Hlavní navigace

T-Mobilu se daří. Roste zájem o internet i televizi

Sdílet

Růžový operátor může být s první polovinou roku spokojený. Od ledna do konce června firma utržila 13,6 miliardy korun, což je o 2,5 % více než loni. Provozní zisk dokonce vzrostl o 5,1 % na 5,9 miliardy. Růst finančních ukazatelů byl podpořen zvýšeným prodejem služeb.

T-Mobile zůstává největším mobilním operátorem, aktuálně má 6,2 milionu zákazníků (0,8% růst), z toho čtyři miliony využívají paušální tarify. Zákazníků fixního připojení přes xDSL nebo LTE přibylo přes 39 % a aktuálně jich operátor má 290 tisíc. Předplatitelů televize (IPTV i satelitu) je již 113 tisíc, dvakrát tolik co loni.

Dle finanční zprávy T-Mobilu jsou čím dál úspěšnější balíčky Magenta 1. Dvě třetiny nových aktivací fixních služeb je zapojených do Magenty. Skoro polovina zákazníků si do balíčku spojí čtyři a více služeb, nejčastěji dva mobilní tarify Mobil S+, domácí internet a televizi.

Datový provoz v mobilní síti se oproti loňsku zdvojnásobil, proteklo jí 135 000 terabajtů, do čehož T-Mobile počítá i fixní připojení na doma. U tarifů omezených množstvím dat provoz činil 35 000 TB. Hlasové a textové služby prý nadále stagnují.

TIP: Sdílení sítí mezi O2 a T-Mobilem poškozuje trh, míní Evropská komise

T-Mobile dále tvrdí, že jeho LTE již pokrývá 99,17 % české populace a na 55,7 % vysílačů mu již běží LTE Advanced (LTE-A). Tato technologie umožňuje mobilu a vysílači komunikovat ve více pásmech současně, čímž lze znásobit přenosové rychlosti. Na 1504 vysílačích už funguje downlink o teoretické rychlosti až 300 Mb/s, na 847 je to 450 Mb/s, na 1093 až 650 Mb/s a na 12 pak 900 Mb/s. Takových rychlostí dosáhla konkurence při testech 5G. T-Mobile jako jediný z operátorů se zatím veřejným testem sítě nové generace nepochlubil.

Zdroj: T-Mobile

Byl pro vás článek přínosný?