Hlavní navigace

Herní počítač pod stromeček: tipy na highendovou mašinu pro vysoká rozlišení

10. 12. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

V předvánočním cyklu tipů jsme tu měli výkonnější sestavu pro hraní v 1440p s rozpočtem okolo 35 tisíc a levnější počítač vycházející na nějakých pětadvacet pro FullHD hry. Pokud máte bohaté financování a vysoké požadavky, zbývá ještě highend, kde toho herního výkonu můžete dostat ještě o dost víc. V dnešní drahé sestavě se tudíž podíváme na počítač pro takové hraní až v rozlišeních 4K.  

Grafická karta: Gigabyte GeForce RTX 2080 Gaming OC 8G

V nižších sestavách byla všude ještě starší generace grafik, a tak jsme alespoň do této nejvyšší chtěli zařadit grafiku GeForce RTX s podporou ray tracingu a obecně novou architekturou s různými novými možnostmi. Nvidia to bohužel komplikuje tím, že u většiny těchto karet nemá moc dobrý poměr cena/výkon, takže karty Pascaly zůstávaly výhodnější volbou. V tomto případě by asi byla volba mezi GeForce GTX 1080 Ti a GeForce RTX 2080. Rozhodnutí je nakonec na vás, ale v tomto cenovém pásmu už bych asi za GeForce RTX 2080 i připlatil (pochopitelně pokud nenajdete na GTX 1080 Ti nějakou nabídku, kdy budou ušetřené peníze hodně velké). Ono tomu taky „pomáhá“ to, že GTX 1080 Ti z obchodů mizí, protože je Nvidia údajně přestala vyrábět.

Konkrétní model jsme vybrali tříventilátorový od Gigabyte s továrním přetaktováním. Podporuje polopasivní režim, tedy vypnutí ventiálátorů během malé zátěže. To je sice běžná, ale ne ještě automaticky přítomná funkce. Gigabyte nabízí ještě také tříventilátorový model WindForce OC, který se dá koupit za částky o pár stovek nižší. Má o něco nižší pasiv (tudíž asi také o něco slabší chladící výkon) a také nižší takty. Úspora ale není nějak velká.

Cena: od 22 200 Kč

Pokud chcete extra rozhazovat: GeForce RTX 2080 Ti

Procesor v tomto PC ale zvládne i silnější GPU a mohli byste ho spárovat i s GeForce RTX 2080 Ti. Nedoporučujeme to však kvůli výraznému příplatku, který za Ti je. V generaci Turing Nvidia tyto karty výrazně zdražila a chce za ně tolik, kolik dřív za Titany – které ostatně také nikdy k doporučení moc nebyly. Myslím, že lepší volba bude trošku stáhnout nastavení kvality, pokud by to hra vyžadovala. A ušetřené peníze pomyslně nechat stranou na upgrade, až za dejme tomu rok nebo dva vyjdou 7nm GPU. Tehdy se vám těch deset-dvanáct tisíc navíc vyplatí vytáhnout z peněženky víc.

Cena: od 32 000 Kč

 

Procesor: Intel Core i7-9700K

Protože v tomto cenovém pásmu už se tolik nehledí na poměr cena/výkon a šetření, budeme ho stavět jen ve variantě Intel. Přece jen ale asi dnes nemá smysl sahat úplně po nejdražším CPU, které Intel nabízí – optimum je asi Core i7-9700K s osmi jádry a osmi vlákny. Dostanete pro hry prakticky maximální výkon a připájený rozvaděč tepla. A spotřeba je o něco lepší než u i9-9900K.
Cena: od 11 250 Kč

 

Alternativa: Intel Core i7-8700K

Pokud byste při výběru viděli nějakou hodně výhodnou nabídku na Core i7-8700K, neuděláte zas tak velkou chybu. i7-8700K má nižší výkon bez přetaktování, ale zase má pro OC větší rezervu. I jeho ceny jsou však vysoké, takže byste ho asi někde museli najít ve slevě. Ale pokud ho uvidíte za stejnou cenu nebo jen o málo lepší než Core i7-9700K, nevyplatí se to, nové osmijádro je svými parametry lepší volba.

Cena: od 11 500 Kč

 

Chladič: Scythe Mugen 5 Rev. B

Chladič k žádnému z odemčených procesorů Intel nenafasujete, což v tomto cenovém segmentu ale nevadí, protože je stejně potřeba koupit nějaký lepší pro přetaktování. Dnes jsou sice hodně populární all-in-one vodníky – kvůli vzhledu, ale také třeba výhodě přímého vypouštění tepla ven ze skříně (když ho namontujete na výdušnou pozici) – ale ve spolehlivosti, životnosti a snadnosti údržby jsou myslím pořád jistější vzduchové chladiče. AIO vodníky nejsou o moc lepší, než kvalitní vzduchové chlazení, polepšíte si typicky až u těch s největšími radiátory. Námi zvolený Scythe Mugen 5 má dobré reference a v této kategorii jde o výhodnou koupi. Jeho cena ani není nějak závratná, takže nám moc neubírá z peněz na kritické komponenty.

Cena: Od 1500 Kč

 

Základní deska: ASRock Z370 Extreme4

Tuto desku jsme měli jako dražší alternativu v sestavě pro 1440p a zde ji použijeme naostro. Nabízí gigabitový Ethernet od Intelu, nadstandardní integrované audio, řadič 10Gb/s USB 3.1 včetně portu USB typu C. K mání je na ní i nějaká ta nasvětlovací paráda s RGB LED. Napájecí kaskáda s 12 fázemi by měla být celkem solidní. Co je nevýhoda, je čipset Z370. U této desky není úplně garantováno, že už bude mít BIOS podporující Core i7-9700K. Toto CPU oficiálně potřebuje BIOS 3.20 z října, takže může být nutné desku nejdřív aktualizovat (v changelogu je ovšem podpora pro osmijádra avizována už v červnové verzi 3.10, takže pro úspěšný boot a možnost aktualizace by možná mohl stačit ten).

To není problém, když si necháte sestavu kompletovat eshopem, ale pokud stavíte sami, můžete potřebovat známého s procesorem Coffee Lake pro přeflashování. Pokud se s tímto nechcete trápit, má ASRock velmi podobný model Z390 Extreme4, který můžete zvolit jako alternativu a který by měl mít podporu Core i7-9700K od začátku. Ovšem je o něco dražší a podle některých zdrojů má méně kvalitní napájecí kaskádu, což by činilo lepší volbu ze staršího modelu Z370 Extreme4. Můžete se také v obchodech poptat, zda vám nemohou verzi BIOSu před koupí desky s Z370 ověřit.

Cena: Od 4150 Kč

Alternativa: ASRock Z390 Extreme4

Cena: Od 4700 Kč

Paměti: Kingston HyperX Predator 2x8GB 3333 MHz CL16, HX433C16PB3K2/16

Na začátku této dekády ještě platilo, že na frekvencích operačních pamětí v herním počítači moc nezáleží. To se od té doby dost změnilo. Zvolili jsme ale jen 3333 MHz moduly, protože za vyšší frekvence jsou dost značné příplatky. Tyto paměti jsou teď kupodivu poměrně levné, i když to může být i dočasná sleva.

Cena: Od 3750 Kč

Úložiště: Crucial MX500 1 TB + Seagate Barracuda 4 TB

U úložiště už letos můžete udělat radikální krok a pořídit si 1TB SSD za čtyři tisíce (zdá se, že Crucial MX500 opět zlevnil). U tohoto dražšího počítače to už uděláme, ale kromě toho stále použijeme i sekundární HDD na filmy, seriály a tak podobně. Jako alternativu můžete koupit menší 500GB NVMe SSD, ale myslím, že v praxi jeho vyšší výkon oceníte méně, než kapacitu navíc u 1TB SATA disku. Pokud víte, že budete jenom hrát a 1 TB vám stačí, můžete koupit jen čistě SSD a mít tišší počítač. HDD se vždy dá přidat později, nebo nahradit externím.

crucial-mx500-ssd-m2-modul-notebook-ilustraceCena: Okolo 3950 + 2600 Kč

 

Alternativa: Samsung SSD 970 Evo 500 GB + Seagate Barracuda 4 TB

Cena: Okolo 3300 + 2600 Kč

 

Zdroj: Corsair RM750x

Protože sestava má větší rozpočet, zvolili jsme už dražší, ale často doporučovaný zdroj Corsair řady RMx. Pokud byste nechtěli přetaktovávat, můžete vzít levnější 550W nebo 650W verze. Ale protože 750W model není o moc dražší než 650W, zvolili jsme rovnou výkonnější variantu pro větší rezervu. Tyto zdroje by měly nabízet i polopasivní chod, kdy v nízké zátěži zcela vypnou ventilátory, což je plus pro tichost sestavy třeba při prohlížení internetu a podobné práci (pokud tedy hlučnost nezkazí ostatní komponenty a ventilátory). Zdroj má jinak také certifikaci 80+ Gold. Mimochodem, za příplatek lze mít i bílou verzi, pokud byste podlehli touze parádit. Viz následující položku.

Cena: Od 2950 Kč

 

Skříň: NZXT H500

Skříň je opět problematická položka, jak už bylo řečeno minule a předminule. Výběr je totiž hodně velký a také máme všichni rozdílné estetické preference – zde se tedy můžete odchýlit a volit podle vzhledu, pokud máte nějaké favority. Ale ověřte, zda skříň netrpí nějakými velkými nedostatky a má slušný airflow (tedy odvětrávání vnitřku od tepla).

Naše volba je NZXT H500, protože proti mainstreamové sestavě se můžeme trochu rozšoupnout a utratit za hloupý plech o něco víc. Vzhledově je tento model docela povedený (ale jak už tu padlo, pokud preferujete jiný styl, směle do toho) a také kvalita a užitné hodnoty by měly být slušné. Na výběr je černá verze, černá verze s modrými nebo červenými prvky, a bílá verze s černými prvky uvnitř, kterou jsem vybral. Ale zde je to opravdu na vás.

Cena: od 1900 Kč

Operační systém: Windows 10 64bit OEM

Poslední mandatorní výdaj na seznamu je licence Windows 10, pokud ji již nemáte odjinud. Volba OS je pro hráče celkem jasná, desítky mají podporu DirectX 12. A kromě toho samozřejmě Windows 8.1 nebo 7 již pomalu jdou do důchodu, W7 již zbývá jen rok bezpečnostních aktualizací.

Cena: Okolo 2890 Kč

Alternativa: krabicová verze s USB diskem

V poslední době ovšem o hodně zlevnila verze Windows 10 tzv. "FPP", tedy krabicová verze, podle Heureky se dá ve větších eshopech sehnat nová (pozor na to, že Heureka u Windows zahrnuje i bazarové nabídky) už za 3100 až 3300 Korun. Za takovou cenu o ní stojí za to uvažovat, protože je u ní garantovaná přenositelnost na jiné (další) PC. Na druhou stranu, pokud chcete šetřit, lze zvážit koupi OEM licence z bazaru. Ideálně z takového, který dodává i původní nálepku jako určitou záruku, kdežto při čistě elektronickém prodeji nemáte v ruce nic (zvlášť pokud jde o prodej přes Aukro, Ebay nebo dokonce odněkud z Číny).

Cena: Okolo 3100 Kč

Dnes je trendem nepoužívat optickou mechaniku, takže ji do základní konfigurace nezahrnujeme. Nové skříně včetně té naší s ní už ani nepočítají, takže byste museli pořídit externí do USB (ta se ale pak aspoň hodí třeba k ultrabookům nebo k dalším PC). Možná budete také chtít bezdrátovou síťovou kartu, i když pro „hardcore“ hraní je vhodnější drátové připojení.

Finální rozpočet: 55 000 až 57 000 Kč

Celkový rozpočet komponent této highendové herní sestavy nám vychází těsně pod 57 140 Kč za výchozí konfiguraci, což je Core i7-9700K a grafická karta Nvidia GeForce RTX 2080 8 GB v edici Gaming OC od Gigabyte, 1TB SSD a 4TB HDD. Pokud byste nekupovali pevný disk a zvolili jen SSD, dostala by se sestava pod hranici 55 tisíc, na 54 540 Kč. Ovšem šlo by o downgrade proti levnějším sestavám, do nichž jsme magnetické úložiště se slušnou kapacitou (na jak se říká digitální sbírku) zahrnuli. Tato sestava by se asi také do oněch 55 tisíc vešla, kdyby procesory Intel nebyly o tolik zdražené vlivem jejich nedostatku.

Ceny jsme nepočítali minimální možné, orientační částky jsou zapsány vždy podle velkých eshopů. V některých případech by proto asi bylo možné rozpočet stlačit, můžete se orientovat podle boxů Heureky (ovšem pozor na to, že u nejlevnějších nabídek nejsou často komponenty dostupné rychle, případně může nastat jiná komplikace). Obvykle pokud vše kupujete na jednom místě, máte tu výhodu, že si můžete nechat stroj sestavit, což je někdy nabízeno i zadarmo. Některé obchody ovšem dnes nabízí i možnost zabudovat třeba i starší komponenty, které přinesete odjinud či pošlete. Takže ani zde není úplně vyloučeno mixování eshopů. Pokud nehodláte sestavovat sami, může jít o dobrou volbu.

Každopádně s PC přejeme hodně zábavy a ať není moc velké utrpení vydělat zpátky všechny ty Palacké, Emmy a Masaryky, které v té svítící bedně utopíte (a že jich v tomto případě je hodně).

Byl pro vás článek přínosný?