Hlavní navigace

Těžní grafiky Nvidia jsou tu. Objevily se první modely P106-100 a P104-100 bez výstupů

18. 6. 2017

Sdílet

Zdroj: Nvidia

Před nedávnem jsme zde psali o tom, že aktuální nárůst zájmu o kryptoměny a exploze jejich cen zřejmě nenechala výrobce GPU v klidu a jak AMD, tak Nvidia prý pro tento trh chystají rovnou nějaké speciální produkty (doposud se těžilo na běžných herních modelech). Tyto karty měly mít podle drbů různé specifika – například žádné obrazové výstupy, takže jako grafická karta nebudou použitelné. Tato věc se nám nyní potvrzuje, jelikož modely těchto speciálních „těžítek“ se začaly objevovat u různých výrobců.

Těžební karty GeForce se již objevily od Asusu, Colorfulu (výrobce aktivní hlavně v komunistické Číně), Evga a MSI. Nvidia je odvodila od GeForce GTX 1060 s 6GB pamětí, nicméně jde o odlišný model. Označuje se zdá se P106-100, což by mělo korespondovat se speciální verzí GPU, nazvanou GP106-100. Karty mají 6 GB paměti, 120W TDP vyžadující přídavné napájení šestipinem a takty 1506–1708 MHz (základ/boost). Paměť GDDR5 běží na frekvenci 8,0 GHz efektivně, sběrnice je obvyklá 192bitová.

Zatímco Colorful a ASUS mají karty založené na čipu GP106, u MSI se objevil i model GP104-100. Zdá se tedy, že i vyšší GPU bude využito k těžení. Podle dokumentů, které se na internetu objevily, má karta mít osazených 8 GB paměti GDDR5X, takže by se asi mělo jednat o těžící ekvivalent GeForce GTX 1080. Model má radiální chladič podobný referenčnímu.

Co se potvrzuje, je nepřítomnost grafických výstupů – ve specifikacích je to přímo uvedeno. Nevíme, zda prostě nebyly připájeny patřičné konektory a výrobci jinak používají stejné PCB, nebo na desce tyto kontakty ani nejsou vyvedené. Chladiče karet vypadají stejně jako na herních modelech (včetně zde zbytečných dekorací), což by naznačovalo, že karty spíše sdílejí návrh a komponenty s univerzálními modely. Absence výstupů může potenciálně být dost nepříjemná. Pro těžbu sice nejsou potřeba, ale prakticky znemožní po ukončení těžby grafiku prodat v bazaru (z „těžítka“ se tak může stát skutečné těžítko). Malá úspora pro výrobce tedy eventuálně může znamenat značně menší výnos pro uživatele.

Určitý risk to asi bude i pro výrobce karty, kterým při náhlém splasknutí kryptomonetární bubliny zůstanou neprodejné karty. Pro Nvidii by naopak toto omezení mělo být výhodné – čipy prodá, ale nehrozí, aby bazarové kusy později užíraly z prodejů herních karet GeForce.

Zdá se, že kromě těchto karet odvozených od běžných herních karet, by mohly existovat i speciálnější verze. Redaktor serveru VideoCardz objevil prospekty k těžebnímu systému, který kombinuje atypické šasi s deskou s osmi sloty PCI Express, do kterých se instalují také karty P106-100. Ovšem ve speciálním provedení bez standardní záslepky a s pasivním chladičem, počítajícím s průtokem vzduchu skříní (podle fotografie to ale vypadá, že PCB je opět recyklované z herní karty, jsou vidět kontakty výstupů). Tyto karty patrně budou asi prodávány přímo výrobcem daného systému, ne volně. Další fotografie ukázal čínský web Expreview.

Těžbě se dostane pozornosti i v ovladačích

V těžbě asi Nvidia vidí vážnou příležitost. Kromě toho, že její partneři evidentně chystají speciální modely pro toto použití, zřejmě zaměstná i část svého softwarového týmu. Podle webu Fudzilla totiž prý chystá novou verzi, která by prý snad mohla nějak navýšit výkon při těžení nebo možná zvýšit počet grafik, které lze v systému provozovat (o tom se mluvilo v případě Radeonů).

Byl pro vás článek přínosný?