Hlavní navigace

Tohle jste ještě neviděli. Zpomalená videa ukážou, jak funguje technika kolem nás

19. 1. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na dvojici Britů, kteří s vysokorychlostní kamerou dělají pokusy (a hlavně různé blbosti), jsme už upozornili v článku Hvězdou YouTubu beze slov. The Slow Mo Guys v aktuálním videu vzali kamery Phantom Flex  a Phantom V2511 a při rychlostech 1600 a 380 000 fps natočili, jak fungují „současné“ displeje.

Uvozovky proto, že začínají se starou CRT televizí s připojeným NESem, na kterém paří prvního Super Maria. Že staré vakuové televize blikaly, je známá věc. Ale díky speciálním kamerám můžete vidět, jak takový obraz ve skutečnosti vzniká. Na první pohled vypadá celistvě, při zpomalení už je vidět, že se vykreslují jednotlivé řádky. A při rychlosti 380 000 snímků za sekundu už jde spatřit i to, jak se v řádku zleva doprava vykreslují jednotlivé body.

The Slow Mo Guys předvádějí také fungování LCD, ale to už tak dechberoucí není, protože obraz je stálý. V druhé části videa ale s pomocí zrcadlovky a makro objektivu ukážou, jak na CRT, LCD a OLEDu vypadají (sub)pixely a jak na LCD svítí i černá barva.

A co další videa? Tady roztočili cédéčko rychlostí 23 000 otáček za minutu a kamera zachytila, jak se odstředivou silou rozprsklo. Mimochodem: CD-ROM mechaniky při čtení používaly rychlosti až 10 400 rpm (52×).

Vysokorychlostní kamera také hezky ukáže, jak funguje mechanická závěrka a sklopné zrcátko, konkrétně u DSLR Canonu 7D.

Zde je v akci pevný disk. A voda.

Tohle je jedno z nejstarších videí The Slow Mo Guys. Tehdy hlavně ničili.

Další jejich videa najdete na youtube kanálu.

Byl pro vás článek přínosný?