Hlavní navigace

Tip: Obtěžují vás neustálé žádosti o odběr oznámení z webů? Vypněte je

17. 7. 2020

Sdílet

Leze vám neustálé vnucování oznámení na nervy? Web se vyvíjí, což je trend pozitivní, nicméně pokud jsou pro vás oznámení zbytečnou funkcí, pro klid na duši bude lepší, když se oznámení webových aplikací zbavíte.

Poté, co web jako platforma nabídl možnost zobrazovat oznámení, se o distribuci obsahu touto cestou pokouší řada stránek. Je to pochopitelné a v některých případech o to vy sami stojíte. Problém spočívá v tom, že vás častěji žádost nezajímá, protože jste např. stránku navštívili jen výjimečně nebo novinky odebíráte jiným kanálem.

Dnes už k problematice máme alespoň nějaká tvrdá data. V roce 2019 Mozilla uvedla, že v rámci měsíc trvající studie uživatelky a uživatelé Firefoxu výzvu k zobrazování oznámení akceptovali jen ve 3 % případů. V létě 2020 zase Google vyhodnotil několik kategorií vyloženě škodlivých typ oznámení a začal příslušné žádosti v Chromu blokovat.

Přirozeně najdeme případy, kdy jsou oznámení žádoucí. Typicky chceme být upozorněni na nové zprávy v komunikátorech jako Messenger, Skype nebo WhatsApp. Je vždycky dobré si osobní informační prostor nastavit tak, aby nás nezahlcoval (natož nerelevantním obsahem). Prohlížeče samy zatím žádosti z větší části nefiltrují, ale jejich nastavení může ovlivnit, aby vám vyhovovalo lépe.

Chrome

Google svůj Chrome vybavil dlouhou sekcí typů obsahů, jež lze vypínat. Otevřete Nastavení | Ochrana soukromí a zabezpečení | Nastavení webu | Oprávnění | Oznámení. Vyberte si ze dvou způsobů chování prohlížeče.

Buď žádosti o oznámení úplně zatrhněte předvolbou Weby mohou žádat o oprávnění zasílat vám oznámení, nebo zvolte mírnější variantu Použít méně rušivou zprávu. V tom případě se nebude ukazovat tradiční výzva k aktivaci oznámení, jen v adresním řádku spatříte informaci o blokaci žádosti. Klepnutím vyvoláte dialog, kde oznámení povolíte.

Tohle bude pro většinu lidí zřejmě dobrý kompromis. Svá rozhodnutí ohledně povolení nebo zablokování oznámení u konkrétních webů můžete v uvedené sekci nastavení Chromu kdykoli změnit.

Firefox

Ještě před pár lety jste zobrazování žádostí o příjem oznámení natvrdo vypnuli jedině pomocí zvláštní stránky s předvolbami about:config pro pokročilé. Od té doby už Firefox poskytuje přívětivější cestu přes standardní nastavení aplikace, kam se takzvaně doklikáte.

V hlavní nabídce zvolte Možnosti, dále Soukromí a zabezpečení | Oprávnění | Oznámení. Příjem oznámení můžete přerušit po dobu trvání stávající relace, nejedná se však o trvalé řešení. Pokud prahnete po něm, klepněte na tlačítko Nastavení vedle Oznámení a v plovoucím okně povolte předvolbu Blokovat nové žádosti o povolení posílat oznámení.

Na rozdíl od Chromu ve Firefoxu nelze zvolit méně rušivé žádosti o zobrazování oznámení. Kdybyste ale chtěli na některých webech oznámení využívat, můžete stránku manuálně přidat na seznam v uvedením plovoucím okně, případně dočasně povolte zobrazování žádostí (a pak ho znovu zakažte).

Opera

Protože se jedná o prohlížeč založený na Chromiu, nečeká vás řádné překvapení. Používáte-li jděte do Nastavení | Ochrana soukromí a zabezpečení | Nastavení webu. V sekci Oprávnění | Oznámení najdete stejný obsah jako ve Chromu. Opera jej převzala, jen lehce upravila grafickou podobu.

Žádosti o oznámení tedy buď nekompromisně zakažte předvolbou Weby mohou žádat o oprávnění zasílat vám oznámení, nebo zvolte mírnější variantu Použít méně rušivou zprávu. V Opeře druhá předvolba není přeložená do češtiny, ale jedná se o stejnou funkci jako ve Chromu.

Byl pro vás článek přínosný?