Hlavní navigace

Tip: Zamkněte své soubory ve OneDrivu do virtuálního trezoru

8. 10. 2019

Sdílet

Elegantní integrované řešení ochráním vaše soubory ve OneDrivu. Kdyby k němu někdo získal přístup, trezor se stává posledním ochranným prvkem. Jedná se o další vrstvu ochrany, komu je ale určená?

Za určitou formu trezoru můžeme považovat celou cloudovou jednotkou. Je chráněna uživatelským jménem a heslem, aspoň podle Microsoftu ale může být užitečné zamykat věci ještě hlouběji. Do OneDrivu proto přidává osobní trezor. Poprvé o něm promluvil začátkem léta, kdy představil i novou podobu placených tarifů. Oproti původnímu plánu, podle něhož měla být funkce dostupná do konce roku, se Microsoft dostal do předstihu a osobní trezor je dostupný všem už dnes.

Chráněný prostor ve OneDrivu

Funkce s názvem Osobní trezor ve OneDrivu vytváří speciální složku. Je totiž chráněna další heslem nebo jiným zabezpečovacím prvkem. Může jít o PIN, otisk prstu, schválení v aplikací Authenticator, ale také jednorázový kód zaslaný e‑mailem či SMS. Poslední dvě možnosti z bezpečnostního hlediska spíše nedoporučujeme. Přihlášením do trezoru vás provede aplikace, kterou používáte.

Trezor je dostupný na webu, mobilech, dále pak jen ve Windows 10, tj. Microsoft zatím vynechává macOS a starší verze Windows. Na počítačích se trezor ukládá na jednotku šifrovanou BitLockerem, pokud je k dispozici, ale jen používáte-li Windows 10 verze 1903 nebo novější.

Při nečinnosti se Trezor se sám zamkne – po dvaceti minutách na webu, po třech na mobilu. Tyto parametry lze změnit na mobilu. Mimochodem, funkci lze úplně vypnout přes webové rozhraní. Mobilní klienty OneDrivu pak podporují skenování dokumentů přímo na bezpečné místo, aby se vám jen tak nepovalovaly v telefonu. Soubory z trezoru pak nemohou být s nikým sdíleny, takže v tomto ohledu k omylu nemůže dojít.

Omezení trezoru

Ovšem pozor, funkce je značně omezená, pokud si nepředplácíte Office 365. Specificky do trezoru zamknete maximálně tři soubory, a to nejen v případě bezplatné varianty, ale i pokud si platíte základní tarif, který kapacitu OneDrivu rozšiřuje o 100 GB. To je drastické omezení a trezor je skutečně zde jen jako ukázka. Pakliže si předplácíte Office 365, ukládat už můžete neomezeně, resp. do vyčerpání kapacity OneDrivu.

Před nenechavci můžete přitom aspoň v mobilu lze omezit přístup k celému OneDrivu. Dále můžete používat jiná bezplatná řešení pro šifrování souborů tak, aby nebyly v jednotce uložené v čitelné podobě.

Byl pro vás článek přínosný?