Hlavní navigace

Tip: Jak skrýt ikonu Windows Defenderu v oznamovací oblasti? [Windows 10]

27. 6. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
V Creators Updatu začala říkat, co si myslí o tom, když vypnete některé doplňkové funkce antiviru.

Byly časy, kdy integrovaný Defender ve Windows nedával o sobě skoro vůbec vědět. Poslední verze Windows 10 však umístily do oznamovací oblasti ikonu, která vám umožňuje aplikaci rychle spustit, ale také vás informuje o stavu počítače. Stavy jsou dva a na případné nebezpečí vás kromě ikony přirozeně upozornění ještě vlastní informační pruh. Situace se změnila specificky v Creators Updatu (v1703). Ačkoli Windows Defender mnoho možností nastavení nenabízí, aspoň v pár ohledech jeho chování můžete změnit. Konkrétně lze vypnout, aby do Microsoftu posílal informace o potenciálních bezpečnostních incidentech (Cloudová ochrana). Dále můžete zakázat automatické odesílání souborů Microsoftu, o nichž si antivirus myslí, že by mohly obsahovat škodlivý kód. Tip: Jak zjistíte, kterou verzi a edici Windows 10 používáte? Tyto předvolby budou vypínat zejména ti, kdo si více hlídají soukromí. Ačkoli si myslím, že je vypnutí těchto funkcí zcela férové, Microsoft si to zřejmě nemyslí. Ve Windows 10 Creators Update totiž ikona Defenderu v oznamovací oblasti v reakci zobrazí výstražný trojúhelník. Dostávám se k podstatě. Samotná ikona vedle hodin mi nevadí, ale jsem člověk, jehož velmi znervózňuje, když má více či méně na o

Jak vypnout ikonu Windows Defenderu v oznamovací oblasti?

Postup je prostší, než si myslíte. V nastavení programu předvolbu kupodivu nenajdete. Spusťte raději Správce úloh (např. klávesovou zkratkou Ctrl+Shift+Esc). V oddílu Po spuštění najděte položku s ikonou aplikace, kde je jako název uveden Windows Defender notification icon. Např. v kontextové nabídce klepněte na Zakázat. Pokud v budoucnu budete chtít ikonu zase vídat, postup opakujte, jen pak na konci klepněte na Povolit.

Zobrazování ikony zajišťuje tato položka po spuštění Zobrazování ikony zajišťuje tato položka po spuštění

Při příštím spuštění počítače se už Windows Defender vedle hodin neukáže. Místo toho bude pouze poslušně hlídat počítač na pozadí. Podotýkám, že ochranu v reálném čase tímto nevypnete. Uvedenou akcí pouze zakážete zobrazování ikony aplikace v oznamovací oblasti.

Byl pro vás článek přínosný?