Hlavní navigace

Tip: poperte se s nastavením výchozího prohlížeče ve Windows 8

2. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dvě prostředí někdy skutečně působí zmatky, zejména, když se s Windows 8 teprve seznamujete. Vůbec zajímavě kombinace Metra a desktopu zapůsobila na prohlížeče. Co si budeme nalhávat, na počítači dnes nezapínáme skoro žádné další programy. Dokonce i chatování si odbudeme v prohlížeči, natož pak čtení a psaní e-mailů. Webové služby zkrátka vládnou. Ve Windows 8 se ovšem musíte rozhodnout, který z prohlížečů budete používat.

Teď nemyslím různé značky, ale verze pro různé platformy. I výchozí volba, předinstalovaný Internet Explorer, je k dispozici jak pro desktop, tak pro čerstvé dotekové prostředí. Desktopový Internet Explorer 10 se od svého předchůdce liší minimálně, podle dvou srovnávacích obrázků byste ty dva od sebe nerozeznali. Přestože ve verzi pro desktop nabízí vlastně jen důležitá vylepšení pod kapotou, jeho doteková podoba pro hranaté rozhraní naopak nemá nic společného s desktopovou a obsahuje úplně nové prostředí.

 

Samozřejmě, že ne všechny prohlížeče obsahují verzi pro Metro. Opera k němu zatím nepřičichla, Firefox se nachází ve fázi testování, vyzkoušet ho nicméně můžete. Google již dotekový Chrome vydal.

Kterou edici IE spustí tato ikona?
Kterou edici IE spustí tato ikona?

Trable s výběrem

Když si do počítače přidáte prohlížeč, který Metro podporuje, můžete narazit na drobný problém. Jak dotekovou edici spustit? Ikona na ploše vás přenese do běžného rozhraní. To platí i pro Internet Explorer. Aplikace sama rozhodne, jaké prostředí vám ukáže, podle toho, v jakém režimu se nacházíte. V desktopu spustí desktopový prohlížeč, v Metru zase dotekový. Zásada číslo jedna tedy zní, že dotekový prohlížeč se spouští vždy dlaždicí.

Jak je ale možné, že zatímco IE se spustí v dotekovém režimu, Chrome vás přepne zpátky do desktopu, přestože jste klepli na dlaždici v Metru? Předchozí poučka platí, váže se k ní avšak další pravidlo.

Dotekové prostředí, to je velká novinka IE10
Dotekové prostředí, to je velká novinka IE10

Jen výchozí prohlížeč můžete používat v dotekovém režimu. V Metru tedy nelze provozovat dva souběžně. Dává to smysl, uživatel tabletu by asi byl zmatený, kdyby se měnily asociace. V současnosti to funguje tak, že žádný prohlížeč není k dispozici čistě pro Metro. Naopak, je vázán na desktopovou verzi. Jestli chcete Chrome pro Metro, musíte si tím pádem nainstalovat Chrome normálně v desktopu. Po instalaci se prohlížeč obvykle ptá na to, zda ho chcete nastavit jako výchozí, žádost tedy potvrďte.

Upravte chování Internet Exploreru 10

Internet Explorer má ve Windows 8 nicméně výsadní postavení. Oproti ostatním aktuálně nabízí docela široké možnosti v tom, jak se budou jeho dvě podoby chovat. V Úvodní obrazovce psaním vyhledejte dialog Možnosti Internetu. Přepněte se na kartu Programy. Hned v úvodu si všimněte předvolby Otevírat dlaždice aplikace Internet Explorer na ploše. Povolte ji a verze IE pro Metro jako by přestala existovat.

Najděte dialog Možnosti Internetu
Najděte dialog Možnosti Internetu

Podotýkám, že tato předvolba je logicky zpřístupněna tedy, když je IE nastaven jako výchozí prohlížeč. Jak ikona na ploše, tak dlaždice v Metru pak otevře desktopový Internet Explorer.

Microsoft ve výrobě určil, že se jeho browser bude spouštět podle typu prostředí. Standardně proto v Možnostech Internetu naleznete vybranou předvolbu Rozhodne aplikace Internet Explorer. V kolonce Zvolte způsob otevírání odkazů můžete ale chování změnit. Když označíte Vždy v aplikaci Internet Explorer, budou se odkazy otevírat v edici prohlížeče pro Metro. Tato předvolba neovlivňuje běžné otevírání prohlížeče ikonou. Ikona na ploše bude nadále otevírat IE pro desktop.

Úprava chování Internet Exploreru ve Windows 8
Úprava chování Internet Exploreru ve Windows 8

To stejné platí pro Vždy v aplikaci Internet Explorer na ploše. Když klepnete na nějaký odkaz, otevře se pokaždé v IE pro desktop. Dlaždice v Metru nicméně bude nadále spouštět dotekovou verzi.

Byl pro vás článek přínosný?