Hlavní navigace

Tip: vybavený mininotebook za šest tisíc korun

15. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mininotebook Nuodo UMPC

Vidíte ti jistě sami: zatímco před rokem se všichni výrobci snažili ceny svých mininotebooků natlačit pod hranici deseti tisíc korun, dnes snad každá novinka začíná s cenou pohybující se okolo jedenácti tisíc. I takové lokální značky, jako je napříkladMivvy nebo OneBook, u kterých by člověk agresivní cenovou politiku očekávat více než u globální konkurence, prodávají své modely za stejné ceny.

A co kdybych vám řekl, že mininotebook se stejnou výbavou můžete (legálně) koupit za cenu jen o málo převyšující šest tisíc korun?

Ano, je to možné. V tomto případě mám na mysli konkrétní model, a sice mininotebook Nuodo UMPC. Ten patří mezi bohatou nabídku čínských modelů, mezi které patří nejeden model dostupný také na českém trhu.

Z pohledu výbavy si v ničem nezadá s devadesáti procenty aktuálně prodávaných mininotebooků: procesor Intel Atom N270 taktovaný na frekvenci 1,6 GHz má k dispozici 1 GB DDR2 operační paměti dále rozšiřitelné na 2 GB, data ukládá na pevný disk s kapacitou 160 GB. Displej má úhlopříčku 10,2 palce a rozlišení 1 024 x 600 obrazových bodů, grafickou kartou je klasický Intel GMA950. Samozřejmostí je kombinovaná čtečka paměťových karet, webová kamera, Bluetooth i Wi-Fi ve specifikaci 802.11b/g. Mezi konektory zaujmou především tři USB porty následované běžnou bižuterií v podobě Ethernet konektoru a analogového VGA výstupu pro monitor.

Běžně dodávaný tříčlánkový akumulátor nabízí dostatek energie pro výdrž pohybující se okolo tří hodin při běžné práci, potěší také volně dostupný neosazený slot pro rozšiřující kartu typu miniPCI-Express, jejímž prostřednictvím můžete notebook rozšířit například o 3G modem nebo SSD disk.

Zatím zní vše zajímavě, co říkáte? Tak se pojďme podívat na cenu a dostupnost: přestože při procházení eBaye můžete tento mininotebook najít i o nějakou tu desetikorunu levněji, asi nejvýhodněji se jeví jeho nabídka na stránkách osvědčeného Hong-Kongského obchodu DealExtreme. Zde mají Nuodo UMPC za cenu 318 dolarů včetně poštovného do české republiky, což v přepočtu vychází přibližně na 6 400 korun českých. Za tyto peníze získáte i roční záruku přímo od výrobce.

Vše má pouze dvě nevýhody: klávesy nebudou mít české popisky (což však dokáží vyřešit přelepky za několik desetikorun) a nutnost v případě problémů zaslat notebook na opravu zpět webovému obchoduDealExtreme. Když si však uvážíme, že ceny srovnatelných mininotebooků na našem trhu začínají na hranici 8 500 korun (a nedělejte si iluze o tom, že je vyrábí někdo jiný), je nejméně dvoutisícová úspora dostatečným argumentem.

Kompletní fotogalerie

Byl pro vás článek přínosný?