Hlavní navigace

Tipy na vánoční dárky: Tiskárny a multifunkce všech typů

29. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když si jdete koupit auto, rozhodně nevstoupíte do autosalonu, kde rychle oběhnete pár vystavených modelů a vezmete to nejlevnější, co zrovna najdete. Už jen nad výběrem, do kterého autosalonu vstoupíte, můžete strávit dlouhé dny.

Podobné je to i s tiskárnami – rozdíl mezi tiskárnou „za dva“ a „za sedm“ prostě musí být někde vidět. A stejně tak jako kvalitu auta neurčuje jeho barva, i u tiskáren byste měli věnovat pozornost hned několika zásadním faktorům, které vám život mohou buď ulehčit, anebo šíleně znepříjemnit.

Barevně nebo černobíle

Hned v začátku se musíte rozhodnout, jestli máte v plánu tisknout barevně, nebo si vystačíte s odstíny šedi. Od úplně nejlevnějších barevných tiskáren nemůžete čekat zázračně realistické barvy, takže je lze využít spíše pro nějakou základní barevnou grafiku. Pokud nemáte v plánu tisknout barevně častěji, zvažte nákup černobílého řešení s tím, že si těch 20 barevných obrázků dojde vytisknout do obchodu.

Inkoust nebo laser

Další dilema, které vás čeká, bude použitá tisková technologie. Pryč jsou doby, kdy nejlevnější laserová tiskárna stála šest tisíc a vyplatila se jen v kanceláři, kde se tiskly tisíce dokumentů měsíčně. Cenový rozdíl oproti inkoustovým je minimální a tak se dostávají do hry obě varianty.

V případě, že hodláte tisknout výhradně černobíle, a to ještě v minimálním rozsahu (řádově pár stran měsíčně, a to ještě kdoví jestli), vezměte raději některou z nejlevnějších laserovek. Inkoustové hlavy trpí na zasychání inkoustu. Jistě, tiskové hlavy lze poté ve většině případů vyčistit, to však výrazně žere inkoust a jednoho dne tiskárnu opravdu už do chodu nedostane ani opakované čištění.

Jen tiskárnu?

Tiskárna sama o sobě může sice sloužit dobře, ale čas od času možná budete chtít něco i okopírovat nebo naskenovat do počítače. V tu chvíli přijde rozhodně vhod nákup multifunkčního zařízení. Nejen z důvodu ceny (komplet je zpravidla levnější než nákup tiskárny a skeneru zvlášť), ale i z důvodu ušetření místa (skenovací plocha bývá na vrchu tiskárny a navyšuje tak pouze jeden rozměr).

Rozhodnutí samozřejmě zůstává na vás, pokud jste skener doposud neměli a potřebovali jste za poslední dva roky dvakrát ofotit občanský průkaz, můžete si jej nejspíš odpustit. Pokud jej ale bude chtít využít, u levnějších modelů nečekejte nijak zázračnou kvalitu snímání. Pozornost věnujte hodnotě dpi (rozlišení skeneru).

Tiskárna pro všechny

Zatímco dříve se tisk z více počítačů řešil tak, že se tiskárna pomocí operačního systému nasdílela ostatním počítačům v síti, dnes i mnoho levných modelů nabízí síťové rozhraní Ethernet nebo bezdrátové připojení pomocí Wi-Fi. Výhody jsou jasné – nemusíte mít zapnutý jeden počítač, abyste mohli tisknout z druhého. Pokud však máte počítač jediný, tuto eventualitu příliš řešit nemusíte.

Provozní vlastnosti, rozměry, hmotnost

Pokud budete tiskárnu vybírat v eshopu, dejte si velký pozor na tyto relativně podružné údaje. Přestože možná budete mít radost, že jste domů koupili barevnou laserovku za pět tisíc, když vám pak přijde poštou balík o hmotnosti 30 kg s půlmetrovou čtvercovou základnou, úsměv ze rtů vám nejspíš rychle zmizí.

Praxe je taková, že barevné laserové tiskárny zkrátka musí být rozměrné. V jejich útrobách totiž rotuje čtveřice tonerů, které pro svou funkci prostor potřebují. U barevných inkoustovek k takovému navýšení nedochází (náplně nejsou tak rozměrné a ani na tiskových hlavách se to výrazně neprojeví). V eshopu na fotografiích mohou některé tiskárny vypadat menší, než ve skutečnosti jsou.

Další velkou nepříjemností může být hluk vytvářený tiskárnou, a to nejen při tisku. Zatímco inkoustovky vydávají zvuk jen při tisku (dobře, občas se samovolně ozvou, když schovávají tiskovou hlavu po delší nečinnosti), laserová tiskárna je na tom podstatně hůře. Při laserovém tisku totiž dochází k velkému zahřívání, tiskárny tedy mají aktivní chlazení (a ne zrovna tiché). Jenže tiskem to nekončí, některé modely po výtisku byť jediné stránky jsou schopné vydávat otravný zvuk třeba 15 minut. Jedná se tedy hlavně o větší modely, na kterých výrobce předpokládá spíše desítky či stovky stran naráz.

Z toho důvodu je lepší zajít si tiskárnu vyzkoušet do kamenného obchodu a nechat si provoz předvést. Těžko vám později internetový obchodník uzná reklamaci z důvodu, že je tiskárna velká a dělá „bordel“.

Cena tiskárny vs. cena provozu

Výrobci tiskáren neustále poslouchali výčitky zákazníků, že jsou tiskárny drahé. Už asi jen těžko dohledáme, koho to napadlo jako prvního, ale marketing zase jednou zvítězil – zákazník dostal superlevnou tiskárnu, výrobce však vydělával ještě víc. Jakto?

Výrobci totiž tiskárny začali prodávat za opravdu malé peníze, někdy snad i pod výrobními náklady. Takový nákup se z pohledu zákazníka jeví jako skvělý krok. Tedy alespoň do doby, než dojde startovací cartridge/toner a vy zjistíte, že cena náplně je třeba 60 % ceny tiskárny.

Před koupí si pro to alespoň rámcově prohlédněte, za kolik peněz je možné koupit náhradní náplň a na kolik stran vlastně je. Tonery podobné velikosti totiž mohou být na 1 300, ale třeba také 6 000 listů. Pokud konkurenční tiskárna stojí o polovinu více, ale náplň za podobné peníze zvládne vytisknout několikanásobně více stran, vyšší počáteční investice se vyplatí.

Přestože u naprosté většiny tiskáren je v balení přítomna základní náplň, výrobce ne vždy uvádí její kapacitu. Zkuste tyto informace získat. Pokud je k tiskárně přidána náplň, která je plná jen z deseti procent, vytisknete na ni pár listů (a do Nového roku už budete stepovat před obchodem a platit další peníze).

Tip: HP u nových tiskáren výrazně zlevnilo náplně

Servis a dostupnost

V době trvání záruky vám sice vzdálenost servisního centra může být ukradená (zboží reklamujete u prodejce a ten si vše řeší po svém), po uplynutí zákonné lhůty vás však může mrzet, že v žádném městě v nejbližším okolí nenaleznete servisního partnera. Zkuste se zaměřit i na tento aspekt.

K servisu se stahuje i naše předposlední rada: nenoste tiskárnu za patnáct set po záruce do servisu. Nevyplatí se to. Za servisní zásah dnes zaplatíte při nejlepším 400 Kč, spíše ale více. Navíc je možné, že vám při opravě „vyplácají“ celou cartridge – neděste se, to není radost technika, vylít barvu do umyvadla. Zkrátka to udělat někdy musí (třeba jen kvůli hodně čistícím cyklům).

A na samotný závěr rada, kterou se však nikdo nechce řídit: neplňte si cartridge doma sami, nespoléhejte na neoriginální náplně a raději investujte do originálů od výrobce. U některých tonerů je renovace možná, nicméně záruční servisy bývají často neoblomní a najdou-li v tiskárně neoriginální náplně, reklamaci automaticky neuznají. Stojí pár ušetřených korun za takové riziko?

Jak vybírat

Černobílé tiskárny

Xerox Phaser 3010B  

Jedna z nejlevnějších tiskáren na českém trhu sice po designové stránce nezaujme, pro „chudé studenty“ však poslouží skvěle. Tiskárna stojí pouhých 1 400 Kč, náhradní náplň pro 2 200 listů pak stojí jen o dvě stě korun méně.

Nízká cena náplně je dána tím, že dostanete jen nádobu s prachem, nikoliv kompletní toner s tiskovým válcem. Je tak nutné počítat s tím, že po pár tisících výtisků bude tiskárna prakticky na odpis (cena válce bude vysoká, vyplatí se nákup nového stroje se zárukou).

Vánoční tipy na tiskárny
Xerox Phaser 3010B

Canon i-Sensys LBP6000

Tiskárna Canon nás jednoznačně zaujala svým vzhledem. Jako jedna z mála tiskáren v současném portfoliu eshopů není pouhou šedou krabicí, jež byste na stole nejraději neviděli. Kromě líbivé černé barvy navíc nabízí i kompaktní zakulacené tělo, které se na pracovních stolech budou rozhodně vyjímat lépe, než velké šedé obludy.

Výborně je na tom stroj i v technických aspektech. Tisk první stránky je otázkou necelých osmi vteřin, další list pak vyplivne za vteřiny tři. V této cenové relaci (okolo 2 000 Kč s daní) se jedná o velice slušná čísla. A když vám navíc sdělíme, že tisk je velmi ekonomický (toner pro 1 600 listů vyjde na 1 300 Kč), jedná se o ideální tiskárnu pro domácnost / nenáročnou kancelář.

Vánoční tipy na tiskárny
Canon i-Sensys LBP6000

Samsung ML-2165W

Nejlevnější laserová tiskárna s možností tisku přes Wi-Fi (1 900 Kč s daní). V redakci jsme měli v testu verzi bez bezdrátového připojení, vnitřní uspořádání se však nijak nezměnilo. Rozhodně nás oslovila kvalitou tisku jak klasického textu, tak i složitějších vektorů v PDF souboru.

Samozřejmě tiskárna má i své nedostatky. V našem testu byla jednoznačně nejhlučnější, dalším nešvarem pak bude pro někoho poměrně vysoká cena tisku (toner za 1 400 Kč vytiskne 1 500 stran). Dobré je, že v režimu Stand-by má tiskárna nulový odběr.

Vánoční tipy na tiskárny
Samsung ML-2165W

Samsung ML-2950NDR

V této kategorii náš poslední tip – Samusng ML-2950NDR – si své místo zasloužil hlavně tím, že podporuje automatický duplex (oboustranný tisk). Tím se bohužel výše zmíněné tiskárny pochlubit nemohou a pro někoho to může znamenat automatické zavrhnutí.

Duplex se hodí zejména pro studenty, jež tisknou rozsáhlá skripta a knihy. Tiskárna s duplexem musí být samozřejmě o něco větší, jelikož musí být schopna papír protáhnout tiskovým ústrojím z obou stran. Tiskárna vyjde na 2 650 Kč s daní, toner 1 300 Kč s kapacitou pro tisk 1 500 listů. Vyšší pořizovací cena je pak dána existencí síťového rozhraní Ethernet a možnou vyšší měsíční zatížitelností. Tiskárna by tak neměla sloužit jedincovi, ale spíše skupině studentů / rodině / menší kanceláři.

Vánoční tipy na tiskárny
Samsung ML-2950NDR

Multifunkce do tří tisíc

Canon Pixma MP280

Cenově dostupná multifunkce, která umí tisknout fotografie a stojí pouhých tisíc korun? V Canonu se pokusili o nemožné a za cenu řady kompromisů se jim to podařilo. Hned tím prvním kompromisem je horní podavač papíru, takže oboustranný tisk je možný jen ručně. Otevírání krytu tiskárny se provádí podobně, jako kapota u auta a úplně zde chybí displej. Protože nemá Wi-Fi nenajdete tu ani bezdrátový tisk AirPrint.

Od levné multifunkce se toho příliš čekat nedá, přesto Canon úplně nezklamal. MP280 umožňuje přímý sken do počítače, umí slušně tisknout i kopírovat. Barevné kopírování občas zanechává lehce znatelné přechody vzniklé posunem tiskové hlavy, celkově jsou však výsledky podařené. Černobílému tisku není co vytknout: nepatří mezi nejlepší, ale kvalitou se jim blíží a černobílými kopiemi dokonce vyrovnají. Kopírování velkého barevného obrázku má méně výrazné barvy, ale je překvapivé, že šetření se nijak výrazně neprojevilo na vytištěných fotografiích a jsou dostatečně kvalitní.

Vánoční tipy na tiskárny
Canon Pixma MP280

Epson Stylus Office BX535WD

Epson má sympatické kompaktní tělo s výklopným ovládacím panelem. Vzorek na plastovém víku skeneru ale stejně nezabrání ulpívání otisků prstů. Ovládací panel je bytelný, s kvalitně provedenými tlačítky a pohodlným ovládáním. Vůbec nevadí, že displej o úhlopříčce šest centimetrů není dotykový a jako jediný problém vidím absenci přímého tlačítka pro černobílé kopírování. Najdete zde jen jedno společné, a tak musíte barevné či černobílé kopírování vždy navolit na displeji. Podavač papíru je celý schovaný uvnitř těla, ale kvůli vložení fotopapíru nebo obálek musíte stávající papír vždy vyndat.

Mile překvapil skener, který disponuje vysokým optickým rozlišením a dokáže velmi podrobně nasnímat barevný obrázek. Bohužel při kopírování stejného obrázku na papír už nedokázal trefit oranžovou barvu, která se pro něj stala spíše červenou. Ve vytištěných barevných obrázcích je trochu vidět rastr, což se ještě zvýrazňuje při jejich kopírování, ale černobílý tisk je již dostatečně kvalitní. Oboustranný tisk funguje na jedničku, Epson jen neprovádí sušení a hned si papír vtahuje zpět pro vytištění druhé strany.

Vánoční tipy na tiskárny
Epson Stylus Office BX535WD

Canon Pixma MX515

Fototiskárna Canon je hodna názvu multifunkce, protože toho umí z testovaných modelů nejvíce. Masivní víko skeneru má na sobě dotykový displej. Kromě základních popsaných tlačítek jsou některá bez popisku – ty se rozsvítí až při aktivaci faxu. Zklamal nás přední podavač, který není nijak krytý a papír z něj vystupuje ven. Zároveň je sdružený s podavačem na fotky, při jejichž tisku musíte papír z podavače vyjmout. To by u fototiskárny být nemělo a pouze při tisku na fotopapír o rozměru A4 se tomu dá vyhnout.

MX515 nabízí všechny druhy připojení a kromě USB zde najdete i Wi-Fi, LAN a AirPrint. Instalace probíhá zpočátku bez počítače, který pro běžné kopírování ani nepotřebujete. Z instalované ovládací aplikace ve Windows jsme příliš nadšení nebyli – kuličkový widget Solution Menu EX na ploše nepůsobí profesionálně, ale používat jej nakonec nemusíte.

Canon použil překvapivě pouze dvě inkoustové náplně a přesto, při obětování trochy inkoustu (málokdy se podaří vyprázdnit různé barvy ve stejnou dobu), umí moc pěkné fotky.

Vánoční tipy na tiskárny
Canon Pixma MX515

HP Photosmart 6510 e-All-in-One

HP nemá dechberoucí kvalitu tisku, ale podává vyrovnaný výkon. Ovládací dotykový displej jde naklápět, po stranách má senzorová tlačítka a vypadá trochu jako iPhone. Podavač jen lehce přesahuje zbytek těla, papír je kompletně ukryt pod víkem a nepráší se na něj. Vejde se do něj 80 listů, fotopapír má samostatný zásobník pro 20 listů. Držák vytisknutých papírů tvoří jen malý výklopný plast, což plně dostačuje a přispívá kompaktnosti.

Víko skeneru je však trochu nedomyšlené a často jej budete otvírat spolu s celým krytem tiskárny, čímž způsobíte vysunutí inkoustů. Víko také není volné v pantech, což může vadit při kopírování tlustších knížek. Ale jde o jediné vady na kráse jinak povedené konstrukce. Při instalaci si dejte pozor na vnucování lišty Bing, ale svůj vlastní software má HP povedený.

Photosmart můžete připojit kromě USB i přes Wi-Fi, čímž získáte přístup k internetu a webovým službám HP. Pod webovými službami si představte předtištění linek, sudoku, nebo kalendář s filmovým motivem. HP nabízí službu ePrint, která vám umožní tisknout odkudkoliv zasláním dokumentu na email.

Vánoční tipy na tiskárny
HP Photosmart 6510

Speciality

HP OfficeJet 150 Mobile

OfficeJet 150 se pyšní označením nejmenší multifunkční tiskárna na světě. Měří pouze 35,5 × 17,5 × 9 cm, což je sice téměř stejně, jako její předchůdkyně OfficeJet 100, ale to byla pouze tiskárna. HP do nového modelu vměstnal i skener a dotykový displej.

Kvalita tisku, ať už černobílá nebo barevná, je více než dostačující. Černý text má ostrost srovnatelnou s tiskárnami střední třídy. OfficeJet 150 tiskne také kvalitní fotografie – alespoň pro amatéra jsou dost dobré. Pro náročnější uživatele už nemusí podávat dostatečně živé barvy, přeci jen má OfficeJet 150 pouze jednu cartridge pro barevný inkoust.

Spotřeba tiskárny během tisku činí 10 W, ve standby je potom téměř nulová. Nemusíte proto nosit rozměrný adaptér sebou – na akumulátor zvládnete vytisknout zhruba 500 stránek (tolik jsme jich netiskli, ale spotřeba a kapacita tomu zhruba odpovídá). Pět set stránek je zároveň doporučená měsíční zátěž a je to víc, než vytiskne většina lidí. Během tisku i skenu se nijak neprojevuje hlučnost. Cena za přenosnost je však vysoká – téměř 8 500 Kč.

Vánoční tipy na tiskárny
HP OfficeJet 150 Mobile

HP TopShot LaserJet Pro M275

Občasné „naskenování“ dokumentu často zastane fotoaparát, HP Topshot LaserJet Pro M275 ale nabízí něco navíc. Barevná laserová multifunkce má připojení na web a hlavně: skenuje trojrozměrné objekty, které by se jinak pod víko skeneru nevešly.

Multifunkce TopShot M275 má kompaktní černý tvar s vyčuhujícím podavačem papíru a integrovaným zdrojem. K počítači ji lze připojit přes dodávaný kabel USB a k počítačové síti přes konektor LAN, či bezdrátově přes Wi-Fi. Dole najdete dva výlisky pro snadnější přenášení. Podavač papíru je shora zakryt průhlednou krytkou, kterou lze snadno nadzvedávat pro ruční vložení papíru, přičemž v otevřené poloze zůstane krytka lehce zaaretovaná. Konstrukci není příliš co vytknout, je podařená.

Přestože laser se pro tisk fotografií obecně příliš nehodí, výtisky jsou poměrně povedené, černobílému tisku pak není co vytknout. Tiskárna stojí téměř 8 000 Kč, těžko ale budete hledat konkurenci s 3D skenerem.

Vánoční tipy na tiskárny
HP TopShot LaserJet Pro M275

 

Další kategorie Vánočních tipů

Pokud jste si náhodou ten pravý dárek nevybrali v této kategorii, můžete zkusit štěstí v těch následujích.V každé kategorii najdete námi poctivě odzkoušené zástupce, většinou i s odkazy na jejich recenze. A pokud byste si ani tak nevybrali, najdete v každém článku spolehlivého průvodce, který vám s výběrem toho pravého dárku zaručeně pomůže.

HTPC Reproduktory Fotoaparáty a kamery
     
All-In-One počítače
 Hardware  Software
     
 Myši a klávesnice  LCD televize Mobilní telefony
     
Notebooky Čtečky knih Příslušenství k notebookům
 Tablety  Tiskárny Monitory

 

.

Byl pro vás článek přínosný?