Hlavní navigace

Tohle by mohla být revoluce. Pi Charger slibuje první opravdu pohodlné bezdrátové nabíjení

19. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dvojice absolventů MIT představila na akci TechCrunch Disrupt Battlefield produkt, který by mohl usnadnit nabíjení smartphonů, tabletů nebo i notebooků. V roce 2009 byl uveden Palm Pre, první bezdrátově nabíjený telefon. Princip, který o osm let později využívají iPhony 8/X, se však nezměnil. Technologie stojí na magnetické indukci a podložce, na které musí zařízení ležet, jinak k přenosu energie nedojde.  

Bezdrátové bude konečně bezkontaktní

Technologie WattUp dokáže bezkontaktně nabíjet až na vzdálenost 4 metrů, ale zatím je stále ve fázi prototypu. Konkurenční Witricity funguje jen na pár centimetrů a Dell už ji využívá u notebooku Latitude 7285.

Pi bude fungovat až na 30 centimetrů. Výstupní výkon je 20 wattů (pro notebooky se počítá s jinou nabíječkou) a dokáže nabíjet čtyři zařízení najednou i více. Pi Charger nemá tvar podložky, protože mobily se na něj nebudou pokládat. Mohou ležet vedle na stole, můžete je mít v ruce a hrát si s nimi.

Tvůrci toho dosáhli díky tomu, že dokážou v reálném čase tvarovat magnetické pole. Podobně jako moderní Wi-Fi routery dokážou pomocí beamformingu zesilovat signál v určitém směru.

Bude fungovat i se staršími telefony

Samotné zařízení prý nebude stát více než 200 dolarů, do obchodů se však dostane až příští rok. Tvůrci nikde na webu nepíšou o souvislosti s technologií Qi, ani na konferenci o ní nemluvili. Pi prý ale dokáže nabíjet i smartphony Samsung Galaxy a také před týdnem představené iPhony.

Je však trochu podezřelé, že firma technologii prezentuje jen na starých iPhonech a iPadech ve speciálních obalech. Proč nepoužila nějaký již běžně prodávaný smartphone s Qi? Pi navíc ani není členem Wireless Power Consortium, takže pokud její nabíječka opravdu bude kompatibilní s Qi, používání bude bez certifikace rizikové. Ale nechme se překvapit.

Pi Charger má ambice stát se součástí jídelny, kde by mohla telefon nabíjet (a u stolu i současně používat) celá rodina. Případně by měl proniknout do zasedacích místností ve firmách. Pi mimochodem jedná s dalšími výrobci, kteří by nabíjecí maják integrovali do vlastní elektroniky. Typicky by se hodila do lampiček nebo reproduktorů, jako je Google Home či Amazon Echo.

Byl pro vás článek přínosný?