Hlavní navigace

Tip: Nelíbí se vám nová domovská obrazovka v Kindlu? Vraťte se k prostému seznamu

16. 3. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Máte-li některý z novějších Kindlů, je pro něj rovněž dostupný software řady 5.7. Dříve či později se vám nainstaluje automaticky, přičemž těmto upgradům nelze efektivně zabránit. Leda byste zařízení nikdy připojili k síti. Jinak je běžné, že vám Kindle pár dní leží na stole, vy jej posléze vezmete do ruky a čtečka hrdě hlásí, že byla automaticky aktualizována. Což ve většině případů nevadí.

Připadá vám nová domovská obrazovka užitečná?
Připadá vám nová domovská obrazovka užitečná?

Amazon v březnu vydal software ve verzi 5.7.3, který je určen e-čtečkám Kindle Voyage a Paperwhite 2 a 3. Nevíte, jaký Kindle máte? Mrkněte sem. Případně se podívejte, jak zařízení aktualizovat ihned manuálně.

Tentokrát ale musím říct, že upgrade nevidím jako příliš přínosný. Paperwhite 2 mi subjektivně připadá pomalejší, zejména při označování a zvýrazňování textu. Se svými zkušenostmi se případně podělte v diskuzi. Aktualizace softwaru dále nabízí několik viditelných novinek, především pak novou domovskou obrazovku. Ta je však v Česku málo využitelná. Doporučuje vám totiž e-knihy na Amazonu.

Lze přitom bezpečně předpokládat, že většina uživatelek a uživatelů nečtou primárně anglické knihy, tudíž ani nenakupují na Amazonu. Navíc je část prostoru věnována službě GoodReads, která přitom není integrována zcela ideálně – já proto raději navštěvuji webovou verzi. Opět, pokud ji nepoužíváte, jen zabírá cenný prostor. Do klasického přehledu v Kindlu uložených knížek se tak oproti dřívějšku dostanete klepnutím navíc.

Návrat ke staré domovské obrazovce

Dobrá zpráva zní, že se lze vrátit k tomu, aby jako domovská obrazovka byl nastaven obyčejný seznam v zařízení přítomných knih a dokumentů. Jen je tato možnost zručně zakopána hluboko do spletitého nastavení. Otevřete tedy hlavní nabídku a klepněte na Settings | Device Options | Personalise Your Kindle | Advanced Options a předvolbu Home Screen View zrušte přepnutím na Off.

Klasický seznamu knih může sloužit jako domovská obrazovka, jen zrušte předvolbu Home Screen View
Klasický seznamu knih může sloužit jako domovská obrazovka,
jen zrušte předvolbu Home Screen View

Odteď pokaždé, když klepnete na tlačítko se symbolem domku, vrátíte se na seznam svých knih uložených v zařízení. K dalším novinkám ve verzi softwaru 5.7 se řadí font Dyslexic a také nabídka s rychlými předvolbami, kde nechybí ovládání jasu, vyvolání synchronizace nebo přepnutí do režimu letadlo. Více informací naleznete na webu Amazonu.

Klasický seznam knih je nyní k dispozici pod tlačítkem s domkem
Klasický seznam knih je nyní k dispozici pod tlačítkem s domkem

Byl pro vás článek přínosný?