Hlavní navigace

Test SilentiumPC Fortis 5. Větší, tišší a účinnější verze Fera 5 – další trefa do černého

26. 1. 2022

Sdílet

Zdroj: Pavel Sekerka
Po otestování chladiče Fera 5 jsem byl příjemně překvapen, jak vysokou účinnost může mít kompaktní chladič, pokud se dobře provede optimalizace pasivu a ventilátoru vůči sobě navzájem. Také jsem začal být zvědavý, co předvedou další nové verze chladičů od SilentiumPC. Další na řadě je Fortis. Nedávno byla uvedena na trh jeho nová verze s číslovkou 5. A to navíc hned ve třech variantách, které mám v plánu otestovat v dnešní recenzi. Jsem tedy zvědavý, zda budu opět překvapen výsledky i u chladiče Fortis 5, nebo zda byla Fera 5 jen šťastnou náhodou.

Klíčové vlastnosti chladiče

Podobně jako u chladiče Fera 5, i zde byl celý návrh chladiče kompletně přepracován v rámci spolupráce se Synergy Cooling. Základ chladiče tvoří rozměrný a hustý svazek hliníkových žeber, která mají na náběžné hraně zubatý profil připomínající list pily. Takto tvarovaný okraj zlepšuje akustický projev chladiče, a navíc i zvyšuje efektivitu proudění vzduchu. Svazek žeber je propojen šesticí měděných heatpipes s poniklovaným povrchem, které se stýkají uprostřed kontaktní plochy chladiče bez jakýchkoliv mezer. Toto provedení umožňuje optimální přestup tepla ze středu IHS procesoru na chladič.

Tvar chladiče je výrazně asymetrický, takže nedochází ke konfliktu s DIMM sloty pro operační paměť. Na zadní ploše je ve středu na žebrech výřez pro lepší přístupnost k montážnímu systému chladiče při jeho instalaci na rámeček okolo patice. Horní žebro chladiče a konce heatpipes jsou uloženy pod plastovým krytem s logem výrobce. V případě ARGB varianty chladiče navíc slouží okraje tohoto krytu jako světelný difuzér a logo výrobce je také podsvícené.

Použité ventilátory Fluctus byly také vyvinuty ve spolupráci se Synergy Cooling pro optimální synergii s pasivem. Náběžné hrany lopatek jsou také zubaté, podobně jako žebra chladiče, což by mělo opět vést k lepšímu akustickému projevu celého chladiče. Zde však přenechám prostor pro kolegu Samáka, jehož machina infernalis pro testování ventilátorů by vám jistě řekla daleko lépe a přesněji, jak se věcí mají.


SilentiumPC každopádně těmto ventilátorům skutečně důvěřuje, neboť hodnota střední doby mezi poruchami (MTBF) je oproti předchozím verzím ventilátorů dvojnásobně vyšší a záruční doba celého chladiče dokonce trojnásobně vyšší než u předchozího modelu. Kabely pro zapojení ventilátorů do základní desky navíc nově nabízí možnost sériového zapojení, což ušetří případné starosti s rozdvojkami. To samé platí i pro kabely pro ARGB podsvícení. Jedná se zdánlivě o malý detail, který ovšem ušetří spoustu starostí s rozdvojkami nebo nedostatkem konektorů na základní desce.

V balení chladiče naleznete standardní sadu příslušenství. Jedinou odlišností mezi různými verzemi chladiče je přítomnost Nano-Reset ovladače pro RGB podsvícení u ARGB verze chladiče. Tento ovladač je užitečný, pokud vaše deska nenabízí 5V ARGB konektor. Pomocí něj si totiž můžete vybrat z plejády přednastavených profilů podsvícení chladiče pomocí tlačítka Reset na počítačové skříni. U všech verzí chladiče pak v příslušenství naleznete montážní systém pro instalaci chladiče na všechny moderní procesorové patice včetně nejnovější LGA 1700.

Procesory Threadripper sice nejsou podporovány, to ale není žádným překvapením. Tyto procesory mívají obvykle specializované chladiče s adekvátní kontaktní plochou a se specifickým montážním systémem. V balení dále naleznete teplovodivou pastu Pactum PT-3 (přibalená tuba vám vystačí přibližně na tři aplikace) a dalším sympatickým detailem je sada antivibračních podložek pro 140mm ventilátor. Nechybí samozřejmě ani přehledná uživatelská příručka s návodem k montáži a čtveřice kovových spon pro uchycení ventilátorů.

Montážní systém chladiče je na můj vkus zbytečně komplikovaný s velkým množstvím jednotlivých součástek. Osobně nemám moc rád nutnost držet jednou rukou backplate za deskou a druhou rukou se trefovat šroubky do otvoru v základní desce okolo patice. Daleko více preferuji trny v backplate, které stačí prostrčit skrze tyto otvory a odpadá tak práce na obou stranách základní desky zároveň. Zde je jistě prostor pro zlepšení.

Parametry chladiče a ventilátoru

Fortis 5 sice nejde označit jako malý chladič, ale s výškou pod 160 mm se stále vejde do většiny moderních skříní. Jeho asymetrická konstrukce navíc zaručuje dobrou kompatibilitu s DIMM sloty. SilentiumPC vydalo na trh rovnou tři varianty, které se cenově příliš neliší, a tak záleží hlavně na vašich potřebách, kterou z těchto variant upřednostníte.

silentiumpc fortis 5 t1 v2

K novým Fluctus ventilátorům bohužel SilentiumPC stále neposkytuje příliš mnoho informací. Jedná se nicméně o kvalitní ventilátory s PWM regulací otáček a s tichým chodem. Jsou pochopitelně vybaveny PWM regulací a v případě ARGB verze také 5V RGB konektorem. Varianta chladiče Dual Fan je navíc vybavena dalším 120mm ventilátorem pro push-pull konfiguraci. Jedná se však o mírně odlišný ventilátor, než který lze nalézt u chladiče Fera 5. Jeho rozsah otáček je mírně upraven, aby korespondoval s rozsahem otáček hlavního 140mm ventilátoru.

Článok pokračuje dalšími kapitolami:

Metodika testování

Jako testovací procesor a generátor tepla nyní využívám Intel Core i7-11700K v základní desce Asus TUF Gaming Z590-Plus WiFi. Celá sestava je umístěna na rámu Streacom BC1 bez ventilátorů, které by poskytovaly airflow. Okolo testovací sestavy je nainstalováno akustické stínění (akustická pěna na OSB deskách) pro eliminaci okolních ruchů.

Kalibrovaný hlukoměr Voltcraft SL-100 je umístěn kolmo na chladič v pevné pozici vůči základní desce ve vzdálenosti cca 35 cm od procesorové patice. Zátěžové testy probíhají pomocí aplikace Prime95 s trváním 30–35 minut. Chladiče jsou testovány na třech normalizovaných úrovních hlučnosti (36, 39 a 42 dBA) a nakonec při maximálních otáčkách. Testy probíhají ve dvou sadách dle tepelného výdeje procesoru.

První sada testů je s výdejem 125 W, tedy vynucený limit procesoru PL1. Druhá sada příkonu je poté cca 205–210 W (4500 MHz při 1,285 V). Tato druhá úroveň však představuje vzhledem k malé velikosti samotného čipu velmi vysokou koncentraci tepla na mm². Nelze tedy očekávat, že by všechny chladiče prošly touto sadou testů na všech úrovních hlučnosti. Po skončení testu je zaznamenána vždy nejvyšší dosažená teplota.

silentiumpc fortis 5 08

Výsledky – 36 dBA

Výsledky – 39 dBA

Výsledky – 42 dBA

Výsledky – maximální otáčky


Závěr a hodnocení

Fortis 5 je jednoduše další trefa do černého od společnosti SilentiumPC. Tichý a účinný ventilátor dovedl plně využít metodiku normalizované hlučnosti a při nižších hladinách hluku dovedl dokonce srovnat nebo i lehce překonat špičkové chladiče typu Noctua NH-D15 nebo kapalinové AIO chladiče. Jako cenově nejzajímavější variantou se jeví verze Dual Fan, která nabízí nejlepší výsledky, aniž by se přítomností druhého ventilátoru nadměrně zvyšovala hlučnost.

Všechny tři varianty chladiče Fortis 5 jsou cenově velmi blízko u sebe, takže záleží čistě na vašich preferencí, kterou z nich upřednostníte. Chybu neuděláte ani u jedné z variant. Třešničkou na dortu je pak šestiletá záruka.

Mezi drobná negativa patří na můj vkus zbytečně komplikovaný montážní systém, který by šel jistě zjednodušit a relativně vyšší cena oproti chladiči Fera 5, který za Fortisem zase tolik nezaostává. Jsou to ale jen drobnosti, které nejsou nijak zásadní.

Jsou to ale jen malé vady na jinak velmi solidním chladiči za přijatelnou cenu. Závěrem vám tak mohu tento chladič plně doporučit. Fortis 5 se tak vedle chladiče Fera 5 řadí mezi ty zajímavější volby na trhu a rozhodně by neměly ujít vaší pozornosti.

Pavel Sekerka, redaktor HWCooling.net

Byl pro vás článek přínosný?