Hlavní navigace

Tip: nejlepší klávesnice pro Mac za polovinu ceny

7. 7. 2020

Sdílet

Zdroj: Cnews.cz
Pokud máte velké nároky na kvalitní klávesnici a nehledáte primárně herní model, výběr je docela těžký. A pro uživatele Applu je nabídka ještě horší, neboť ergonomické rozložení s numerickým blokem má v podstatě pouze Apple Magic Keyboard za cenu od 4000 Kč výše. A když preferujete drátové provedení, nepochodíte ani u Logitechu.

Velmi dobrou náhradou je klávesnice LMP USB Keyboard. LMP je švýcarská firma vyrábějící příslušenství pro produkty Applu, přičemž se podle svých slov snaží zaplnit mezeru mezi drahým originálem a levnými doplňky.

Originální stará klávesnice k Macu mi přestala fungovat, takže jsem na doporučení koupil klávesnici LMP a mohu srovnávat. Obě mají příjemný nízký profil a jejich provedení je velmi podobné, obě jsou k dostání v bílé i tmavě šedé barvě. Tmavá varianta je příjemnější a má čitelnější znaky.

Originální model je o něco tenčí a LMP zase více nakloněné pro příjemnější psaní. Kdybych vybíral jen podle dotyku, sáhl bych po LMP, případně bych neviděl rozdíl. Provedení těla je hliníkové v obou případech. Stejné jsou také přídavné porty USB na bocích.

Krom standardních funkčních kláves je na klávesy F13 a F14 namapována funkce Otisk obrazovky, resp. Otisk výřezu obrazovky. Dobrou zprávou je, i LMP má tvar kláves podle standardu ISO i originálně vygravírovanou diakritiku. Klávesnice má tedy dvouřádkový Enter tvaru obráceného L a krátký levý Shift. Českou verzi případně poznáte podle kódu 18263. Výrobce dělá i verzi ANSI s jednořádkovým Enterem.

ISO, diakritika i české qwerty

Česká varianta přijde v balení s fyzickým rozložením QWERTZ, ale je velmi jednoduché ty dvě klávesy vyloupnout a prohodit, abyste získali české QWERTY. Pokud tedy jako já patříte k té menší polovině uživatelů, kteří preferují QWERTY.

Tip: Jak přepnout klávesnici na jiné rozložení

Nová dnes prodávaná verze Apple Magic Keyboard se lehce liší. Má totiž horní řadu funkčních kláves stejně vysokou jako ostatní tlačítka, což k ergonomii moc nepřispívá a jde hlavně o design. Také je již bezdrátová přes rozhraní Bluetooth, ale dostanete k ní i kabel s koncovkou pro Lightning. A hlavně stojí pro Apple typicky vysokou cenu.

Klávesnice od LMP je drátová s koncovkou USB-A a je stejně dobrá jako ta od Applu. Přitom stojí méně než polovinu. Při pohledu hodně zblízka je patrná trošku menší kvalita gravírování, ale z běžné vzdálenosti to nepoznáte. Chybělo mi pouze podsvícení, což ale také platí i pro originál. Odezvu tlačítek i zdvih má perfektní. Pro použití na Windows může být problematická absence klávesy Insert.

Klávesnici má v nabídce velmi málo obchodů. Před koupí mi poskytl užitečné rady Miloš Bártů z eshopu MacZone, kde jsem ji nakonec nezakoupil jen kvůli absenci Zásilkovny v možnostech doručení. Seženete ji i na pár dalších místech.

zdroj: vlastní, MacZone

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.