Hlavní navigace

Tohle není na hraní. Logitech představil pracovní mechanické klávesnice MX Mechanical

25. 5. 2022

Sdílet

Zdroj: Logitech
Logitech představil své vůbec první mechanické klávesnice série MX. Dřívější modely měly nůžkový mechanismus. Klávesnice využívají tiché a nízkoprofilové spínače Tactile Quiet (obdoba Brown) a jsou bezdrátové. Logitech se pochlubil také výrazně tichou myší MX Master 3S.

Výrobce tímto podle svých slov reaguje na poptávku vývojářů a kreativců, kteří si oblíbili mechanické klávesnice u herních modelů. Logitech MX Mechanical doplňuje minimalistická MX Mechanical Mini. Obě v bílém a tmavém provedení.

I jako bezdrátové modely s Bluetooth nabízejí podsvícení tlačítek, které je řízeno pomocí senzoru. Vydrží prý téměř rok, se zapnutým podsvícením ale výrazně méně. Na některých trzích budou klávesnice v prodeji i s jinými typy spínačů, konkrétně Red a Blue (Tactile Clicky a Linear).

MX Mechanical
MX Mechanical
MX Mechanical Mini (zdroj: Logitech)
MX Mechanical Mini (zdroj: Logitech)

Necelá polovina plastových dílů klávesnic se vyrábí z recyklovaného plastu (PCR). Horní pouzdro klávesnic je z nízkouhlíkového hliníku, který se vyrábí s použitím obnovitelných zdrojů energie namísto fosilních paliv.

MX Mechanical využívá pro optické rozlišení bloků kláves dvě barvy plastů. Některé bloky má nahuštěné na sobě jako u notebookových klávesnic, ale třeba střední část se šipkami jsou samostatné. Stejně jako jiné modely Logitechu lze klávesnici softwarově připojit až ke třem zařízením. Logitech se nezmiňuje o diakritice (pravděpodobně nebude) ani o dostupnosti varianty ISO (velký Enter). Menší MX Mechanical Mini nemá numerický blok a i kurzorové šipky jsou v jednom bloku s ostatními klávesami.

Logi MX Master 3S FRONT2 Pale Grey Logi MX Master 3S (zdroj: Logitech)

Myš MX Master 3S vychází z minulé generace, ale má být o 90 % tišší. Má optický snímač s rozlišením 8000 DPI zvládající většinu povrchů včetně skla. Cena klávesnic není malá, za plnohodnotný model si Logitech řekne 4490 Kč a za verzi bez numerického bloku pak 3990 Kč. Myš stojí 3190 Kč.

zdroj: Logitech

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.