Hlavní navigace

TEST: Vyfoťte knihu s laserem

30. 4. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ploché scannery patří v současnosti především díky nízké ceně k nejrozšířenějším zařízením pro digitalizaci dokumentů. Často je najdeme jako součást tiskáren, stále však jsou v nabídkách prodejců také samostatně připojované varianty. Pravda, jsou levné, ale přiznejme si, že se hodí vlastně pouze na digitalizace dokumentů nebo fotografií. Pokud chcete scanovat cokoli jiného, například knihy, nepodávají příliš přesvědčivé výsledky. A pokud máte potřebu digitalizovat vzácnější tisky, rovnou na stolní scannery zapomeňte.

Co potřebujete je specializovaný snímač dokumentů. To je zařízení, které má snímací optiku umístěnu povětšinou na vztyčeném ramenu, které z výšky sejme dokument pod nej vložený. V praxi to vypadá tak, že otevřete knihu na straně, kterou chcete sejmout, snímač dokumentů nad ni postavíte a během chvíle přenesete obraz v knize do počítače. 

Fantom knihovny

Protože nás tento způsob snímání knih zaujal, podrobili jsme testům snímač dokumentů Sceye. Jeho zajímavostí je kompaktní provedení, díky kterému je přímo předurčen pro mobilní použití. Samotný snímač se skládá ze dvou ramen a podstavce, které lze díky důmyslnému mechanismu složit v jeden kompaktní celek. Ten pak můžete spolu s propojovacím USB kabelem vložit do dodávaného ochranného textilního pouzdra a vložit například do aktovky. Snímač Sceye lze k použití připravit velmi rychle, i s vybalení z obalu a zapojením kabelu je plně funkční za méně než minutu.

Fotogalerie: Dokumentový scanner Sceye

 

(celá galerie)

 Samotný optický snímač je umístěn v zadní části vrchního ramena a kromě snímací optiky obsahuje také laserovou čočku. Ta slouží k usnadnění zaměření vloženého dokumentu: na plochu stolu pod snímačem totiž vykresluje červenou barvou snímanou plochu o velikosti jen o málo přesahující formát A4. Tento formát je maximálním omezením snímaného dokumentu, větší plochy optika zkrátka nepojme.

Pohotovost především

Dodávaná aplikace bude brzy k dispozici také v české lokalizaci, my jsme měli k dispozici mezinárodní verzi s aktivní angličtinou. Po její instalaci do počítače stačí pouze snímač Sceye připojit USB kabelem k počítači a můžete začít se snímáním. Můžete nastavovat kvalitu snímání (černobílé, stupně šedi, barevné) i provádět základní barevné a jasové korekce. Před samotným sejmutím obrázku vidíte v okně aplikace živý náhled na příslušný dokument, díky čemu jej můžete snadněji umístit do požadované pozice. Dokumenty lze snímat do běžných grafických formátů, můžete tvořit také PDF dokumenty obsahující více listů.

DT24

Kvalita snímání je na slušné úrovni, ovšem klasické stolní scannery podávají při snímání běžných dokumentů. Snímač Sceye naopak vítězí při snímání knih a boduje také svou mobilitou. Na problém jsme narazili pouze na starším počítači osazeném ještě staršími USB 1.1 porty, které pro jeho obsluhu nepostačují.

Dokumentový scanner Sceye (13 500 korun)

 +  praktičnost
 +  laserové vodítko
 +  mobilita

 -  mobilita
 -  funguje pouze s USB 2.0 porty


 

Snímač dokumentů Sceye je užitečné zařízení pro všechny, kteří jej dokáží využít. Pokud často chodíte například do knihovny a pracujete s literaturou, může se díky své mobilnosti stát vaším dobrým společníkem. Největší vadou na kráse pak zůstává jeho vysoká cena.

 Odkazy k tématu: ecommerce.cz

Byl pro vás článek přínosný?