naměřili jsme (aplikační výkon)
PCMark Vantage (celkem) 8 218bodů
Cinebench R11.5 (64b), xCPU/1CPU 3,2/1,3 bodů
Převod videa H.264/AVC dva průchody 17 fps
CrystalDiskMark sekvenční čtení / zápis 122/119 MB/s
CrystalDiskMark čtení / zápis 512K 38/60 MB/s
CrystalDiskMark čtení / zápis 4K 0,4/0,6 MB/s
Spotřeba bez zátěže / vytížení CPU / vytížení grafiky 55/84/198 W

 

Plusy / mínusy
  vysoký herní výkon
  dostatek portů
  tichý provoz
  skříň
  pomalejší disk

 

ExtraNázor
herní výkon 98 %
aplikační výkon 59 %
spotřeba 70 %
výbava 81 %
Celkem 79 %

 

Parametry
Cena 16 999 Kč včetně DPH
Názor 79 %
Zapůjčil Alfa Computer
Alfa Silent Intel Top
procesor Intel Core i3-2120 (2× 3,3 GHz)
grafická karta Asus GeForce ENGTX560 DC (1GB GDDR5)
pevný disk 1 TB (Seagate Barracuda ,nerozdělený, zapojený do SATA 6G)
operační paměť 2× 2 GB RAM (DDR3, Kingston)
základní deska Asus P8H61-M LE
skříň CoolerMaster Elite 311
přední konektory 2× USB 2.0, audio, čtečka (SD/microSDHC/xD/CF/MS/USB)
zadní konektory 2× DVI-I, miniHDMI, 6× USB 2.0, 2× USB 3.0, eSATA, FireWire, LAN, 2× PS/2, 6× audio, S/PDIF (optický)
zdroj Seasonic 400W Bronze
operační systém Windows 7 Home Premium (64b)

Lenovo IdeaCentre K330

Sestava Lenovo je na první pohled originální již použitou skříní. Ta je navenek provedena z kvalitního materiálu s imitací broušeného hliníku. Na horní straně je držák, takže lze celou skříň snadno přenášet, uvnitř skříně jsou však již klasické průměrné plechy.

Vpředu najdete prázdný expanzní slot, který je ovšem zaslepený. Lze do něj dokoupit modul a pak používat pro snadný přístup k dalšímu přenosnému disku. Na přední straně zaujme mechanický přepínač, který by měl ovlivňovat výkon procesoru a jeho spotřebu. Přepínač má skutečně vliv na procesorový násobič, jenže na výkonu ani na spotřebě se to nijak neprojevilo. Moderní procesory Sandy Bridge si zkrátka dokáží tyto hodnoty řídit samy a tak jediným efektem je změna barvy podsvícení kolem přepínače.

 

Krásný počítač s praktickým držákem nabízí i slušný herní výkon

Zadní strana je podstatně chudší. Neznačkovému zdroji chybí vypínač a vedle šesti portů USB je tu jen eSATA. Zbytečné PS/2 konektory najdou využití díky dodané klávesnici, která má právě toto staré rozhraní. Myš je již celkem dobrá a chvíli vám vydrží. Ne moc dobrou konektorovou výbavu má na svědomí nezvyklá základní deska vyrobená přímo Lenovem.

Disk je z nějakého důvodu namontován obráceně a deska nenabízí novější rozhraní SATA 6G, ani USB 3.0. Neoznačenou grafickou kartu GTX460 vyrobilo MSI. Herní výkon je však velmi slušný a ani ten aplikační nijak nezaostává. Kladně hodnotíme předinstalování prohlížeče Chrome, který je na ploše pod ikonkou nazvanou Internet Browser.

Uvnitř jde o obyčejnou skříň s nepříliš dobře vyvázanými kabely Na skříni najdete praktický držák pro přenášení Klávesnice je bohužel pro PS/2 Vzadu najdete kromě eSATA spíše chudší nabídku portů

Naměřili jsme (herní výkon)
Crysis (1920 × 1080) max. detaily 23 fps
World in Conflict (1920 × 1080) max. detaily 49 fps
Stalker: Call of Pripyat (1920 × 1080) max. detaily 41 fps
Trackmania (1920 × 1080) max. detaily 92 fps
3DMark Vantage (celkem) 13 312 bodů

 

Naměřili jsme (aplikační výkon)
PCMark Vantage (celkem) 10 156bodů
Cinebench R11.5 (64b), xCPU/1CPU 4,7/1,3 bodů
Převod videa H.264/AVC dva průchody 26 fps
CrystalDiskMark sekvenční čtení / zápis 115/110 MB/s
CrystalDiskMark čtení / zápis 512K 29/55 MB/s
CrystalDiskMark čtení / zápis 4K 0,3/0,7 MB/s
Spotřeba bez zátěže / vytížení CPU / vytížení grafiky 40/92/153 W

 

Plusy / mínusy
  skříň
  předinstalovaný Chrome
  herní výkon
  chudší konektorová výbava

 

ExtraNázor
herní výkon 93 %
aplikační výkon 68 %
spotřeba 84 %
výbava 69 %
Celkem 77 %

 

Parametry
Cena 17 599 Kč včetně DPH
Názor 77 %
Zapůjčil Lenovo
Lenovo IdeaCentre K330
procesor Intel Core i5-2320 (4× 3 GHz)
grafická karta MSI GeForce GTX460 (1 GB GDDR5, OEM)
pevný disk 1 TB (Seagate Barracuda, nerozdělený)
operační paměť 3× 2 GB RAM (DDR3, Hynix)
základní deska Lenovo CIP67M
skříň Lenovo, kvalitní lakované plechy, držák, expanzní slot, velké šrouby
přední konektory 2× USB 2.0, audio, čtečka (SD/xD/CF/MS)
zadní konektory miniHDMI, 2× DVI-I, 6× USB 2.0, eSATA, 2× PS/2, LAN, 6× audio
zdroj AC Bell 435 W
příslušenství myš a klávesnice Lenovo
operační systém Windows 7 Home Premium (64b)

HAL3000 Devil 9318

Počítač HAL3000 je umístěn v celkem obyčejné skříni. Uvnitř je základní deska MSI, která má díky čipu NEC na desce rozhraní USB 3.0 a nabízí se tak jeho vyvedení klidně i na přední stranu. Výrobce, firma 100Mega, to ovšem zazdila nasazením redukce, která vyústila do klasických USB 2.0 konektorů vpředu. Je to sice částečně chyba zvolené skříně, která má starší USB konektory napevno, ovšem výrobce mohl použít druhou záslepku, případně je vyvést alespoň dozadu. Rozhraní USB 3.0 zde získáte jen svépomocí.

 

Tichá a výkonná sestava zklamala nezapojením USB 3.0

Na zadní straně najdete deset normálních USB 2.0, což je nejvíce v testu, ale už žádný USB 3.0, což ještě zdůrazňuje chybu v použití redukce. Uvnitř skříně je pořádek, kabely jsou dobře vyvázány a nebýt hlučnějšího zdroje Chieftec, šlo by o velmi tichou sestavu. Na slabším procesoru Core i3 je kvalitní ventilátor Tranquillo. Grafická karta GTX550 Ti zajišťuje slušný herní výkon a celých 8 GB paměti určitě využijete také. Ostatní v testu mají méně. Průměrný pevný disk Caviar Blue svým výkonem příliš neohromí a je opět ponechaný jako jediný oddíl na data i na systém. Pro budoucí rozšiřování je zde však rozhraní SATA 6G. Komponenty jsou však celkově vyvážené a do budoucna dobře rozšiřitelné.

V příslušenství dostanete obyčejnou myš a klávesnici od Geniusu, což moc nepotěší, a také záchranné CD k operačnímu systému, které již užitečné je. Řada zkušebních aplikací na přiloženém CD je sice vybraná rozumně, ovšem vždy půjde o starší verze, než jaké najdete na internetu. Místo Firefoxu na DVD jej mohli rovnou nainstalovat.

 Tiché komponenty trochu kazí hlučnější zdroj Nezapojené USB 3.0 je patrně největší chyba této sestavy Levná klávesnice potěší alespoň standardním rozložením Deset USB 2.0 portů musí stačit každému

 

Naměřili jsme (herní výkon)
Crysis (1920 × 1080) max. detaily 19 fps
World in Conflict (1920 × 1080) max. detaily 42 fps
Stalker: Call of Pripyat (1920 × 1080) max. detaily 37 fps
Trackmania (1920 × 1080) max. detaily 77 fps
3DMark Vantage (celkem) 10 413 bodů

 

Naměřili jsme (aplikační výkon)
PCMark Vantage (celkem) 7 731 bodů
Cinebench R11.5 (64b), xCPU/1CPU 3,0/1,2 bodů
Převod videa H.264/AVC dva průchody 16 fps
CrystalDiskMark sekvenční čtení / zápis 119/116 MB/s
CrystalDiskMark čtení / zápis 512K 41/65 MB/s
CrystalDiskMark čtení / zápis 4K 0,5/1,1 MB/s
Spotřeba bez zátěže / vytížení CPU / vytížení grafiky 48/79/175 W

 

Plusy / mínusy
  8 GB paměti
  tichý provoz
  nezapojené USB 3.0

 

ExtraNázor
herní výkon 85 %
aplikační výkon 57 %
spotřeba 79 %
výbava 71 %
Celkem 72 %

 

Parametry
Cena 16 887 Kč včetně DPH
Názor 72 %
Zapůjčil 100Mega
HAL3000 Devil 9318
procesor Intel Core i3-2100 (2× 3,1 GHz)
grafická karta EVGA GeForce GTX550 Ti (1 GB GDDR5)
pevný disk 1 TB (WD Caviar Blue, nerozdělený, SATA 6G)
operační paměť 2× 4 GB RAM (DDR3, Kingston)
základní deska MSI P67S-C43
skříň OEM HAL3000
přední konektory 2× USB 2.0, audio / čtečka (SD/xD/CF/MS/USB)
zadní konektory miniHDMI, 2× DVI-I, 10× USB2.0, PS/2, LAN, 6× audio, S/PDIF (optický i digitální)
zdroj Chieftec ANP-405A12 405W, akt. PFC
příslušenství myš a klávesnice Genius
operační systém Windows 7 Home Premium (64b)

Acer Aspire M3970

Také Acer dodal svoji sestavu v zajímavé designové skříni. Vypínač najdete na boku a hned čtyři USB porty na horní straně. Vpředu je potom viditelná pouze čtečka karet se slotem i pro formát microSD. Pod čtečkou se však skrývá další překvapení: vyjímatelný šuplík pro 3,5" pevný disk, který se sice nehodí jako přenosný, ovšem pro připojení cizího disku k vašemu počítači je ideální.

Vzadu je ale konektorová výbava podstatně chudší. Šestici USB 2.0 doplňuje ještě přídavný modul s dalšími dvěma porty a vedle přebytečných PS/2 a HDMI z integrovaného grafického čipu zde už v podstatě nic není. Zdroj FSP se honosí označením Bronze, tedy lepší účinností, nemá však ani vypínač a jen obyčejnou mřížku, která mu na tichosti nepřidá.

 

Méně výkonná sestava má velmi nízkou spotřebu a dobrou výbavu

Pod grafickou kartou se všemi třemi důležitými výstupy je však ještě anténní vstup. Acer má totiž ve výbavě DVB-T Tuner od AverMedia, ke kterému najdete v příslušenství i pěkné dálkové ovládání s USB přijímačem. Uvnitř skříně je schovaný původce slabé konektorové výbavy, základní deska Acer. Vedle průměrného procesoru i grafické karty vyniká osazených 6 GB operační paměti a 1,5TB pevný disk, který Acer rozdělil na dva stejně velké oddíly. Rozdělení sice mělo být v jiném poměru, ale alespoň tak. Acer vyniká velmi nízkou spotřebou.

Vedle operačního systému je nainstalováno až moc různých omezených verzí aplikací a utilit přímo od Aceru, které v systému spíše překáží a zpomalují.

Uvnitř je netradičně základní deska přímo od Aceru Skříň překvapí praktickým šuplíkem pro pevný disk K DVB-T Tuneru dostanete pěkné dálkové ovládání Velice neergonomická klávesnice Chudou výbavu nezachrání ani dva přídavné porty USB 2.0

 

Naměřili jsme (herní výkon)
Crysis (1920 × 1080) max. detaily 11 fps
World in Conflict (1920 × 1080) max. detaily 24 fps
Stalker: Call of Pripyat (1920 × 1080) max. detaily 30 fps
Trackmania (1920 × 1080) max. detaily 54 fps
3DMark Vantage (celkem) 6 889 bodů

 

Naměřili jsme (aplikační výkon)
PCMark Vantage (celkem) 8 102 bodů
Cinebench R11.5 (64b), xCPU/1CPU 4,6/1,1 bodů
Převod videa H.264/AVC dva průchody 24 fps
CrystalDiskMark sekvenční čtení / zápis 91/91 MB/s
CrystalDiskMark čtení / zápis 512K 31/61 MB/s
CrystalDiskMark čtení / zápis 4K 0,4/1,1 MB/s
Spotřeba bez zátěže / vytížení CPU / vytížení grafiky 36/92/92 W

 

Plusy / mínusy
  šuplík na disk
  TV tuner
  spotřeba
  chudší konektorová výbava
  přebytečný software

 

ExtraNázor
herní výkon 71 %
aplikační výkon 60 %
spotřeba 97 %
výbava 73 %
Celkem 71 %

 

Parametry
Cena 16 490 Kč včetně DPH
Názor 71 %
Zapůjčil Acer
Acer Aspire M3970
procesor Intel Core i5-2300 (4× 2,8 GHz)
grafická karta Asus GeForce GT545 (1GB)
pevný disk 1,5 TB (WD GreenPower, rozdělený na dva oddíly)
operační paměť 3× 2 GB RAM (DDR3, Kingston)
základní deska Acer AC44315
skříň Acer, slot pro pevný disk
přední konektory 4× USB 2.0, audio, čtečka (SD/microSD/xD/CF/MS)
zadní konektory HDMI, DisplayPort, DVI-I, integrované HDMI, 8× USB 2.0, LAN, 2× PS/2, 3× audio, anténa
zdroj FSP 300 W bronze
příslušenství myš, DVB-T tuner Avermedia H753
operační systém Windows 7 Home Premium (64b)

Asus Essentio CM1730

Essentio je tak trochu popelkou celého testu. Asus totiž za herní počítač považuje až svůj model CG s cenou nad 20 000 Kč, jehož recenzi najdete v některém z příštích čísel, a tak v našem testu moc ambicí neměl. Přesto se nebál zúčastnit a nejen díky své nízké ceně stojí za zvážení.

Asus je jediným zástupcem v testu, který má procesor od AMD, konkrétně šestijádrový Phenom II X6 spolu s čipovou sadou AMD760G. Bohužel tak má proti platformě SandyBridge až dvojnásobnou spotřebu. Aplikační výkon je sice s Intelem téměř srovnatelný, ale slabší grafická karta Nvidia GT530 pro nejnovější hry už moc vhodná není.

 

Asus tímto modelem moc nezabodoval, chcete-li tuto značku, podívejte se na dražší CG8250

Do malé skříně se vlezly hned dva pevné disky, z nichž ten větší, terabajtový, je ještě rozdělen na systémový a datový oddíl v rozumném poměru 400 GB a 600 GB. Lépe by však bylo ještě méně, na systém s aplikacemi stačí 100 GB. Vzadu najdete šest portů USB 2.0, nechybí ani optický zvukový výstup S/PDIF. Zklamáním je horší zdroj, který je ovšem nakonec pro tuto sestavu dostatečný. Skříň má integrovanou čtečku karet, kterou představuje jediný slot pro více typů karet a microSD bohužel chybí. Sestava je celkem hlučná, ventilátory nejsou ani moc dobře seřízené a jedou pořád naplno.

Přestože je stejně jako na ostatních počítačích v testu nainstalován 64bitový operační systém, nepodařilo se spustit některé 64bitové aplikace. Mezi výhody patří 6 GB paměti a malá skříň, která se vejde i pod menší stoly.

 Pohled dovnitř Dva disky jen tak někdo nenabídne Čtečka s jedinou zdířkou pojme více druhů karet Můžete využít také integrovanou grafiku

 

Naměřili jsme (herní výkon)
Crysis (1920 × 1080) max. detaily 7 fps
World in Conflict (1920 × 1080) max. detaily 14 fps
Stalker: Call of Pripyat (1920 × 1080) max. detaily 14 fps
Trackmania (1920 × 1080) max. detaily 35 fps
3DMark Vantage (celkem) 4 349 bodů

 

Naměřili jsme (aplikační výkon)
PCMark Vantage (celkem) 6 284 bodů
Cinebench R11.5 (64b), xCPU/1CPU 4,3/1,0 bodů
Převod videa H.264/AVC dva průchody 28 fps
CrystalDiskMark sekvenční čtení / zápis 125/121 MB/s
CrystalDiskMark čtení / zápis 512K 38/62 MB/s
CrystalDiskMark čtení / zápis 4K 0,4/0,6 MB/s
Spotřeba bez zátěže / vytížení CPU / vytížení grafiky 81/156/133 W

 

Plusy / mínusy
  dva disky
  6 GB paměti
  nižší výkon
  spotřeba
  hlučnost

 

ExtraNázor
herní výkon 60 %
aplikační výkon 61 %
spotřeba 51 %
výbava 71 %
Celkem 63 %

 

Parametry
Cena 16 490 Kč včetně DPH
Názor 63 %
Zapůjčil CZC (Asus)
Asus Essentio CM1730
procesor AMD Phenom II X6 1065T (6× 2,9 GHz)
grafická karta Asus GeForce GT530 (1GB)
pevný disk 1 TB (Seagate Barracuda ,rozdělený na 400 GB a 600 GB) + 500 GB (Seagate Barracuda)
operační paměť 2× 3GB RAM (DDR3, Nanya)
základní deska Asus M4A78LT-M
skříň Asus
přední konektory 2× USB 2.0, audio, čtečka (SD/xD/MS)
zadní konektory HDMI, DVI-I, D-Sub, integrované HDMI a DVI-D, 6× USB 2.0, PS/2, LAN, 6× audio, S/PDIF (optický)
zdroj Delta 350 W
operační systém Windows 7 Home Premium (64b)

Závěr

Mezi jednotlivými sestavami je řada rozdílů. Některé se zaměřují čistě na herní výkon, jiné na aplikační a většina jich příliš neřeší rozšiřování do budoucna. Zklamalo nás, že ani jeden počítač neměl port USB 3.0 na přední straně, což je samozřejmě ovlivněno výběrem skříně. Na parametrech sestav je také vidět současná nadvláda Intelu a převaha Nvidie.

Nikdo není dokonalý

Nakonec jsme ocenili sestavu Anacomp, která sice nebyla nejrychlejší v herních testech, ale nabídla vyvážený výkon a dokázala do cenového limitu vměstnat SSD disk. Na druhém místě skončila Alfa, která se naopak hodí hlavně pro hráče a je nejlépe uzpůsobená pro další vylepšování. HAL3000 zklamal ignorováním USB 3.0, které na desce jinak je a můžete si jej po otevření skříně a dokoupení modulu (a možné ztrátě záruky) sami zapojit.

Téměř nikdo bohužel nedělí pevný disk na systémový a datový oddíl, a když, tak v nerozumném poměru. Předinstalovaný software je také převážně na obtíž. Výjimku tvořil nainstalovaný prohlížeč Chrome u počítače Lenovo a zálohovací software na témže stroji.

Ale co kdyby byl

Ideální stroj by tedy byl ve skříni Cooler Mater 430 od Anacompu, ovšem měl by držák jako Lenovo, šuplík pro disk z Aceru a čtečku karet od Alfy. Základní deska MSI by pocházela z počítače HAL3000, který jako jediný měl SATA 6G i USB 3.0 - ovšem HAL na jejich přítomnost nějak pozapoměl. Procesor Core i5-2320 podpořený SSD diskem od Anacompu a grafická karta pro hráče od Alfy, pro ostatní opět Vapor-X od Anacompu. Operační systém Windows 7 nejlépe doplnil (čti: nezaneřádil) Lenovo, který přidal jen Chrome, jednoduchý vypalovací software CDBurner XP a vlastní zálohovací aplikaci.

Vybírejte tedy mezi prvními třemi modely a neuděláte chybu. U těch dalších si raději ověřte, že zmíněné nedostatky vám nebudou na obtíž.

Vítěz testu: Anacomp NEO Game

Anacomp

další plusy / mínusy vítěze testu
  SSD disk
  vysoký aplikační výkon
  velmi kvalitní skříň
  nemá čtečku karet
  průměrný herní výkon
  nemá SATA 6G, USB 3.0 jen vzadu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.