Hlavní navigace

Jak na videokonference pro větší skupiny lidí? Tipy na bezplatné nástroje

25. 3. 2020

Sdílet

Zřejmě každý, kdo může, pracuje z domova. Právě v těchto časech využijeme nástroje na spolupráci ve více lidech. Jak se ve větších skupinách setkávat online tak, abyste se u toho slyšeli a viděli? Nabízíme výběr bezplatných nástrojů s různými parametry.

Úvod

V časech, které zažíváme, se snažíme se dynamicky organizovat pomocí ICT. Našli jste k tomu ty správné nástroje? V tomto článku se zaměříme na ty, které lidem dovolí spolu mluvit a vidět se. Tuto potřebu mají skupiny přátel (už jste zkoušeli večerní párty na dálku?), rodiny, ale samozřejmě také pracovní týmy nebo školní třídy. Výběr nástrojů primárně zohledňuje to, kolik lidí může takovou komunikaci využívat.

Jistě vás napadnou i jiné než uvedené služby, do výběru ovšem nebyly zařazeny typicky kvůli příliš velkým limitacím. Pár příkladů za všechny. Slack v bezplatné variantě vůbec nepodporuje skupinový videochat. Discord je zase silně orientovaný na herní komunitu. Neznamená to, že ho nelze využít k jiným účelům, jenže videochat je pro něj z podstaty spíše druhořadá funkce a omezuje se na skupiny do deseti lidí. Pokud vás tento faktor nelimituje, ve využití služby vám bránit nebudeme.

Také internetový gigant jménem Google má ve hře své komunikátory. Není však snadné je doporučit. Komunikátorů v portfoliu firmy najdeme celu řadu a orientace v nich není úplně snadná. Do potenciálního výběru pro náš článek by bylo možné zařadit Hangouts, jenže ty pomalu končí a nabízí videochat jen do deseti lidí. Nahradí je Hangouts Chat a Meet, které se dnes striktně orientují na podniky.

Bezplatné produkty v tomto odvětví mívají výrazná omezení. Nejsilněji je to cítit u menších firem, protože ty své produkty nemohou dotovat tak štědře jako technologičtí giganti, pro které slouží jako reklama a vstupní prostředek do širšího ekosystému. Dále platí, že byste si při výběru vhodného nástroje měli zachovat otevřenou hlavu. Vždy záleží na konkrétních potřebách. Potenciálně jim ale může vyhovovat produkt, který byl primárně navržen pro jinou cílovou skupinu.

Článek pokračuje v dalších kapitolách.

Cisco Webex

Web: webex.com

K poskytovatelům přímočarých nástrojů na pořádání videokonferencí dlouhé roky patří Cisco, velký dodavatel síťových řešení. Webex poskytuje i v bezplatné verzi, jehož parametry v době koronakrize upravil tak, aby zvýšil jeho atraktivitu. Poměrně zjevně reaguje mj. na konkurenční Zoom. Online setkání pojme až 100 lidí (dříve padesát) a hovor může trvat neomezeně dlouho (dříve max. 40 minut).

Video přenáší v maximálním rozlišení 720p a můžete sdílet svou pracovní plochu. Podporuje tvorbu anket, plánování hovorů a během nich se účastníci a účastnice mohou hlásit. Nabídnuté prostředí a nástroje se výborně hodí pro potřeby výuky, kde vyžadujete více než jen pasivní a převážně jednosměrnou komunikaci. Během hovoru dále můžete psát na interaktivní bílou tabuli pro sdílení nápadů.

Jitsi

Web: meet.jit.si

Ne, že by se většinu lidí reálně zajímala o otevřenost kódu zajímala, pro někoho to ale výhoda být může. Jitsi ale disponuje i dalšími přednostmi. Jedná se o řešení transparentní, které můžete nasadit na vlastních serverech. Pro většinu lidí tudy cesta nevede, možná trochu paradoxně však Jitsi nabízí současně jednu z nejpřístupnějších alternativ. Tenhle videochat totiž funguje v prohlížeči (používá WebRTC), takže nemusíte nic instalovat, nemusíte se ovšem ani registrovat.

Pouze přejdete na meet.jit.si, uvedete název setkání a můžete začít zvát další účastníky a účastnice pomocí odkazu. V tomto ohledu řešení klade nejméně překážek do cesty – je jedno, kolik lidí se k hovoru připojí, tedy samozřejmě až na teoretická technická omezení. V tomto ohledu srovnatelné možnosti nabízí jen Skype, který není otevřený a počet lidí v hovoru uměle omezuje, byť ne tak, aby to představovalo vážný problém.

Microsoft Teams

Web: teams.microsoft.com

Síla Teams spočívá v propojení na široký ekosystém nástrojů od Microsoftu – nabízí víc než jen komunikaci ve větších skupinách pomocí chatu nebo audia a videa (v neomezené délce). Zbytek funkcí využít nemusíte a na hromadnou komunikaci se nástroj stejně hodí víc než např. Skype, protože se v Teams velké týmy lépe organizují. Čím větší skupina, tím více to platí. Pro Teams je k dispozici dedikovaný klient pro nejpoužívanější platformy, využít lze také webovou variantu.

Počet uživatelských účtů v bezplatné verzi není omezený, tým získává 10GB sdílený prostor, dále Redmondští poskytují 2 GB pro každý účet. Teams podporují i návštěvnický přístup. V rámci audiovizuálních konferencí oceníte sdílení obrazovky nebo rozostření pozadí za osobou před webkamerou. Jen na nahrávání hovorů musíte v bezplatné edici zapomenout. Registraci proveďte raději z odkazu na stránce srovnání plánů; Teams se jinak nechce smířit s tím, že jej hodláte použít s osobní e-mailovou adresou. Školy s vlastním e-mailem by problém s registrací mít neměly.

Skype

Web: skype.com

Další nástroj od Microsoftu je na dnešní poměry starý, pravděpodobně ho dobře znáte. Ve srovnání s domácím konkurentem jménem Teams analogicky platí, že v čím menší skupině operujete, tím spíše je pro vás Teams zbytečně komplexní až přebujelý. Skype je naopak relativně jednoduchý a jednoúčelový. Skupinovou komunikaci přitom pořád zvládá, a to jak textovou, tak audiovizuální. Videochatu se může naráz zúčastnit až 50 lidí.

Podporuje rozmazání pozadí za osobou stojící či sedící před webkamerou a sdílení pracovní plochy. V chatu si lze posílat i soubory do 300 MB. Pro Skype hovoří příjemné prostředí a dostupnost na mnoha platformách – funguje i v prohlížečích. Body mu ubírá občasná nespolehlivost (někdy nevíte, na kterém zařízení zazvoní, nebo jestli nezapře oznámení o nových zprávách). Zato umí nahrát celou relaci, kterou časově nijak neomezuje. Do konverzace můžete navíc pomocí odkazu přizvat osoby, které účet nemají. Jako jeden z mála zvládne zdarma plánovat hovory.

Skype umožňuje rychle vytvořit prostředí pro schůzku. Zvaným jen pošlete odkaz Skype umožňuje rychle vytvořit prostředí pro schůzku. Zvaným jen pošlete odkaz

Zoom Meeting

Web: zoom.us

Na více než videokonference se nehodí, ale právě proto pro vás může představovat dobrou volbu. Zoom stojí jako nezávislý kandidát, takže na rozdíl od řešení jako Teams si zaplacením nezpřístupníte rozsáhlý ekosystém nástrojů a služeb. Zadarmo v něm ale můžete uspořádat videokonference až pro stovku lidí. Video podporuje v max. rozlišení 720p. Zásadnější je omezení na 40minutovou relaci ve skupině o minimálně třech lidech. To už je např. pro potřeby výuky s odřenýma ušima. Pro delší porady už je pak bezplatný Zoom prakticky nepoužitelný.

Bohužel neběží v prohlížeči, ale vyžaduje stažení klienta. Naštěstí je titěrný. Ke kladům řešení patří to, že na konferenci můžete lidi zvát prostřednictvím odkazu. Smí se připojit, aniž by si museli zakládat účet. Zoom podporuje sdílení obrazu plochy a videokonferenci lze nahrávat. Proti němu hovoří nepřiměřená snaha provozovatele sbírat o vás maximum údajů.

Byl pro vás článek přínosný?