Hlavní navigace

Test SilentiumPC Navis F240 ARGB – První AIO chladič s psychoakustickou optimalizací ventilátorů

24. 6. 2022

Sdílet

Zdroj: Pavel Sekerka

SilentiumPC Fera 5 a Fortis 5 vnesly svěží vítr na trh s chladiči a jejich úspěch je z velké části dán spoluprací se Synergy Cooling. Z této spolupráce vznikly mimo jiné i ventilátory Fluctus se svojí psychoakustickou optimalizací. A bylo jen otázkou času, kdy se těchto ventilátorů dočkáme i na AIO chladičích. Čekání je nyní u konce – koncem dubna byla na trh uvedena dvojice nových AIO chladičů z řady Navis od společnosti SilentiumPC. Jedná se o modely F240 a F240 ARGB a jak už jejich názvy napovídají, rozdíly mezi nimi jsou jen a pouze v absenci, respektive přítomnosti RGB podsvícení. Dnes tedy uvidíme, jak si chladič Navis F240 ARGB poradí s rozpáleným procesorem a jeho tepelným výdejem přes 200 W. Není na co čekat, pojďme na testy…(Všechny fotografie v testu: Pavel Sekerka)

Klíčové vlastnosti chladiče

Konstrukce AIO chladiče F240 ARGB se od předchozích modelů z řady Navis příliš neliší. Jedná se o běžný all-in-one kapalinový chladič s hliníkovým radiátorem. Základním prvkem chladiče je chladicí blok pro procesor s měděnou základnou. Uvnitř tohoto bloku se ukrývá pumpa, díky které cirkuluje ohřátá kapalina z bloku skrze dvojici hadic do radiátoru a zpět.

V radiátoru se kapalina ochlazuje pomocí dvojice ventilátorů Fluctus 120 PWM. Hadice jsou opatřeny ochranným opletem a jejich celková délka činí 390 milimetrů. Neměli byste tedy mít velké problémy s instalací chladiče v drtivé většině běžných skříní a ani v kompaktnějších skříních by neměl být větší problém s uložením nadbytečné délky hadic. Pro jednodušší manipulaci jsou navíc hadice k chladicímu bloku uchyceny pomocí otočných fitinek.

Jak už u většiny AIO chladičů na trhu bývá dobrým zvykem, Navis F240 ARGB je také zcela bezúdržbový. Navíc je již po vybalení připraven k instalaci do sestavy včetně osazených ventilátorů na radiátoru a úhledně vyvázané kabeláže od ventilátorů. Stačí si jen přichystat odpovídající díly z montážní sady dle patice vašeho procesoru, před aplikací teplovodivé pasty na procesor nezapomenout sejmout ochrannou fólii na bloku s pumpou a nainstalovat chladič na procesor. Poté si stačí promyslet, kde bude nejlepší nainstalovat radiátor dle druhu a typu vaší počítačové skříně.

Kabely jsou navíc u tohoto chladiče vyřešeny elegantně. Umožňují totiž průběžné propojení (platí jak pro PWM, tak pro ARGB kabely). Všechny ventilátory si tak můžete zapojit v sérii do jediného PWM a/nebo ARGB konektoru na základní desce. Pumpa je oproti předchozím chladičům Navis konečně vybavena i PWM kabelem pro regulaci otáček. A pokud nemáte na základní desce vhodný ARGB konektor, můžete využít Nano-Reset ovladač, který najdete v balení. Do tohoto ovladače stačí zapojit kabel od tlačítka Reset u vaší skříně, čímž funkci tohoto tlačítka změníte na přepínač mezi mnoha režimy podsvícení. Napájení ovladače je řešeno SATA kabelem.

Kontaktní plocha chladicího bloku je z mědi a zaujme na poměry AIO chladičů relativně velkými rozměry. Teoreticky by tento chladič pokryl i většinu plochy tepelného rozvaděče (IHS) procesorů AMD Threadripper. Navis F240 však bohužel patici TR4/sTRX4 nepodporuje. Ostatní typy procesorů však tento blok pokryje s velkou rezervou, nemusíte se tedy obávat nerovnoměrného odvodu tepla z IHS na základnu chladiče.

Chladič Navis F240 ARGB je důkladně chráněn uvnitř kartonové krabice pomocí monobloku z polymerové pěny. Máte tedy jistotu, že chladič přečká bez úhony i nešetrné zacházení od přepravních společností.

V příslušenství najdete vše, co byste mohli potřebovat k instalaci chladiče. Stačí si tak pouze nachystat odpovídající šroubky v okolí procesorové patice, aplikovat pastu Pactum PT-3 z dodávané tuby a upevnit chladič na procesor. A jak už jsem také uvedl dříve v předchozím textu, jako malý bonus najdete v balení také Nano-Reset ovladač, kterým můžete ovládat podsvícení základny chladiče i ventilátorů, i když vaše základní deska není vybavena konektorem pro ARGB. Příslušenství pak doplňuje sada krátkých šroubků pro přichycení radiátoru ke skříni a stručná uživatelská příručka.

Parametry pumpy, radiátoru a ventilátorů

Zatím sice nemohu tento chladič srovnat s jinými ze stejné kategorie, to se ale brzy změní. Parametry jsou nicméně vcelku standardní a výška chladicího bloku s pumpou je příjemně malá. Navis F240 ARGB je kompatibilní se všemi současnými procesorovými paticemi vyjma TR4/sTRX4, což ale není u chladiče z této třídy žádné velké překvapení, byť je jeho kontaktní plocha příjemně velká (52,5 mm × 58,5 mm). Záruka je sice pouze tříletá, což je v dnešní době pěti- nebo šestiletých záruk trošku škoda, ale o to příjemnější je cena, v čemž Navis F240 ARGB tvrdě soupeří se vzduchovými chladiči vyšší třídy. A pokud oželíte RGB podsvícení, vyjde vás Navis F240 ještě o 20 % levněji, což už je velmi atraktivní cenovka pro AIO chladič.

S chladičem jsou dodávané dva ventilátory Fluctus 120 PWM ARGB, což jsou stejné ventilátory, jaké lze najít například u chladiče Fera 5 ARGB. S ventilátory řady Fluctus mám v poslední době pozitivní zkušenosti, zde tomu tedy jistě bude nejinak.

Článek pokračuje dalšími kapitolami:

Metodika testování

Jako testovací procesor a generátor tepla nyní využívám Intel Core i7-11700K v základní desce Asus TUF Gaming Z590-Plus WiFi. Celá sestava je umístěna na rámu Streacom BC1 bez ventilátorů, které by poskytovaly airflow. Okolo testovací sestavy je nainstalováno akustické stínění (akustická pěna na OSB deskách) pro eliminaci okolních ruchů.

Kalibrovaný hlukoměr Voltcraft SL-100 je umístěn kolmo na chladič v pevné pozici vůči základní desce ve vzdálenosti cca 35 cm od procesorové patice. Zátěžové testy probíhají pomocí aplikace Prime95 s trváním 30–35 minut. Chladiče jsou testovány na třech normalizovaných úrovních hlučnosti (36, 39 a 42 dBA) a nakonec při maximálních otáčkách. Testy probíhají ve dvou sadách dle tepelného výdeje procesoru.

První sada testů je s výdejem 125 W, tedy vynucený limit procesoru PL1. Druhá sada příkonu je poté cca 205–210 W (4500 MHz při 1,285 V). Tato druhá úroveň však představuje vzhledem k malé velikosti samotného čipu velmi vysokou koncentraci tepla na mm2. Nelze tedy očekávat, že by všechny chladiče prošly touto sadou testů na všech úrovních hlučnosti. Po skončení testu je zaznamenána vždy nejvyšší dosažená teplota.

Výsledky – 36 dBA

Proč v grafu u chladiče chybí hodnota? Z důvodu, že chladič ve stanoveném režimu již danou zátěž nezvládal, nebo proto, že nebylo možné ventilátor zpomalit na potřebnou úroveň, typicky je to režim s nejnižší hladinou hluku.

Výsledky – 39 dBA

Proč v grafu u chladiče chybí hodnota? Z důvodu, že chladič ve stanoveném režimu již danou zátěž nezvládal, nebo proto, že nebylo možné ventilátor zpomalit na potřebnou úroveň, typicky je to režim s nejnižší hladinou hluku.

Výsledky – 42 dBA

Proč v grafu u chladiče chybí hodnota? Z důvodu, že chladič ve stanoveném režimu již danou zátěž nezvládal, nebo proto, že nebylo možné ventilátor zpomalit na potřebnou úroveň, typicky je to režim s nejnižší hladinou hluku.

Výsledky – maximální otáčky


Proč v grafu u chladiče chybí hodnota? Z důvodu, že chladič ve stanoveném režimu již danou zátěž nezvládal, nebo proto, že nebylo možné ventilátor zpomalit na potřebnou úroveň, typicky je to režim s nejnižší hladinou hluku.

Závěr a hodnocení

SilentiumPC Navis F240 ARGB má potenciál se stát mainstreamovým bestsellerem na poli AIO chladičů. Svojí účinností se dotahuje i na rozměrnější a hlavně citelně dražší chladiče. Přitom není přehnaně hlučný a jeho dílenské zpracování je na vysoké úrovni. Zejména chladicí blok je příjemně těžký a hutný, nikde se nic neohýbá a nedeformuje. Kabely jsou řešeny elegantně díky sériovému zapojení všech kabelů, čímž se značně zjednodušuje jejich vyvazování. A konečně lze také regulovat otáčky pumpy pomocí PWM signálu ze základní desky.

Jako vizuálně zajímavý prvek lze označit ARGB podsvícení ventilátorů, což je ale v dnešní době prakticky standardem. Případně můžete ušetřit pětinu ceny za verzi bez ARGB a dosáhnout tak velmi atraktivního poměru ceny a výkonu. Jediným reálným nedostatkem tak zůstává pouze tříletá záruka, což je pouze drobná vada na jinak celkově povedeném chladiči.

Pavel Sekerka, redaktor HWCooling.net

Byl pro vás článek přínosný?