Hlavní navigace

Tip: Jak zašifrovat úložiště ve Windows 10 Home? Zkuste Veracrypt

9. 10. 2019

Sdílet

Nástroj pro šifrování úložiště není součástí nejlevnější a v domácnostech nejběžnější edice Windows. S bezplatným nástrojem VeraCrypt to ale zvládnete také.

Otázku, zda šifrovat úložiště počítače, bychom teoreticky řešit neměli. Zkrátka by už šifrování mělo být standardem, což se např. stalo ve světě mobilů. Běžný počítač s Windows ale úložiště zašifrované nemá, což by vás mohlo trápit v případech, kdy vám stroj bude zcizen, případně ho jen ztratíte. Na úložišti by pak někdo mohl najít spoustu osobních až vysoce citlivých dat. Šifrovací nástroj Bitlocker ve svých systémech Microsoft nabízí od Windows Vista, i v roce 2019 si ho ale stále schovává pro edici Pro a vyšší v případě Windows 10 a 8. Pro pořádek dodávám, že ve Windows Vista a 7 jste dokonce museli disponovat edicí Ultimate či Enterprise. Běžný počítač s edicí Home dodnes zůstává nezajištěný. Existují naštěstí ověřené a bezplatné nástroje, které vám se šifrováním pomohou. Přiblížíme si ověřený VeraCrypt s otevřeným zdrojovým kódem. Funguje nejen v nejnovějším Windows 10 ale také ve starších verzích Windows nebo v alternativních systémech.

Co potřebujete vědět předem?

Než si své úložiště v počítači zašifrujete, je nutné upozornit na několik faktorů:

  • Při každém spuštění počítače budete muset zadat heslo, pokud zašifrujete systémový disk. Což je tedy cíl. Lepší zabezpečení jde prakticky vždycky na úkor pohodlí.
  • Pokud heslo zapomenete, ztratíte přístup k datům uloženým na zašifrované jednotce.
  • Pro možnost obnovy přístupu k zašifrované jednotce v případě potíží (např. dojde k poškození zavaděče nástroje) silně doporučujeme v procesu vytvořit záložní médium. Vyhraďte si pro tento účel volný flash disk naformátovaný na FAT32. S tímto diskem neobejdete nutnost znát dříve zvolené heslo!
  • Před procesem šifrování důrazně doporučuji provést zálohu dat pro případ, že by šifrování z nějakého důvodu selhalo. To by ke ztrátě dat totiž vést mohlo.

K tématu: Bez silného hesla nepřežijete. Rady a tipy k bezpečnosti na internetu

Návod pro zašifrování systémového disku nástrojem Veracrypt

Běžně prodávaný počítač má jediný disk, na kterém tak budete mít uložené osobní soubory. Ideální je zašifrovat celý disk i v případě, že bude rozdělen do více oddílů. Vaše cesta začne instalací programu, na kterou výjimečně upozorním, protože je potřeba v procesu zvolit Instalaci místo Rozbalení. Instalace je výchozí možnost, tak ji ponechte označenou, až na tento krok přijde řada.

Až program Veracrypt spustíte, šifrovací proces odstartujete v hlavní nabídce Systém | Natrvalo zašifrovat systémový disk/oddíl. Celý postup si můžete projít v obrázkové galerii, do které vstoupíte klepnutím na obrázek níže:

Byl pro vás článek přínosný?