Hlavní navigace

Hra o 5G v USA. Američani zřejmě přijdou o čtvrtého operátora

12. 2. 2020

Sdílet

Ve Spojených státech se schyluje k velké operátorské rošádě. T-Mobile a Sprint se zřejmě sloučí a místo čtyř tak bude o jednoho operátora méně. Postupně by sice opět měl jeden celonárodní operátor přibýt, ale tohle je docela velký hazard. Operátoři a úřady se kvůli tomu spolu přetahují už dva roky a nyní soud rozhodl ve prospěch operátorů

Aktuálně jsou ve Spojených státech čtyři velcí operátoři. Trhu dominují AT&T se 166 miliony a Verizon se 120 miliony zákazníků. T-Mobile (86 milionů) a Sprint (55 milionů) jsou až za nimi. Je zde i velké množství virtuálních operátorů (MVNO). První zmínky o sloučení pochází již z roku 2018, ale takovou operaci musí vždy posvětit regulátor (obdoba českého ČTÚ). Celý plán také napadlo čtrnáct amerických států u soudu. Šéfové T-Mobilu John Legere i Sprintu Marcelo Claure emotivně argumentují, že pouze po fúzi budou schopni postavit celonárodní 5G síť. Budou totiž moci použít své rozdílné frekvence (T-Mobile disponuje 600 MHz a Sprint má 2,5 GHz).

Vznikne nový čtvrtý operátor?

Úřady tvrdí, že by se sloučením operátorské trojky a čtyřky omezila konkurence a hrozilo by zvýšení cen pro koncové spotřebitele. T-Mobile a Sprint pak kontrují, že sami nejsou dost velcí na to, aby 5G postavili zvlášť. A navrhli, že podpoří vznik budoucího čtvrtého operátora tím, že mu prodají část svých zákazníků a poskytnou přístup do své sítě na několik let.

A že jim to poté půjde lépe, než AT&T nebo Verizonu, kteří by prý museli nejdříve vypnout LTE, nebo za cenu obrovských investic postavit celou 5G síť od základu. V novém podniku má mít T-Mobile majoritu a operátor si také ponechá tento název, zatímco Sprint v podstatě zanikne. Oba šéfové v tomto zmiňují název New T-Mobile, který by měl vést Mike Sievert (současný COO T-Mobilu). Původně měl spojeného operátora vést právě John Legere.

Mělo by jít o společnost Dish Network, což je nyní hlavně televizní operátor přes internet i satelit. Dish již s operátory o tomto podepsal smlouvu. Měl by obdržet celý předplacenkářský byznyz Sprintu, konkrétně zákazníky virtuálů Virgin Mobile a Boost (což jsou virtuálové, kteří ale stejně patří Sprintu). Právě kvůli ztrátě těchto zákazníků by pak nový T-Mobile měl i po sloučení stále o něco méně zákazníků, než druhý Verizon.

Soudce na straně operátorů

Soudce Victor Marrero svůj postoj vysvětlil tím, že ho protistrana nepřesvědčila, že by fúze měla mít špatný vliv na hospodářskou soutěž ani na kvalitu či cenu služeb. Zároveň uvedl, že Sprint by nadále nebyl schopen fungovat jako konkurence a jeho pozice jako relativně malého operátora není udržitelná. Soudce je přesvědčen, že Dish konkurenceschopný bude a vybudovat bezdrátovou národní síť také zvládne.

Akcie operátorů po tomto oznámení výrazně vzrostly. Dish o 5 %, T-Mobile o 8 % a Sprint posílil dokonce o 64 %. AT&T a Verizon posílili jen nepatrně. Státní zástupkyně státu New York (jeden z žalujících) uvedla, že s rozhodnutím nesouhlasí a bude proti němu nadále bojovat.

T-Mobile a Sprint T-Mobile a Sprint

Americký T-Mobile patří stejně jako ten český Deutsche Telecomu (z 66 %). Operátora Sprint pak z 84 % vlastní japonská banka SoftBank. Po sloučení bude v novém T-Mobilu mít majoritu Deutsche Telecom (přes 40 %).

https://twitter.com/ondrej_m/status/1227239466483322887

Jde o celkem velkou rošádu, kdy nikdo nepopírá, že budování 5G stí je drahé. Trojka a čtyřka tvrdí, že to zvládnou jen spolu, protože na to mají ty správné frekvence (jednu ponechají pro LTE, druhou začnou přestavovat) a navíc ani tak nebudou na trhu dominantní, takže se není čeho bát. Zároveň ale tvrdí, že novou síť časem zvládne nový operátor Dish. Soudce jim tyto argumenty uvěřil. Vyhráno ale operátoři ještě nemají, celý proces musí ještě posvětit regulátor v Kalifornii.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.