Hlavní navigace

Tip: Jak po instalaci Creators Updatu ve Windows 10 ušetřit 25 GB místa?

13. 4. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft připravil další fázi Windows 10. Třetí velká aktualizace se jmenuje Creators Update a přináší desítky menších i větších novinek. Od úterý bude aktualizace postupně dostupná skrz Windows Update. Pokud ji tam ještě nevidíte, můžete si ji nainstalovat ručně. V následujících dnech či týdnech ji však dostanete automaticky. Každá podobná aktualizace znamená upgrade systému. Windows se v takovém případě nainstaluje znovu a nakopíruje si nastavení a data z původní verze. Předchozí instalaci pak ponechá ve složce Windows.old v kořenu disku. Můžete ji smazat ručně, čistší řešení je ale využít integrovaný systémový čistič. Předchozí instalace zabere i přes 20 GB, další více než 3 GB mají na svědomí instalační soubory. Pokud vám Windows 10 po instalaci Creators Updatu běží bez problémů a potřebujete (typicky na menším SSD) ušetřit místo, můžete staré soubory smazat ručně.

Ve Windows 10 Fall Creators Update můžete starší instalaci systému odstranit také novým nástrojem v Nastavení.

Jak na to?

  1. Na ploše otevřete Tento počítač, klikněte pravým tlačítkem na Místní disk (C:) a vyberte Vlastnosti.
  2. Na první kartě klikněte na tlačítko Vyčištění disku.
  3. Dále na tlačítko Vyčistit systémové soubory. Tuto volbu budete muset potvrdit administrátorským oprávněním.
  4. Zatrhněte Předchozí instalace systému Windows a Dočasné instalační soubory systému Windows a potvrďte OK.
  5. Nakonec ještě budete muset odsouhlasit, že víte, co děláte. Soubory odstraňujte opravdu jen, pokud vám Windows běží několik dní bezchybně.

PS: Kdo chce rychleji odstranit předchozí instalaci, může v Příkazovém řádku nebo PowerShellu se správcovým účtem zadat příkaz: RD /S /Q %SystemDrive%\windows.old

Byl pro vás článek přínosný?