Hlavní navigace

Thunderbolt se příští rok naučí napájet periférie. Zastane i roli Ethernetu

2. 12. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ačkoliv jsem zde v uplynulém roce byl na adresu Thunderboltu často poněkud skeptický, Intel toto rozhraní dál rozvíjí. Zvýšení maximální propustnosti na 20 Gb/s u Thunderboltu 2.0 ale nebude jediná novinka, která toto rozhraní potká. Řadiče, které Intel vyvíjí na příští rok pro platformu procesorů Broadwell, budou obsahovat další novinky.

První změnou bude, že periférie budou moci přímo z počítače či notebooku po kabelu dostat mnohem více elektřiny. Současná technologie dokáže napájet zařízení, která nemají vlastní připojení do elektrické sítě, pouze asi do spotřeby 10 W. To postačí jen na ty úspornější z možných periférií. Nové řadiče, které Intel uvede příští rok (v slajdech jsou označené jako Thunderbolt-LP), už budou schopné dodávat poměrně slušné napájení. Port Thunderbolt by s nimi měl utáhnout až 53 W, a to údajně se standardním kabelem.

O tuto funkci byl údajně dle Intelu značný zájem (pokud máte víc například externích disků, začnou napájecí adaptéry rychle obtěžovat). V dalších generacích řadičů se zřejmě schopnost napájet periférie vylepší. V Thunderboltu-LP pro Broadwell prý bylo posílené napájení přidáno relativně na rychlo, takže je hodně prostoru pro další pokroky, až Intel čipy pro tento účel pořádně vyladí (to by se údajně mohlo stát v roce 2015). Jasným námětem na další rozvoj by byla podpora pro napájení samotného počítače, jako má Dock Port založený na USB 3.0. Uvidíme, zda se v některém z příštích generací tato vymoženost objeví, a Thunderboltem bude možné nabíjet notebook z dokovacích stanic či stolních monitorů.

Řadiče Thunderbolt pro platformu Broadwell
Řadiče Thunderbolt pro platformu Broadwell 

Nový řadič by také měl být relativně úsporný. Při provozu si řekne o 1,5 W, podstatnější ale je, že by měl mít téměř neznatelnou spotřebu v klidu. Čip bude mít podporu pro Power Optimizer, tedy řízení spotřeby zavedené s Haswellem. Jeho cílem je zejména držet zařízení co nejdéle v režimu spánku. Pomocí Power Optimizeru dokáže notebook nastavit periody probouzení jednotlivých komponent tak, aby si svou práci pokud možno vždy odvedly naráz a neprobouzely procesor neustále. Notebook proto může dlouho zůstávat v nejúspornějších stavech a šetřit baterii. V takovém režimu by nový řadič měl spotřebovávat jen 1 mW elektřiny.

 

Thunderbolt přinese 10Gb/s síťování
Intel potřebuje s Thunderboltem nabídnout víc než masové rozšířené a levné USB 3.0. Řadiče Thunderbolt-LP proto budou umět jednu z věcí, které USB nikdy standardně neumělo. A to přímé propojení dvou počítačů, zapojení peer-to-peer. Standardním kabelem tedy budete moci sesíťovat dva počítače s Thunderboltem a sdílet tímto spojením data podobně jako u sítě Ethernet. Po stránce softwaru by se mělo vše tvářit transparentně, takže pro sdílení budou stačit standardní funkce operačního systému. Počítače tak budou moci sdílet i své tiskárny, soubory, či připojení k internetu.

Řadiče Thunderbolt pro platformu Broadwell
Řadiče Thunderbolt pro platformu Broadwell

Tato funkce přijde vhod, pokud je třeba rychle přenášet skutečně velké soubory (například nekomprimované video). Thunderbolt může nabídnout rychlost 10 Gb/s či vyšší, oproti 1 Gb/s u běžně dostupných drátových sítí. Půjde tedy o alternativu 10 Gb/s Ethernetu, který se běžných PC zatím neprosadil. Zajímavé je, že toto síťování přes Thunderbolt nebude fungovat jen s přímým propojením. Pracovat bude i pokud mezi počítače zapojíte jednu či více periférií (pochopitelně musí být průchozí, tedy mít dva porty). Ty tak bude zřejmě možné i sdílet mezi počírači. Je nicméně možné, že takové zapojení bude muset výrobce explicitně podporovat, a bude také vyžadovat novou generaci řadiče – slajdy v tomto ohledu mlčí.

Zdroj: VR-Zone

Byl pro vás článek přínosný?