Hlavní navigace

ThinkPady Edge a X100e konkrétně (aktualizováno)

6. 1. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už od října loňského roku unikaly informace a spekulace o novinkách, Lenovo však celou situaci oficiálně komentovalo jen s odkazem právě na CES. Vzhledem k tomu, že i před samotným oficiálním představením Lenovu opět, zřejmě vlastní chybou, unikly už konkrétní informace s denním předstihem na webu, vydal výrobce tiskové zprávy už ve stejný den, tedy v pondělí, včetně informace o aktualizaci řady T a W.

V úvodu jsem zmínil SMB segment a "uživatele s vkusem", slušelo by se toto tvrzení vysvětlit. Inu, Lenovo se v určitých částech trhu se svými prestižními ThinkPady vůbec soubojů neúčastní, nabízí v nich "pouze" spotřební IdeaPady či řadu Value Line. První vlaštovkou, která měla prověřit situaci a zároveň udala směr do budoucna, byla zcela nová modelová řada SL představená před více než rokem. Ta přinesla jinou filozofii konstrukce, odebrání některých typicky thinkpadovských vlastností, leč konkurovala podstatně nižší cenu, líbivějším vzhledem a výbavou blížící se běžným multimediálním notebookům, avšak se zachovaným ohledem na profesionální klávesnice, polohovací zařízení a softwarovou výbavu s balíkem ThinkVantage aplikací. Očividně se model rozšíření zaběhnuté značky do dostupnějších, nižších sfér osvědčil a dal tím vzniknout notebookům, o kterých si budeme povídat dnes.

Předně je třeba říct, že Lenovo se nepustilo jen do aktualizace stávajících řad, která samozřejmě proběhne taky a započala už uvedením nové generace SL, naopak došlo k celkem radikálním krokům, které jsou diskutované mezi uživateli po celém světě již od prvních úniků v říjnu - do rodiny ThinkPad přibude nová řada Edge a také model X100e. Společnými vlastnostmi obou novinek jsou líbivé barvy a povrchy, chicklet klávesnice, dostupnost verzí s komponentami od AMD, ale především příznivá cena a vysoká mobilita. Podívejme se na obě novinky, tentokrát konkrétněji.

ThinkPad X100e - malý, ale šikovný (navíc levný)

Lenovo ThinkPad X100e je ultrapřenosný 11" notebook. Co se pozice týče, vyplňuje X100e mezeru mezi běžnými spotřebními netbooky a plnokrevnými ultrapřenosnými modely ThinkPad řady X - z netbooků si částečně bere líbivý, barevný design (dostupné barvy jsou bílá, černá a červená), řada X mu naopak propůjčila některé tradiční vlastnosti pracovních ThinkPadů.

Osazovaný 11,6" displej disponuje známým "HD ready" rozlišením 1366 × 768 pixelů, které uživateli poskytuje poměrně velkorysou pracovní plochu, podsvícení bude přirozeně řešené LED diodami a podle všeho by měla být povrchová úprava Anti-glare, tedy matná. Zmínil jsem, že se klávesnice transformovala do provedení chicklet, výrobce však tvrdí, že si kvalitu i vlastnosti zachovala, a to včetně odolnosti proti polití tekutinou. Zahraniční novináři, kteří již měli možnost si klávesnice osahat, na ně pějí jen chválu, tak se nechme překvapit. Jen dodám, že kvůli úspoře místa má "pouze" 6 řad, ovšem plnou velikost. TrackPoint stejně jako multidotykový touchpad nechybí. Čtečku otisku prstu, tedy samozřejmě i TPM čip budeme muset oželet.

Doplnění: Právě bylo potvrzeno, že na ThinkPadu X100e bude možné v BIOSu zaměnit tlačítko Fn a Ctrl. Vzhledem ke stejné velikosti těchto kláves se snad v budoucnu objeví i možnost vyměnit je fyzicky. Více informací na Lenovo Blogu.

Rozměry X100e s šestičlánkovou baterií jsou 282 × 209 × 15,6-29,5 mm při váze necelých 1,5 kg. Asi není třeba dodávat, že baterie z těla notebooku vyčnívá, naštěstí klasicky vzadu, notebook se tak nijak nenadzvedává. Při chodu na baterii by se měl uživatel dostat s šestičlánkovou až na 5 hodin, resp. přes 5:30 hodin se silnější variantou, která bude později nabízena, což nejsou úplně oslnivé výsledky a je jasné, proč Lenovo nakonec zavrhlo myšlenku vybavovat X100e tříčlánkem, ač se jako příslušenství dokoupit dá.

Oprava: Podle posledních informací z Lenovo Blogu se do České Republiky bude X100e dodávat pouze se tříčlánkovou baterií. Výdrž by se tedy, dle informací z října, měla pohybovat jen na základních 2,2 hodinách. Výhodou menší baterie je ale to, že z těla zařízení nevyčnívá.

Doba, po kterou je akumulátor schopný notebook držet při životě, úzce souvisí s použitou architekturou. Už od inkriminovaného října se počítalo s AMD Neo, což je další revoluční krok nových ThinkPadů. AMD v poslední době náskok Intelu na poli mobilních čipů stahuje, navíc nabízí bezkonkurenční cenu, čehož se Lenovo rádo chytilo. Pokud budeme mluvit konkrétně, v nabídce bude zpočátku jednojádrový Athlon Neo MV-40 (se severním můstkem RS780 a jižním SB710, předpokládá se grafický výkon na úrovní Radeonu HD 2400), během prvního či druhého kvartálu přibude ještě dvoujádrový Turion Neo X2 L625 (čipová sada M780G s integrovaným grafickým jádrem ATI Mobility Radeon HD 3200), počítá se tedy jak s podporou DirectX 10, tak s hardwarovou akcelerací HD videa. To vše zaštítěné technologií AMD Vision Pro. Výkonem by řešení od AMD mělo překonávat levné Celerony a dohnat i CULV procesory řady SU z dílny Intelu i přesto, že používá "pouze" DDRII paměti.

Další hardwarová výbava je rovněž bohatá - až 320GB pevný disk s ochranou proti poškození nárazem Active Protection System, osazeny budou moci být až 4GB paměti RAM (DDRII 667MHz, dva sloty), nebude chybět gigabitový ethernet, WiFi včetně standardu 802.11n, volitelně Bluetooth, ale i mobilní internet, se kterým bych v našich končinách spíš nepočítal. O zvuk se budou starat standardní vestavěné stereo reproduktory, pro internetovou komunikaci poslouží jednak obligátní integrovaný mikrofon, ale také nová webová kamera s vyšší světelnou citlivostí.

Z konektorové výbavy tu máme tři USB 2.0 porty, z nichž jeden bude po vzoru T400s stále napájený, analogový VGA výstup, čtečku paměťových karet 4 v 1 a sjednocený jack na sluchátka a mikrofon. Jelikož X100e neoplývá dokovacím konektorem, jedinou alternativou je USB replikátor portů.

Software zůstává u všech ThinkPadů stejný, takže balík ThinkVantage Tools v celé své kráse zazáří i na X100e. Je asi zbytečné zmiňovat, že se setkáme s předinstalovanými zkušebními Office, Norton Internet Security a nově také Skype. Potěšeni můžeme být rovněž z faktu, že bude přítomen pravý ThinkPad BIOS tak, jak ho známe. Z operačních systémů má být k dispozici jak Windows XP obou edic (omezeně), tak Windows 7 včetně ořezaných verzí Starter a Home Basic, ty však dostanou pouze nejnižší varianty, které budou spadat do podmínek Microsoftu pro instalaci těchto systémů. Oproti netbookům však budou v nabídkách dominovat plnohodnotné edice Home Premium a Professional, které uživatele nebudou při práci omezovat.

Cena X100e bude začínat na 450 USD.

Aktualizace: V České Republice byla stanovena doporučená prodejní cena na 11 990 Kč bez DPH (bezmála 14 500 Kč s DPH). Prodej by měl začít začátkem února.

ThinkPad Edge - nová řada

Původní domněnkou bylo, že ThinkPad Edge je prostě nový třináctipalcový notebook, dohady však nyní dostávají jasnější barvy - Edge je totiž samostatná, nová řada v rámci značky ThinkPad (obdobně jako SL, T či X) a přestože si dnes budeme povídat pouze o 13" modelu, protože jiný představen nebyl, už teď je jasné, že (možná ještě v prvním čtvrtletí) budou k dispozici i 14" a 15" varianty.

Tedy, Edge 13" navedl ThinkPady, stejně jako X100e, do trochu jiných vod. Do vod blíže normálním uživatelům, kterým vychází vstříc svěžím vzhledem - stříbrný vnější lem, víko displeje v černé (matné či lesklé) nebo lesklé červené. Oproti menšímu X100e ale Edge nemá o mnoho odlišné postavení či určení - v tomto případě se jedná o vyplnění mezery mezi řadou SL a ultrapřenosným X100e, jen s vyšším výkonem. Až se objeví větší modely, stane se Edge zřejmě alternativou k SL.

Displej s úhlopříčkou 13" má jinak shodné parametry jako v minulém případě - rozlišení 1366 × 768 bodů s LED podsvícením, pravděpodobně s matnou povrchovou úpravou. I zde najdeme novou chicklet klávesnici se všemi výhodami té z X100e, ovšem odlišnosti oproti konzervativnímu ThinkPad designu najdeme - jednak, výrobce obrátil prioritu funkcí v první řadě kláves, takže bez podržení klávesy Fn spouštíme funkce, jako je úprava jasu displeje, hlasitost a podobně, naopak až sekundární funkcí jsou klávesy F1-12.

Nejsem schopen potvrdit, jak je na tom takový notebook s použitelností, ale na první pohled mi změna přijde rozumná. Uvidíme ale v testech. Druhou odlišností je změna barev druhých funkcí, které byly na ThinkPadech vždy modré, nyní jsou červené, z mého úhlu pohledu navíc lépe viditelné. Kompletní polohovací možnosti UltraNav (TrackPoint a multidotykový touchpad) nemohou chybět. Podle videí, ve kterých Lenovo svůj ThinkPad Edge prezentuje, budou navíc 14" a 15" verze disponovat i čtečkou otisku prstu, jakou známe z řady SL.

Zajímavost: ThinkPad Edge se inspiroval u první generace řady SL a také přichází s červenou diodou v logu ThinkPad - ta bude indikovat různé stavy notebooku blikáním či svícením. Stejnou diodu najdeme jak ve víku, tak opěrce zápěstí.

Svými rozměry 332 × 228 × 14-30 mm a vahou 1,64 kg se čtyřčlánkovou baterií určitě neurazí. Při použití baterie šestičlánkové vzroste hmotnost o 95 g. Nemohu s jistotou potvrdit, že bude silnější baterie zároveň větší, ale je to více než pravděpodobné.

Oproti X100e bude Edge 13" osazován nejenom komponentami AMD, ale rovněž Intel. S AMD je situace stejná, jen jednojádrový Athlon bude vyměněn za model L325. Varianty Intel budou vybaveny dvoujádrovými CULV procesory SU4100 a SU7300 (pěkné 3MB L2 cache) na staré dobré čipové sadě GS45 s integrovaným grafickým jádrem X4500MHD. Od použité architektury se odvíjí výdrž na baterii takto - verze s AMD vydrží 3,6 se čtyřčlánkovou, resp. 5 hodin s šestičlánkovou baterií, Intel se dostane až na 5,3, resp. 8 hodin.

Zbytek hardwaru je velmi podobný X100e - maximum 4GB RAM (AMD: DDRII 667MHz, Intel: DDRIII 1066MHz), až 500GB pevný disk opět s podporou Active Protection System, gigabitový ethernet, WiFi včetně standardu 802.11n, Bluetooth a eventuelně mobilní internet. Taktéž vestavěný mikrofon a ve víku integrovanou webovou kameru s vyšší světelnou citlivostí pro hovory v šeru a tmě.

Mezi konektory najdeme jacky pro mikrofon a sluchátka, čtečku paměťových karet 5 v 1, tři USB 2.0 porty (jeden stále napájený) analogový VGA výstup na monitor či projektor a zde také digitální HDMI výstup.

Softwarová výbava bude rovněž shodná až na dostupnost Windows - XP zřejmě nebudou k dispozici, Windows 7 v edicích Starter a Home Basic jen na omezených trzích.

Cena varianty s AMD se bude pohybovat od 550 USD, za verzi s procesorem Intel si připlatíme, ta nás přijde na 700 USD.

Aktualizace: V České Republice byla stanovena doporučená prodejní cena na 12 490 Kč bez DPH (bezmála 15 000 Kč s DPH). Prodej by měl začít zhruba v půli února.

Příslušenství

K oběma notebookům bude možné zakoupit poměrně zajímavé příslušenství. Vzhledem k absenci dokovacího konektoru je k dispozici USB replikátor portů, nepřítomnou optickou mechaniku nahradí externí USB verze. Díky shodnému napájecímu konektoru na všech noteboocích ThinkPad je samozřejmostí široká škála dokoupitelných nabíječek, včetně té univerzální.

Novinky nedostanou pouze "elektronické" příslušenství, toho ostatního je také dost. Na mysli mám hlavně různé brašny, batohy, ale samozřejmě i neoprenové "sleevy".

Záruka a služby

Dokoupitelná nadstandardní záruka a servis je opět něco charakteristického pro ThinkPady, výjimku tak nové modely netvoří. Kromě standardní celosvětové jednoleté záruky, kterou "dostanete" s notebookem, je možné dokoupit až tříletou NBD onsite, tedy formu opravy, kdy k vám domů či do práce přijede následující pracovní den technik a notebook na místě opraví.

Co bude příště?

Každým dnem se očekává představení aktualizovaných modelů řady T a W, informace rozhodně nebudou chybět - zůstaňte s námi!

Byl pro vás článek přínosný?