Hlavní navigace

Thunderbolt je stále drahý, přesto se však šíří

24. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Extrémně rychlé datové rozhraní Thunderbolt, vyvinuté a propagované Intelem, by se konečně mělo dočkat masovějšího rozšíření. Momentálně jej využívá pouze Apple ve svých MacBoocích a Sony v modelu Z21, kde je ovšem použito proprietární řešení. To by se mělo změnit.

Některé notebooky oznámené na CESu s tímto rozhraním ale již také počítají, takže se snad konečně dočkáme větší nabídky rychlého příslušenství - možnosti, které Thunderbolt nabízí, jsou totiž tak rozsáhlé, že je nesmysl je přehlížet. Nabízí se třeba konečně použitelné externí grafické karty, které by dokázaly akcelerovat i obraz na integrovaném displeji notebooku, ne jen na externím monitoru, jak tomu bylo doposud. Jedno takové zařízení už na CESu 2012 ukazovalo MSI pod názvem GUS II (Graphics Upgrade System), což zmiňovali kolegové z ExtraHardware v nedávné novince, a Sony Vaio Z21 právě takovou externí grafiku (a optickou mechaniku) má také, což mu dodávalo možnost velmi slušného výkonu i přes miniaturní rozměry.

Externími grafikami to ale samozřejmě nekončí. Dalším lákadlem by mohly být univerzální a rychlé dokovací stanice / replikátory portů - nebyli bychom tak závislí na unikátních konektorech a drahých stanicích nekompatibilních nejen napříč výrobci, ale i modelovými řadami (nebo dokonce i různými generacemi jedné řady). Univerzální dock by šel připojit k čemukoliv, co by mělo příslušný port, a byl by to výrazně použitelnější než univerzální stanice připojované přes USB (což jsou ve většině případů spíše USB huby s jednoduchými zvukovými kartami).


Acer Aspire S5, Ultrabook nové generace s Thunderboltem

O několika nově oznámených počítačích, u kterých se můžeme těšit na integrovaný Thunderbolt, jsme vám již psali v našem zpravodajství z CESu. Jedná se momentálně o Acer Aspire S5 a zatím neznámé modely Lenova a Asusu, které by se měly objevit ve druhém kvartálu roku 2012. Gigabyte by navíc měl začít vyrábět desktopové základní desky se stejným rozhraním, což by jeho proliferaci mělo také trochu pomoci. A to všechno bude možné díky podpoře Thunderboltu v nové platformě Ivy Bridge.

A nezapomeňme také na konkurenci pro Thunderbolt v podání AMD, rozhraní Lightning Bolt (originální, že?), o které jsme vás také již informovali. Problém řešení Intelu zůstává nadále cena: podle Kitguru zvyšuje cenu notebooku o asi 30 amerických dolarů, takže se tohoto rozhraní zřejmě v blízké budoucnosti nedočkáme v levných patnáctipalcových noteboocích.

CES 2012 / Kitguru / DigiTimes

Byl pro vás článek přínosný?