Hlavní navigace

Nintendo Switch vyždímané na maximum. Zaklínač 3 na něm běží překvapivě dobře

21. 10. 2019

Sdílet

Ani se tomu nechce věřit, že Zaklínač 3: Divoký hon vyšel již před čtyřmi a půl lety. I po takové době totiž hra vypadá skvěle i ve srovnání s tříáčkovými tituly, které měly premiéru letos. Jedna z nejlepších her historie teď vyšla i pro přenosnou konzoli Nintendo Switch.

A to je další překvapení. Switch se totiž svým výkonem nemůže rovnat PC, dokonce ani základním edicím konzolí PS4 a Xbox One. Poláci z CD Projektu Red spolu se studiem Saber Interactive přesto našli způsob, jak hru upravit tak, aby běžela i na starším mobilním hardwaru. (Tegra X1 použitá ve Switch byla představena začátkem roku 2015, ještě před vydáním Zaklínače 3.) Snižovali rozlišení a ubírali detaily tak dlouho, dokud Geralt z Rivie neproháněl po displeji rychlostí okolo 30 snímků za sekundu.

Jak ukazuje videoanalýza Digital Foundry, grafický downgrade je výrazný. Zmizela spousta detailů, zkrátila se dohledová vzdálenost, v některých scénách problematicky doskakují textury a například v zahuštěném Novigradu klesá snímková frekvence k 20 fps. Dynamické rozlišení škáluje od 540p do 720p. Nic, co byste chtěli vidět na velkém monitoru nebo televizoru, tam zkrátka vypadá jako hry z dob PS3 a X360.

Jenže Switch je primárně handheld, konzole na cesty s malým šestipalcovým displejem (či 5,5" u Switche Mini), a na něm se vizuální nedostatky ztratí. Ze Zaklínače 3 je tak rázem možná nejlépe vypadající hra pro danou platformu a nehýbe se přitom o nic hůř než tituly přímo od Nintenda (například The Legend of Zelda: Breath of the Wild). Zaklínač si navíc zachoval i původní atmosféru. Zůstávají krásně animované počasí, fyzika objektů a vody i velké množství postav ve městech, takže lidnatý Novigrad vypadá pořád stejně živě.

The Witcher 3 na PS4 a Switchi (foto: Thomas Morgan / Eurogamer) The Witcher 3 na PS4 a Switchi (foto: Thomas Morgan / Eurogamer)

Jen je zkrátka nutné mít na paměti, že port Zaklínače je určený opravdu hlavně na cesty nebo těm, kteří jinou možnost hrát nemají. Verze pro PC či PS4 a Xbox One vypadají lépe a dnes se už vyprodávají za směšné ceny, v akcích bývají za 15 eur (pod 400 Kč). Verze pro Switch je uvedena jako novinka za 1600 Kč. V ceně krabicové verze je i tištěný průvodce, mapa a samozřejmě všechna vydaná DLC. Také české tituly zůstají.

TIP: Nintendo má nový Switch, vydrží o polovinu déle

Thomas Morgan z Digital Foundry vydal pro britský Eurogamer článek s velkou fotogalerií, kde srovnává vizuál hry na Switchi (v doku i přenosném režimu) s PS4 a PC s nastavenou nejnižší kvalitou.

YouTuber, který si říká Modern Vintage Gamer, zase udělal jiný zajímavý pokus. S hackutým a přetaktovaným Switchem mu Zaklínač místy běžel i při 60 fps.

Redaktoři Gamespotu mimochodem mluvili s šéfem krakovské pobočky CD Projektu Red o chystaném Cyberpunku 2077. Jedna z otázek se týkala i případné portace na Switch. John Mamais odpověděl, že si dříve nemysleli, že by na tuto konzoli dokázali převést Zaklínače, ale nakonec se jim to povedlo. U Cyberpunku si ale myslí, že už se to nejspíš nepovede.

Velké hry pro Switch vydává také Bethesda. S výjimkou Skyrimu jde ale o koridorové střílečky (nové díly sérií Wolfenstein a Doom). O rozsáhlých open world titulů bude portace vždycky náročnější.

Byl pro vás článek přínosný?