Hlavní navigace

5 bezplatných kancelářských balíků. Chcete hodně funkcí, nebo raději okamžité fungování?

27. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: StartupStockPhotos
Dnes už řada aplikací běží ve webovém prohlížeči, ačkoli to už vyloženě novinka není. Tyto aplikace dodnes nabízí méně funkcí, jsou však pro většinu lidí dostačující. Sáhnout můžete i po programech, které běží i bez připojení a nabízí více funkcí. Vybrali jsme aplikace zdarma a v češtině.

Je zřejmé, že ne každému se vyplatí investovat tisíce korun do kancelářských nástrojů, které využije v lepším případě párkrát do roka na tvorbu dokumentů, v horším pak je pak pro aktivní tvorbu použije jednou za rok – a po zbytek roku tyto aplikace slouží jen k prohlížení dokumentů, které si dotyčný stáhne z internetu, obdrží je e-mailem apod. Dnes máte k dispozici velice solidní nabídku bezplatných produktů. V následujícím přehledu jsem se zaměřil na ty, které jsou k dispozici bezplatně, budou s vámi komunikovat česky (především kontrolují pravopis českých slov) a skládají se minimálně ze všech třech základních typů kancelářských aplikací, tj. obsahují:

  • textový procesor,
  • tabulkový procesor,
  • nástroj pro prezentace.

Běžně kancelářské balíky nabízí více typů nástrojů, tyto jsou ale nejžádanější a v běžných domácích scénářích nejpotřebnější. Kdybyste nebazírovali na českém jazyce, je možné najít řadu dalších povedených alternativ, soudím však, že zejména v případě podobných aplikací bude poptávka po české lokalizaci veliká. V přehledu najdete tradiční programy, které se musí instalovat, ale také v prohlížeči běžící aplikace.

Zoho Docs

Oficiální web: www.zoho.com/docs

Zoho patří k balíku nejschopnějších nástrojů, které běží rovnou v prohlížeči. Navíc komunikuje česky, byť sem tam se vynořují nepřeložené části. Hlavní je, že textovému procesoru nechybí český slovník pro kontrolu pravopisu. Zato při tvorbě prezentací kupodivu češtinu nečekejte vůbec.

Textový procesor Zoho Writer patří k těm nejzajímavějším nejen na webu Textový procesor Zoho Writer patří k těm nejzajímavějším nejen na webu

Tento balík lze ocenit za zajímavě vymyšlené prostředí aplikací. V postranním panelu textového procesoru se schovává nabídka s funkcemi, jejíž logika se podobá pásu karet z Microsoft Office. Může zůstat skrytá, takže neruší při psaní. V horní části, kam jiné aplikace umisťují nástrojové lišty, vás Zoho Writer provádí třemi fázemi práce s dokumenty. Po dopsání přichází na řadu kontrola a následně šíření práce požadovanými směry.

Aplikace od Zoho se vyznačují tím, že každá vypadá úplně jinak. Show pak ani není česky Aplikace od Zoho se vyznačují tím, že každá vypadá úplně jinak. Show pak ani není česky

Např. Zoho Sheet na tabulky je jiný a jeho prostředí kopíruje Excel. V úplně jiném stylu je pak vyvedený nástroj pro tvorbu prezentací Zoho Show. Nekoncepčnost prostředí aplikací může být pro někoho mínus. Sdílení ve variantě zdarma je omezené; sdílet lze jen s lidmi ze sestaveného týmu o maximální počtu 25 členů a členek, nelze tedy sdílet odkaz pro úpravy s kýmkoli jako v případě konkurenčních balíků.

Leda si Zoho předplatíte. Zdarma dále získáte 5 GB místa pro dokumenty a možnost synchronizovat soubory z počítače nebo s Dropboxem. S ohledem na výše uvedené se Zoho Docs do tohoto přehledu málem nedostal. Textový procesor však platí za nejdůležitější aplikaci a výše uvedený patří k těm zajímavějším. Při případné tvorbě prezentací je pak na vás, jestli sáhnete po alternativním nástroji, nebo si poradíte jen s ikonami a anglické popisky přetrpíte.

LibreOffice

Oficiální web: www.libreoffice.org

Ke klasickým nástrojům, které se běžně instalují (přenosná verze však existuje), zato nabízí široké spektrum funkcí, se řadí LibreOffice. Matador bezplatné scény si nese dědictví v podobě klasického uživatelského prostředí s dvouřádkovou nástrojovou lištu a hlavní nabídkou, kde se schovávají další příkazy. Dobrá zpráva zní, že pokud vám nevyhovuje, můžete si aktivovat jeden z alternativních typů uživatelského prostředí.

Klasika nabitá funkcemi už dnes nabízí alternativní uživatelská prostředí. Oficálně jde zatím jen o experimenty Klasika nabitá funkcemi už dnes nabízí alternativní uživatelská prostředí. Oficálně jde zatím jen o experimenty

Vývojový tým již nějakou dobu testuje funkční prototypy, zatím však setrvává u fáze experimentů. Některé mohou zmizet, případně se časem objeví nové. Jednoho dne se snad jeden z experimentů stane nástupcem dosavadního klasického prostředí, jež aspoň potěší ty náročnější z vás, kteří si rádi vše sestavují na míru. Na nástrojovou lištu dostanete funkce, o které stojíte, zbylé klidně pošlete na lavičku.

Kdo žádá širokou paletu funkcí, měl by sáhnout po LibreOffice Kdo žádá širokou paletu funkcí, měl by sáhnout po LibreOffice

Programy balíku LibreOffice podporují ukládání rovněž do některých cloudových služeb, zejména do Google Drivu a OneDrivu. Aplikacím nechybí široká podpora formátů, podporovány jsou na velmi dobré úrovni také starší i novější formáty od Microsoftu. Podobně aplikace podporují exportování PDF a dalších (např. EPUB v případě dokumentů).

Ve výsledku lze LibreOffice doporučit každému, kdo chce častěji pracovat v režimu bez připojení, a nemůžete se opírat o webové aplikace, případně mu nevyhovuje kombinace Dokumenty Google, Chrome a doplněk Dokumenty Google offline.

Nainstalovaný balík navíc znamená, že se v příslušných aplikacích otevírají kancelářské soubory, aniž byste je museli přesunovat webového do prohlížeče. LibreOffice dále potěší všechny, kdo stojí o robustní kancelářský software s (podstatně) více funkcemi, něž kolik jich nabízí webové aplikace jako Zoho Docs, Google Dokumenty a další.

OnlyOffice

Oficiální web: www.onlyoffice.com

Druhý zástupce kancelářských balíků, které se tradičně instalují, je podobně jako LibreOffice rovněž open source. Ukazuje, že se nebojí jít na věc jinak. Tedy, jinak než profláknutý LibreOffice, protože prostředí těchto aplikací jako by z oka vypadlo nástrojům Microsoft Office, které podobně vypadají několik posledních let. (Odpovídají i barevná schémata, kde do modra je laděný textový procesor atd.)

Méně znalý člověk by si OnlyOffice snadno spletl s Microsoft Office. Tento balík ale nabízí podstatně méně funkcí Méně znalý člověk by si OnlyOffice snadno spletl s Microsoft Office. Tento balík ale nabízí podstatně méně funkcí

Oproti nim ale OnlyOffice zavádí panelové prostředí, takže v jednom okně můžete pracovat s více dokumenty, tabulkami a prezentacemi. Jen nenabízí zdaleka aplikace tolik funkcí jako Microsoft Office, ale ani jako LibreOffice. Odpovídá spíše webovým aplikacím – OnlyOffice ostatně lze používat i přímo v prohlížeči (zamiřte na adresu personal.onlyoffice.com). Pro osobní použití je zdarma, primárně však jde o na firmy zamířené a relativně drahé řešení.

Na méně náročná použití se nicméně OnlyOffice hodí. Oceníte v něm zejména panelové prostředí Na méně náročná použití se nicméně OnlyOffice hodí. Oceníte v něm zejména panelové prostředí

Desktopové nástroje nicméně fungují standardně i bez připojení, což je jejich výhoda. Práci o více lidech podporují skrze portály, jedná se však o placenou funkci. OnlyOffice lze doporučit těm, kdo chtějí řešení mimo webový prohlížeč, současně jim ale LibreOffice připadá jako příliš těžkotonážní řešení. Poslouží ovšem rovněž jako alternativa pro Dokumenty Google a spol. v případě, že sáhnete po webové variantě.

V tomto balíku otevřete i upravíte dokumenty mj. v široce využívaných formátech Microsoftu. Jen český překlad je místy nekompletní, v tomto případě se jedná o drobnost.

Google Dokumenty, Tabulky a Prezentace

Oficiální web: www.google.com/docs

Webová kancelář od Googlu patří k nejstarším produktům tohoto kalibru. Tím spíše však přináší rozpaky na některých frontách, výrobce ji za ty roky mohl více rozvinout. Trojice aplikací platí za jednodušší nástroje. Náročnějším z vás v nich může něco chybět, to ale nakonec platí snad pro všechny webové aplikace – pro ty v našem přehledu určitě.

Kontrolu pravopisu považuji za základní funkci. Spočítáte, kolik chyb Dokumenty Google označily správně, kolik špatně a kolika si jich nevšimly? Kontrolu pravopisu považuji za základní funkci. Spočítáte, kolik chyb Dokumenty Google označily správně, kolik špatně a kolika si jich nevšimly?

Jenže tolik funkcí, kolik nabízí kumpanie Microsoft Office, drtivá většina uživatelek a uživatelů nevyužije. Jen nevím, jestli je možné ospravedlnit, že do dokumentů v Dokumentech nelze vkládat nezlomitelné mezery. Především se však nelze spolehnout na kontrolu pravopisu, která nezná mnoho výrazů, zapomíná ty, které si přidáte do osobního slovníku, a celkově nepochopitelně vynechává.

Síla kancelářských aplikací od Googlu nicméně spočívá ve spolupráci více lidí v reálném čase. Nic vás to nestojí, sdílet můžete s konkrétními uživatelskými účty nebo s kýmkoli jiným pomocí odkazů. Podobně lze sdílet dokumenty je ve verzi pro čtení. Práce ostatních se synchronizuje maximálně svižně. Dobře funguje také systém komentářů, který není složitý, nýbrž bezprostřední a funkční.

Google vymyslel originální uživatelské prostředí, je však pně funkční a mnoho lidí potěší, že jim připadá povědomě Google vymyslel originální uživatelské prostředí, je však pně funkční a mnoho lidí potěší, že jim připadá povědomě

Pro ukládání Google používá vlastní formát, výtvory však lze exportovat a stahovat. Podobné aplikace ovšem primárně počítají, že bude pracovat v nich a svá dílka v nich případně budete i prezentovat. Kancelářské nástroje od reklamního giganta vyhlíží profesionálně, ve Chromu pak dokonce volitelně pracuje v režimu bez připojení.

Funkčně jsou Dokumenty, Tabulky a Prezentace vybavené přiměřeně (pamatujme, že jde o bezplatný produkt), takže s nimi bude většina lidí spokojena. Uživatelské prostředí podobně jako v LibreOffice vychází z klasických nástrojů z osobních počítačů z let dávno minulých, takže vám bude velice povědomé. Někteří to nástrojům vyčítají, ale myslím, že je potřeba požadovat revoluci za každou cenu – v tomto případě klasické prostředí plní účel. Nástroje jsou pevně spojené s cloudovým úložištěm Drive, kde bezplatně získáte 15 GB místa.

Office Online

Oficiální web: www.office.com

Ačkoli Microsoft odjakživa platil za toho, kdo poskytuje špičkové profesionální, ale také drahé kancelářské nástroje, už pěknou řádku let nabízí rovněž bezplatné nástroje v internetem prohlížeči. Svého času se jednalo primárně o odpověď na Dokumenty Google. Microsoft využil své osvědčené prostředí pásu karet, který ovšem nehostuje tolik tlačítek jako klasické desktopové nástroje Office.

Office Online patří k produktům ,který zaujme ty méně náročné. Zaručuje dobrou kompatibilitu s formáty od Microsoftu Office Online patří k produktům ,který zaujme ty méně náročné. Zaručuje dobrou kompatibilitu s formáty od Microsoftu

Aktuálně Microsoft navíc modernizuje prostředí aplikací, takže ve Wordu se již můžete v některých instancích setkat se zjednodušeným pásem karet. Zbylé nástroje oproti tomu vypadají už lehce zastarale a relativně málo zaplněný široký pás karet zbytečně zabírá místo – jak jsem už naznačil, Office Online nabízí omezený počet funkcí ve srovnání s Office pro Windows nebo macOS.

Excel zatím ještě nabízí starší uživatelské prostředí. To zaznamená, že vás tím urazí Excel zatím ještě nabízí starší uživatelské prostředí. To zaznamená, že vás tím urazí

Funkčně webový produkt zhruba odpovídá tomu, co zvládá přímá konkurence. Podobně jako aplikace od Googlu nepodporuje Word Online vkládání nezlomitelných mezer, alespoň v něm funguje kontrola českého pravopisu. Spolupracovat s více lidmi a sdílet dokumenty můžete podobně jako u produktů od Googlu, vlastní zkušenost však říká, že synchronizace změn není tak svižná.

V běžných situacích je dostačující, ovšem pokud žádáte nejspolehlivější nástroj na spolupráci více lidí v reálném čase, obraťte se na zmíněné Dokumenty Google. V případě Office Online může velkou výhodu představovat práce přímo v rozšířeném formátu Office Open XML (DOCX, PPTX a další). Microsoft zkrátka ví nejlépe, jak pracovat s vlastními formáty. Dokumenty se ukládají na OneDrive, kde bezplatně získáte 5 GB místa.

Byl pro vás článek přínosný?