Hlavní navigace

Tipy pro Windows 7: přihlašování, plocha, energie

10. 12. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Automatické přihlašování do systému jistě dobře znáte i z předchozích verzí Windows. Velmi často se pro nastavení této funkcionality používaly doplňkové programy, které upravily záznam v registru Windows. Naštěstí to není vyloženě nutnost, stejné úpravy systému docílíte i pomocí nástrojů dostupných přímo v samotném systému. A bez manuální úpravy registru.

Automatické přihlašování do Windows 7

Stiskněte klávesovou zkratku Win+R, kterou zobrazíte dialog pro zadání příkazu pro spuštění aplikace.

Do políčka pro zadání příkazu napište control userpasswords2. Potvrďte tlačítkem OK.

Nyní se otevře nové okno Uživatelské účty.

Vypněte volbu Před použitím počítače musí uživatelé zadat uživatelské jméno a heslo a klepněte na tlačítko Použít.

Systém vás vyzve k zadání uživatelského jména, které bude použito pro automatické přihlašování, a odpovídajícího hesla.

Tlačítko Plochy na hlavním panelu

Ve Windows 7 zmizel z hlavního panelu proužek nazvaný Rychlé spuštění. Pokud vám chybí tlačítko, které po klepnutí okamžitě zobrazilo obsah plochy, můžete si pomoci hned několik způsoby. Jednak je zde tlačítko na pravém konci hlavního panelu. Po najetí zprůhlední obsah oken (Aero Peek), po kliknutí je minimalizuje do panelu.

Další možností je použít pravé tlačítko myši na hlavním panelu a zavolat funkci Zobrazit plochu. Jako alternativu je možné použít klávesovou zkratku Win+D.

Jestliže však trváte na zobrazení tlačítka pro plochu, postupujte následovně:

Vytvořte soubor s názvem plocha.scf. Do něj vložte tento obsah:

[Shell]

Command=2

IconFile=explorer.exe,3

[Taskbar]

Command=ToggleDesktop

Do hlavního panelu přetáhněte libovolnou ikonku z Plochy. Klepněte na ni pravým tlačítkem myši, v nabídce pak pravým tlačítkem znovu klepněte na název odkazované aplikace a vyberte Vlastnosti.

V novém okně zástupce přejmenujte na kartě Obecné. Poté se přepněte na kartu Zástupce a do políčka Cíl zadejte cestu k souboru plocha.scf.

Klepněte na tlačítko Změnit ikonu, do pole pro zadání cesty k ikonce zadejte %SystemRoot%\system32\imageres.dll, potvrďte Enterem a vyberte ikonku plochy.

Nyní můžete vyzkoušet, jak nové tlačítko funguje.

Hlášení o efektivitě napájení

Zajímavou a možná méně známou funkcí Windows 7 je zobrazení informací o efektivitě napájení vašeho počítače.

Pomocí nabídky Start otevřete příkazový řádek v režimu Správce. Stačí zadat příkaz cmd, klepnout na něj pravým tlačítkem myši a vybrat funkci Spustit jako správce.

Do příkazového řádku zadejte následující: powercfg -energy.  Potvrďte klávesou Enter a minutu vyčkejte na dokončení příkazu.

Ve složce C:\Windows\system32 vám vznikne HTML soubor s hlášením. Protože je v systémové složce, zřejmě jej v prohlížeči neotevřete. Přetáhněte jej tedy na plochu, kde na něj poklepejte a otevřete ve webovém prohlížeči.

Byl pro vás článek přínosný?