Hlavní navigace

Tichý a účinný: Noctua NF-S12 a NF-P12

5. 12. 2007

Sdílet

Zdroj: Redakce

Novinky u NF-P12, balení

Seznámení a balení

V oblasti počítačových větráků existují tři hlavní aerodynamické parametry, průtok vzduchu, statický tlak a hluk. Chlazení počítače se však rozděluje na několik oblastí, každá má jiné priority. V oblasti chlazení uvnitř počítačové skříně je nejdůležitější poměr mezi hluk a průtokem vzduchu. Protože chladiče procesorů mají většinou husté žebrování, je důležité, aby ventilátor dosahoval vysokého statického tlaku.

Ventilátor Noctua NF-S12, který se na trh dostal někdy minulý rok, byl kompromisem mezi výkonem a hlukem. Nízký statický tlak a průtok vzduchu však neocenili majitelé chladičů s hustým žebrováním, proto bylo logickým krokem přijít s výkonnějším nástupcem NF-P12.

Oficiální fotky od Noctua. Klepněte pro zvětšení

Oba ventilátory jsou vybaveny ložisky Self-stabilising oil-pressure Bearing. Jedná se o fluidní ložiska s přídavným magnetem, který zabraňuje vibracím osy a tím pádem i nežádoucímu hluku. Zkratku SSO jste už určitě někde zahlédli:

Noctua NF-P12

Novější model se chlubí ještě třemi technologiemi pro zlepšení účinnosti a snížení hluku. Na první pohled si všimnete, že nová Noctua má úplně jiné lopatky. Ty prošly pečlivým vývojem a dokáží teď vyvinout vysoký statický tlak při hluku srovnatelném se starším modelem. NF-P12 používá devět místo u modelu S12 obvyklých sedmi lopatek. Ty jsou uzpůsobeny tak, aby vyvíjeli co největší statický tlak a průtok vzduchu. Při 1 300 otáčkách za minutu vytvoří 1,68mm H2O, čehož dle výrobce běžné větráky dosáhnou někde u 1 600 otáček za minutu.

Zvýšení počtu lopatek by také zvýšilo hluk, NF-12 s ním ale bojuje pomocí technologie Vortex-Control-Notches. Zářezy po okrajích lopatek rozmělní turbulence, zlepší proudění vzduchu kolem lopatek a tím pádem snižují aerodynamický hluk.

Noctua šla v honbě za redukcí hluku ještě dál. Při každém přechodu z jedné cívky na druhou dostává rotor točivý puls. Každý puls vyvolává deformaci celé struktury ventilátoru. V závislosti na otáčkách za minutu se to může projevit ve slyšitelném hluku. Systém SCD (Smooth Communication Drive) umožňuje plynulejší přechody mezi cívkami a tím i snižuje celkový hluk, který ventilátor vydává.

Parametry NF-P12 NF-S12
rozměry 120 × 120 × 25 mm 120 × 120 × 25 mm
ložiska SSO-Bearing SSO-Bearing
geometrile lopatek Nine Blade Design with VCN Straight-Blade-Design
otáčky (+/- 10%) 1 300 ot./min 1 200 ot./min
otáčky s L.N.A. (+/- 10%) 1 100 ot./min 600 ot./min
otáčky with U.L.N.A. (+/- 10%) 900 ot./min  
průtok vzduchu 92,3 m3/h 81 m3/h
průtok s L.N.A. 78,5 m3/h 41 m3/h
průtok s U.L.N.A. 63,4 m3/h  
hlučnost 19,8 dB(A) 17 dB(A)
hlučnost s L.N.A. 16,9 dB(A)  
hlučnost s U.L.N.A. 12,6 dB(A)
statický tlak 1,68 mm H2O  
statický tlak s L.N.A. 1,43 mm H2O  
statický tlak s U.L.N.A. 1,21 mm H2O  
spotřeba 1,08 W 1,44 W
proud 0,09 A 0,12 A
rozsah napájení 12 V 4-13 V
MTBF > 150 000 h > 150 000 h
příslušenství Ultra-Low-Noise Adaptor (U.L.N.A.) Ultra-Low-Noise Adaptor (U.L.N.A.)
Low-Noise Adaptor (L.N.A.) 4 gumové trny
4 gumové trny 3:4 pin redukce
3:4 pin redukce 4 šrouby
4 šrouby  
záruka 6 let 6 let

Balení

Od použitých technologií si odskočíme k balení obou ventilátorů. Vnější obal se téměř neliší, až na to, že krabice novějšího modelu je vzadu rozevíratelná a najdete zde podrobné informace o použitých technologiích.

Rozevíratelný obal u NF-P12

Noctuu musím pochválit za výborně zpracované balení. Po vysunutí z vnějšího obalu uvidíte, že je chladič uložen v tvarovaném průhledném plastu. Vše je jednoduše dostupné a také ukliditelné zpět.

Noctua NF-S12 má přibaleny dvě redukce: 3pin na 12V napájecí konektor a U.L.N.A. (Ultra-Low-Noise Adaptor), která slouží ke snížení otáček ventilátoru z 1 200 na 600 za minutu. NF-P12 je v příslušenství o něco bohatší. Balení obsahuje tentokrát tři redukce, 3pin na 12V napájecí konektor, U.L.N.A. a L.N.A. (Low-noise-Adaptor). L.N.A. snižuje otáčky z 1 300 na 1 100 a v nejtišším režimu (U.L.N.A.) dosáhnete 900 otáček za minutu.

Příslušenství k ventilátoru Noctua NF-S12-1200

Příslušenství k ventilátoru Noctua NF-P12 (modrá redukce je U.L.N.A., černá je L.N.A.)

Jinak je příslušenství stejné, aby byl seznam kompletní zbývá nám vyjmenovat 4 šroubky k uchycení ventilátoru a 4 gumové trny ke snížení vibrací.

Testovací sestava, testy

Testy

Chladiče jsem testoval mimo skříň, proudění vzduchu jsem alespoň simuloval dvěma dalšími opodál umístěnými 12cm větráčky. Jako referenční chladič jsem použil Cooler Master GeminII, ale srovnání účinnosti jsme na doporučení výrobce provedli na více pasivech (Coolink Silentator zastoupil typický věžové konstrukce ala Scythe Ninja nebo Noctua NH-U12 a ThermalRight IFX-14 pak ukázal vliv na obřím pasivu). Účinnost ventilátorů jsme vyzkoušeli také s přetaktovaným procesorem. Pro srovnání jsem do testu zařadil ještě levné ventilátory Primecooler.

Údaje o teplotě jsem zaznamenával programem CoreTemp, který dokáže číst teplotu přímo z jádra. Pro stejný účel by mohl posloužil i program RightMark CPU Clock Utility. Údaje od senzorů na desce, které jsem snímal pomocí utility Asus Probe se lišili až o deset stupňů od reálné teploty uvnitř jádra. Proto jsem tyto údaje vynechal, i když je naměřené najdete v tabulce všech výsledků. Jak moc vedle jsou měření senzorů Asusu se můžete podívat na grafu níže.

Procesor Intel Core 2 Duo E6750 @ 2,66 GHz, 8× 333 MHz, 1,225 V
Intel Core 2 Duo E6750 @ 3,6 GHz, 8× 450 MHz, 1,45 V
Základní deska Asus P5K-E WiFi AP
Čipová sada Intel P35
Grafická karta ATI Radeon X1600 XT 256 MB s AeroCool VM-101
Chlazení Chladiče:
Cooler Master GeminII
ThermalRight IFX-14
Coolink Silentator
Ventilátory:
2× Noctua NF-S12-1200 pro chladiče
2× Noctua NF-P12
(2× PrimeCooler 1 500 rpm pro proudění kolem testovací desky)
Pevný disk WD Caviar SE16 250 GB
Paměť 2× 1 GB Kingston HyperX DDR2-800 Ultra Low Latency CL3 @ 4-4-4-15
Zdroj Silverstone Decathlon DA750
Operační systém Windows Vista Ultimate, 32-bit

V idle režimu už pravděpodobně teplota nešla vzduchovým chlazením příliš snížit, dosažené teploty všech tří ventilátorů se příliš neliší. V zátěži už se ale ukázalo lepší proudění vzduchu a statický tlak u NF-P12. Nový větrák Noctua pokořil i PrimeCooler na velmi hlučných 1 500 otáčkách za minutu:

Jednoznačná ukázka kvality ventilátorů Noctua, NF-S12 byl o 2 stupně horší, ale měl o 900 otáček za minutu méně!

Tento graf nám ukazuje účinnost dvou ventilátorů NF-P12 o různých otáčkách za minutu. Rozdíly nejsou tak velké, jak bychom čekali, protože ...

... teprve po přetaktování dochází k využití velkého proudu vzduchu (a tedy i vysokých otáček).

Teplot v idle režimu si nevšímejte, zde se větráky neměly jak projevit (a ten jeden stupeň může udělat jakákoli nenápadná činnost Windows na pozadí), v zátěži se pak účinnost P12 vcelku jasně projevuje. Pro srovnání ještě (zátěž na přetaktovaném Core 2 Duo):

Na Silentatoru se teploty liší méně. Zřejmě je to způsobeno menší hustotou žebrování, pro něž stačí NF-S12, a nedává tak výhodu NF-P12.

Srovnání stejného ventilátoru na různých chladičích dopadlo zajímavě. Rozdíl mezi Thermalright IFX-14 a GeminII, který se objevil u NF-S12, bych čekal spíše u NF-P12. Novější model by měl využít většího statického tlaku a průtoku vzduchu ale zřejmě se tak nestalo.

V průběhu testování se však žádné kombinaci chladiče a ventilátoru, nepovedlo snížit teplotu pod 36,5 stupně, takže jsme se zřejmě dostali na hraniční hodnotu a lepší výkon větráků bychom na mohutném IFX-14 využili asi jen v případě mnohem větší tepelné zátěže pro tento pasiv.

Vyhodnocení

Vyhodnocení

NF-P12 vydává na základních otáčkách (1 300 ot./min) slabounké vrčení, to však přehluší aerodynamický hluk lopatek. Můžu potvrdit, že všechny technologie zmiňované na začátku fungují - zvuk je pravidelnější a lopatky méně vibrují.

Jsou to však zvuky, které vás nebudou nijak iritovat. Navíc, jak jste v grafech viděli, účinnost je velmi dobrá i při 1 100 ot./min a v případě GeminII a nasazení dvou větráků docela stačilo i 900 ot./min. Díky nižším otáčkám a menšímu počtu listů je však samozřejmě předchozí NF-S12 tišší.

V testu jsme použili i 1 500otáčkové PrimeCoolery, těm se však ale příznivci tichých počítačů musí vyhnout. Tyto větráky posloužili jako příklad běžných a levných ventilátorů, slabý poměr účinnost/hlučnost dobře kontrastoval s novými P12 od Noctua.

Pokud tedy nepotřebujete opravdu výkonné chlazení, můžu NF-S12 stále jen doporučit jako velice tichý a účinný ventilátor, který postačí pro většinu situací.

Pro náročnější účely (například přetaktování) se už spíše hodí NF-P12, která se díky vyššímu statickému tlaku a průtoku vzduchu dá lépe použít pro chladiče s hustým žebrováním. Cenový rozdíl je kolem 20 korun, takže vaše rozhodnutí stojí jen na vašich prioritách.

Noctua NF-P12

+ vysoký výkon při nízkých otáčkách
+ dobrý poměr účinnost/nízká hlučnost
+ snadná možnost volby 900, 1 100 nebo 1 300 ot./min
 – cena

Noctua NF-S12-1200

+ naprosto tichý
+ jde použít i jako skříňový ventilátor

- cena

Kompletní výsledky

Výsledků jsem naměřil mnohem více, klepnutím na náhled níže se můžete ponořit do XLS tabulky:

 

Za zapůjčení ventilátorů Noctua NF-S12 a NF-P12 děkujeme rakouské společnosti RASCOM Computerdistribution Ges.m.b.H:

Byl pro vás článek přínosný?