Hlavní navigace

The Faces of Facebook: prohlédněte si miliardu profilových fotek na jednom místě

27. 9. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Co všechno lze vystavět na velké sociální síti, ukazuje například argentinská programátorka Natalia Rojas. Na webu thefacesoffacebook.com sesbírala dohromady všechny profilové fotky od více než 1,2 miliardy uživatelů Facebooku. Výsledkem je šum s miliardou pixelů, které můžete přibližovat a podívat se v chronologickém pořadí, kdo se k síti připojil jako první.

 

Na webu se můžete skrz Facebook také přihlásit, abyste v barevném mraveništi našli i sebe. Autorka přitom neporušuje žádné podmínky stanovené Facebookem, cizí data u sebe neukládá. Využívá pouze otevřené Graph API, které eviduje jména, ID a odkazy na profil, odkud pak sbírá také čerstvé fotografie. Rojas zřejmě vynechává prázdné nebo smazané profily, protože zakladatel Facebooku Marc Zuckerberg je na stránce uveden na prvním místě, ale jeho ID je až číslo 4 (čísla 1, 2 a 3 ale nikam nevedou).

The Faces of Facebook je ale jinak především technologickou demonstrací jazyků a frameworků HTML, JS, CSS, jQuery, EaselJS, Ajax, FB API, PHP a MySQL. Projekt autorce sloužil k zábavě. My bychom se více bavili, kdyby z té miliardy fotek udělala například největší pexeso světa.

via Mashable

Byl pro vás článek přínosný?