Hlavní navigace

Thermaltight Archon Rev. A: nová revize s větším 15cm ventilátorem

17. 10. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ke konci loňského roku Thermalright představil nástupce oblíbeného modelu Ultra-120 eXtreme, který dostal název Archon pocházející z řeckého slova Archón (vládce). Tento model získal ve světě mnoho ocenění a poměrně úspěšně navázal na svého předchůdce. Více informací o původní revizi se dozvíte v novince od kolegy Adama Kahánka: Thermalright Archon – nový „macek“ do sbírky chladičů.

Revize A (vlevo) se původnímu modelu (vpravo) podobá jako vejce vejci.

Jak se zdá, ve společnosti Thermalright si myslí, že dokážou víc a tak vznikla nová revize tohoto chladiče. Největší změnou je bezesporu nový ventilátor, který nahradil původní 14cm větráček TY-140 s rozsahem otáček 900–1300 ot./min. Místo něj je použit novější model TY-150, který má netypickou velikost 15 cm. Otáčky tohoto ventilátoru lze pomocí PWM regulovat v rozsahu 500–1100 ot./min., přičemž hlučnost se pohybuje v rozmezí 19–23 dBA. Nutno podotknout, že původní ventilátor měl hlučnost 21 dBA, takže tato změna se může zdát mírně kontraproduktivní. Za vyšší hlučností je ale vyšší průtok vzduchu při maximálních otáčkách (stoupl z původních 73 na 84 CFM) a tím pádem i vyšší výkon chladiče.

Společných vlastností s původní revizí je mnoho. Počínaje rozměry pasivu 170 × 155 × 53 mm, šesticí 6mm heatpipe zahnutých do tvaru písmene „U“ a měděnou základnou vyleštěnou do zrcadlového lesku konče. Celý pasiv je poniklován a společně s ventilátorem váží 966 g, což je o 20 g více oproti původní revizi. Zůstala také podpora patic Intel LGA1366, LGA 1155, LGA 775 a patic AMD AM2, AM3 a FM1. Zarážející je, že se zatím výrobce nehlásí k podpoře LGA 2011 (viz Sandy Bridge-E vyžaduje nové chladiče), přestože už se první modely chladičů s podporou pro připravovanou highendovou paticí Intelu objevují. S vydáním nové revize k tomu byla ideální příležitost.

Thermalright Archon Rev. A je již v prodeji a v zahraničí je pořídíte za 52,90 eur, u nás se cena pohybuje kolem 1350 Kč s DPH, tedy za obdobnou částku, za jakou se prodává původní verze chladiče. Součástí balení je také teplovodivá pasta CF III.

Zdroj: TechConnect, Thermalright

Byl pro vás článek přínosný?