Hlavní navigace

Tip: Co je morfém? Nový encyklopedický slovník vám vysvětlí termíny spojené s češtinou

3. 5. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Každý chybuje a chybovat při psaní není vůbec těžké, neboť čeština se řadí ke složitým jazykům. Obsahuje celou řadu pravidel, která ale porušuje řada výjimek. Čeština je zatížena skloňováním (má rovnou sedm pádů) i časováním a hojným používáním předpon a přípon, které pak upravují význam slov. Jedná se o tzv. flektivní jazyk.

Čeština jako taková funguje jiným způsobem než např. angličtina, jež se řadí mezi analytické jazyky. (Více o dělení jazyků se dozvíte např. v Encyklopedii lingvistiky, který spravuje a vytváří Katedry obecné lingvistiky na Filozofické fakultě Univerzity Palackého.) Není ani snadné vyznat se v tom, jak se nazývají různé jevy.

Sami možná občas hledáte pomoc v Internetové jazykové příručce, která se skládá z výkladové a slovníkové části. V tom případě by vám mohl přijít vhod také Nový encyklopedický slovník češtiny online. Jak název napovídá, tento slovník vysvětluje termíny spojené s jazykem. Pokud např. nevíte přesně, co je transliterace, vysvětlení ve slovníku naleznete. Dílo obsahuje 1 568 hesel, jež vysvětlují přes 7 000 lingvistických termínů.

Autorský tým v předmluvě uvádí: „Nový encyklopedický slovník češtiny online se pokouší shrnout a vyložit nejdůležitější otázky struktury, fungování a vývoje češtiny i jejího popisu a všímá si přitom jak její mluvené a psané podoby, tak šíře jejích variet.“ Není podle nich určen jen odborníkům a odbornicím, ale také laické veřejnosti, která má o jazyk zájem.

Neskládá se navíc pouze z vysvětlujícího textu, některá hesla doplňují audiovizuální materiály. Samotný slovník má na svědomí Ústav českého jazyka Filozofické fakulty Masarykovy univerzity ve spolupráci s Bohemikem při Ústavu slavistiky na univerzitě v Řezně. Jedná se o významné kolektivní dílo, na němž se podílelo 191 autorek a autorů. Elektronickou verzi vytvořilo Centrum zpracování přirozeného jazyka Fakulty informatiky Masarykovy univerzity. Skvělé je, že lze tento unikátní slovník používat zdarma.

Byl pro vás článek přínosný?